prisma: βιωματικές ιστορίες ζωής

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 04/05/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Το prisma, η νέα δράση της μεγαλύτερης πολιτιστικής συνάντησης εφήβων, της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (ΠΑΠΕ) έκανε τα πρώτα του βήματα στον Βόλο, φιλοξενώντας πέντε χαρισματικούς ανθρώπους, που με τις συναρπαστικές προσωπικές ιστορίες τους συνεπήραν τους εφήβους και αποτέλεσαν το έναυσμα για έντονο προβληματισμό και συζητήσεις.

Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα, ο πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης, ιδρυτής του Φάρου του Κόσμου, ο πρόσφυγας Afzal Hozinze, πρεσβευτής νεολαίας από το The Home Project, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, CEO & Founder "Learning out of the box" & Πρόεδρος της "Χαρισμάθεια" και ο Πωλ Ευμορφίδης ιδρυτής της Coco Mat,  έδωσαν συγκλονιστικές ομιλίες και καθήλωσαν το κοινό που είχε κατακλείσει το Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα                                                                                                              Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου

Μοναδική, έντονη και διαδραστική υπήρξε η παρουσίαση της δημοσιογράφου Φίλιας Μητρομάρα, Βολιώτισσα στην καταγωγή και στο πνεύμα οικουμενική, που ενέπνευσε τους Ανιχνευτές και ξεσήκωσε τα πλήθη με την τρισδιάστατα αναντικατάστατη όρασή της. Η φωνή της ήχησε δυναμικά, τονίζοντας οτι η διαφορετικότητα δεν συνιστά ανισότητα. Η μονόφθαλμη όραση-όπως και κάθε όραση-είναι καθρέπτης μιας ψυχής. Έτσι  η Φίλια πέρασε στους ομιλητές ένα τρομερό μήνυμα: «Κανείς δεν είναι ίδιος εξωτερικά. Μέσα μας όμως όλοι είμαστε ίσοι».Χάρη στην ξεχωριστή αυτή ομιλήτρια, το κοινό αντιλήφθηκε «γιατί μισούμε το διαφορετικό» και γιατί το να είμαστε διαφορετικοί είναι το κλειδί της ανθρωπότητας.

Ο πατέρας Αθηναγόρας, ο πατέρας όλων μας, μια διαφορετική «βόμβα ενέργειας» όλο χαμόγελο και πίστη στη ζωή μίλησε για το «Φάρο του κόσμου» και τα κατορθώματα των παιδιών που αναπτύχθηκαν ψυχικά και πνευματικά εκεί. Εξέφρασε τις απόψεις του για τη σημασία του ανθρωπισμού και με μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν ακούμπησε τις ρίζες του φαινομένου του ρατσισμού,καθιστώντας σαφές «πώς καταλήγει κανείς να διακρίνει τους ανθρώπους μεταξύ τους». Αναφέρθηκε στην επικείμενη διαφορα που υπάρχει στην αφετηρία του καθενός αλλά και στην απουσία ίσων ευκαιριών. «Τα παιδιά του Φάρου ξεκίνησαν από το μείον 100 και όταν έφτασαν στο μηδέν ήταν ήδη κουρασμένα. Χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια για να γίνουν τα βήματα πέρα από το μηδέν».
Απτό παράδειγμα του αλτρουιστικού βίου του, ο Παρασκευάς, που μόλις στα 22 του έχει καταφέρει να λάβει, χάρη στο «Φάρο του Κόσμου» ασύλληπτα ερεθίσματα και εμπειρίες. Η πίστη σε αξίες, ιδανικά και όνειρα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο εμπλουτισμένος με προσωπικά παραδείγματα λόγος του Παρασκευά, υπήρξε σημαντικό σημείο του «prisma», καθώς ώθησε τους Ανιχνευτές να κοιτάξουν υπό το πρίσμα της ισότητας των ευκαιριών και της προσωπικής φιλοδοξίας του καθενός.

                                                      Ο Παρασκευάς από τον Φάρο του Κόσμου                                                                                                                      Ο π. Αθηναγόρας Λουκατάρης

Ο Afzal, στη συνέχεια, εφορμώμενος από τα λόγια του Παρασκευά περί οραμάτων και στόχων, ταρακούνησε με την ομιλία του ολόκληρο το ακροατήριο. Διηγούμενος πώς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ιράν, βρέθηκε στην Ελλάδα, προέτρεψε το ακοατήριο να ξεσηκώνεται στην αδικία και να αναζητά αενάως την ελευθερία, ψυχική και σωματική. Το δικαίωμα στην ελεύθερη άποψη, σκέψη, έκφραση και βούληση δεν είναι δεδομένο για όλες τις χώρες του κόσμου. Πολλοί νέοι αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους, ασυνόδευτοι. Έτσι ο Afzal, έφτασε στην Ελλάδα κυνηγώντας το όνειρο. Σημαντικός και αναντικατάστατος αρωγός στην επιβίωσή του στάθηκε το Home Project: η τωρινή οικογένεια του Afzal. Ο οργανισμός που μάχεται για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Την σκυτάλη πήρε ο ξεχωριστός κύριος Παπανδρέου. Γεμάτος πάθος για τη γνώση και τα πράσινα οράματα, αναφέρθηκε στη σοφία. Τη σοφία που ωθεί τον καθένα μας να κάνει αυτό που επιθυμεί, να μην περιοριστεί απλώς σε αυτό που μπορεί. Η δυναμικά διαφορετική ομιλία του, βοήθησε τους Ανιχνευτές να συνειδητοποιήσουν την αξία της παύσης και των προσωπικών ορίων του καθενός. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε: «πάντα θα μπορείς να κανείς περισσότερα..Πάτα παύση, βρες αυτό που θες και κυνήγησέ το.. έχει νόημα.. ακόμα κι αν δεν έχει νόημα για τους άλλους, έχει νόημα για σένα».

                                                                              Ο Πωλ Ευμορφίδης                                                                                                                     Ο Afzal Hozinze από το The Home Project

Η τελευταία ομιλία ήταν ιδιαίτερα διαφορετική και πλήρως κινητική. Έφτασε ποδηλατώντας και ξεσήκωσε το νεαρό ακροατήριο με την καινοτόμα οπτική της ζωής του. Ο Πωλ Ευμορφίδης, ιδρυτής της Coco Mat και κατασκευαστής των περίφημων ξύλινων ποδηλάτων, διοργάνωσε μίνι τουρνουά “slow biking” πάνω στη σκηνή, τη στιγμή της παρουσίασής του. Ο μοναδικός αυτός τρόπος προσέγγισης έκανε ένα ολόκληρο ακροατήριο να χορέψει στους ρυθμούς της προσωπικότητάς του. Μιλώντας για τη φύση, τον αγώνα και τη μαγεία της ζωής χρωμάτισε τη σκέψη των Ανιχνευτών και τους ώθησε να τολμούν τη στιγμή που η ιδέα γεννιέται. Γιατί, όπως είπε και ο ίδιος: «μια σταγόνα ιδρώτας ισοδυναμεί με έναν τόνο ευτυχίας».

Οι ομιλητές του prisma μαζί με μέλη του Δ.Σ. και Ενήλικα Στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων

Το prisma είναι μία δράση που φέρνει τους εφήβους σε επαφή με ομιλητές και ομιλήτριες από ετερόκλητα περιβάλλοντα, που το προσωπικό τους ταξίδι και οι ιδέες τους θα εμπνεύσουν τους νέους, θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και παράλληλα θα προκαλέσουν έναν παραγωγικό προβληματισμό που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπιών και κατάρριψη στερεοτύπων.