Βράβευση του Διονύση Σιμόπουλου από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 14/03/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός βράβευσε στις 14 Μαρτίου 2019, τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδίου Πλανηταρίου, κο Διονύση Σιμόπουλο για την ανιδιοτελή προσφορά του στις διαστημικές και αστρονομικές επιστήμες στη χώρα μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Ευγενίδου, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κου Νίκου Παππά καθώς και φίλων και συνεργατών του κου Σιμόπουλου.

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, κου Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ακολούθησε προβολή αναμνηστικού βιογραφικού βίντεο, για την πορεία και το έργο του δασκάλου, Διονύση Σιμόπουλου. Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου, κου Ευγενίδη Δημητριάδη Λεωνίδα, ο οποίος μίλησε για την καθοριστική και πολυετή συνεισφορά του κου Σιμόπουλου στη διαμόρφωση και στη λειτουργία του Πλανηταρίου. Για τον κο Σιμόπουλο μίλησε επίσης και ο  πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Καθηγητής Κοσμολογίας, κ. Πλειώνης Μανώλης, στο ΑΠΘ, ο οποίος υπογράμμισε μέσα από την αφήγηση προσωπικών του στιγμών με το Δάσκαλο, τον ανεξίτηλο ρόλο του ως εμπνευστής και μέντορας  των νέων. Συγκινητική ήταν η ομιλία του επί 65 έτη παιδικού φίλου του κ. Σιμόπουλου, κ. Δάσιου Γεώργιου, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιστατικά των παιδικών τους χρόνων. Ο κος Δάσιος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κου Νίκου Παππά, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η υποστήριξη του Διονύση Σιμόπουλου στην ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Για τη συνολική συνεισφορά στη διάχυση της διαστημικής επιστήμης στην Ελλάδα ο κος Υπουργός απένειμε στο Διονύση Σιμόπουλο ειδική τιμητική πλακέτα.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος αποτελεί έναν από τους σύγχρονους πρεσβευτές του σκοπού της Προσκοπικής Κίνησης, που με τις πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις του καθώς και με τον εποικοδομητικό ρόλο του στην κοινωνία αποτελεί πρότυπο για όλα τα παιδιά και τους νέους της πατρίδας μας. Μαζί με τον Γεώργιο Δάσιο διετέλεσαν Πρόσκοποι στην Πάτρα, τις δεκαετίες του 1950 και 1960, ενώ είναι ακόμη σήμερα ενεργά μέλη των Ελλήνων Προσκόπων, ως μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 2ου Συστήματος Πάτρας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. τους έχει απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση των Ελλήνων Προσκόπων, το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, για τις διακεκριμένες και εξέχουσες υπηρεσίες που προσέφεραν στην Προσκοπική Κίνηση και την κοινωνία.