Αναπτύσσουμε Δεξιότητες Ζωής και κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 29/03/2021
Κατηγορίες: Κοινωνία


Οι Πρόσκοποι μαθαίνουν από πολύ μικροί να εξερευνούν, να αναζητούν τη γνώση, να γίνονται καλύτεροι. Η εκπαίδευση και το learning agility, η περιέργεια δηλαδή κι αυτοπαρακίνηση που πρέπει να διαθέτουμε ώστε συνέχεια να μαθαίνουμε, συνέχεια να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες, συνέχεια να αλλάζουμε και να βελτιώνουμε τις συμπεριφορές μας είναι κάτι που τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης βιώνουν από πολύ μικρή ηλικία. Το ζουν όταν "Λυκόπουλα" (παιδιά ηλικίας 7-11 ετών) παρουσιάζουν γύρω από την πυρά, όταν ως "Πρόσκοποι" (παιδιά ηλικίας 11-14 ετών)  συνεργάζονται αρμονικά μαζί με άλλος συνομηλίκους τους κι όταν "Ανιχνευτές" (έφηβοι ηλικίας 15-18ετών) ετοιμάζουν αυτόνομα μια δράση.

Ο μέσος όρος ζωής των δεξιοτήτων σήμερα είναι μόλις δύο χρόνια. Δεν μπορούμε να πάψουμε στιγμή να μαθαίνουμε. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προσλαμβάνουν δεξιότητες κι όχι ονόματα. Το όνομα ενός καλού σχολείου ή μιας μεγάλης πολυεθνικής στο βιογραφικό ήταν προηγουμένως αρκετά. Σήμερα οι επιχειρήσεις καλούνται να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις υφιστάμενες δεξιότητες των υποψηφίων και στην έμπρακτη διάθεσή τους να μαθαίνουν συνεχώς. 

Το learning agility είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης και το Ίδρυμα Σώμα Ελλήνων Προσκόπων δε θα μπορούσε να μην εστιάσει σε αυτό. Δε θα μπορούσε να μην υποστηρίξει τα Ενήλικα Στελέχη του και τα Μέλη του Δικτύου στο ταξίδι της προσωπικής τους ανάπτυξης. Δε θα μπορούσε να μην έμπρακτα νοιαστεί για την απασχολησιμότητα τους. Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε μια σημαντική συνεργασία με το Ίδρυμα Prince’s Trust International (PTI) που στόχο της έχει να εφοδιάσει τους νέους και τις νέες με σημαντικές δεξιότητες ώστε να αναζητήσουν και να βρουν την εργασία που επιθυμούν και τους ταιριάζει με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χώρες που έχει μέχρι σήμερα δραστηριοποιηθεί το PTI, το 72% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι ανέπτυξε δεξιότητες που συνεισέφεραν σημαντικά ώστε να βρουν εργασία. 

Το πρώτο βήμα ήταν να εκπαιδεύσουμε και να πιστοποιήσουμε 14 ενήλικα στελέχη μας. 14 μέλη μας συμμετείχαν σε Εκπαίδευση Εκπαιδευτών του Προγράμματος Απασχολησιμότητας που υλοποιήθηκε από τις έμπειρες εκπαιδεύτριες του PTI Sheila Heffernan και Sorcha McMackin και είναι σήμερα έτοιμοι να μεταλαμπαδεύσουν τη νέα  γνώση, δεξιότητες και συμπεριφορές στους νέους μας 18-30 ετών.

Δύο από τους εκπαιδευτές μας που πιστοποιήθηκαν, έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις ολοκληρώνοντας την Εκπαίδευση Εκπαιδευτών του Προγράμματος Απασχολησιμότητας. Κωνσταντίνος Καραμπάτσος Π.Ε. Κέρκυρας και General Director Gouvia Marina: «Είχα από την αρχή υψηλές προσδοκίες αλλά το πρόγραμμα τις ξεπέρασε. Επιθυμώ να βοηθήσω τους νέους μας όχι απλά να βρουν μια οποιαδήποτε εφήμερη δουλειά αλλά τη δουλειά που ονειρεύονται και θα τους κάνει ευτυχισμένους». Βάσια Μπιρλιράκη π. Έφ. Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. και Executive Director of "EZGReece DMC: «Είμαι βεβαία ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στη συνέχεια ένα πρόγραμμα για το Ελληνικό κοινό που θα κάνει πράξη αλλά αλλά και θα δίνει ισχυρή υπόσταση στο  ρητό skills for life (Δεξιότητες ζωής) που ανέκαθεν συνόδευε τους Προσκόπους».

Σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες και πρέπει να σκεπτόμαστε, να ξανα-σκεπτόμαστε, να επαναπροσδιορίζουμε και να ξανα-δημιουργούμε τους εαυτούς μας, οι νέοι μας έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: τις Δεξιότητες Ζωής που αναπτύσσουν από πολύ μικρή ηλικία μέσω του Προσκοπικού προγράμματος. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που η συνεργασία με το PTI θα ενισχύσει σημαντικά, προσφέροντας την απαραίτητη εστίαση κι εφαρμογή των υφισταμένων δεξιοτήτων ζωής στην απασχολησιμότητα αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση τους  ώστε οι νέοι μας να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να κυνηγήσουν και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.      

από τον Γιώργο Παστίδη, Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Π.Ε. Αν. Κρήτης & Head of Sales Enablement Programs Ericsson Group