Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Οι Πρόσκοποι πρωτο-αγωνιστές της προστασίας του περιβάλλοντος

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 05/06/2021
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Περιβάλλον


Κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου, πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι Πρόσκοποι όμως γιορτάζουν το περιβάλλον 365 ημέρες το χρόνο, καθώς αποτελούν ζωντανό παράδειγμα συνειδητού και ενεργού πολίτη. 

Διαχρονικά οι Πρόσκοποι όχι μόνο στα 350 σημεία στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ομορφαίνουν τις γειτονιές και τα περίχωρα που δραστηριοποιούνται, φροντίζουν το φυσικό περιβάλλον και απαλλάσσουν την φύση από τα άσχημα, ενοχλητικά και επικίνδυνα σκουπίδια.  

Οι Έλληνες Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, υλοποιούν δεκάδες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τους Προσκόπους είναι ξεχωριστή και την γιορτάζουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους. 

Save Your Hood: Αρχικά, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου ενώνουν τις δυνάμεις τους με το πανελλαδικό κίνημα SAVE YOUR HOOD το οποίο με 19.000 εθελοντές σε 166 περιοχές της Ελλάδας απομακρύνει κάθε άχρηστο αντικείμενο που μολύνει ή ασχημίζει το περιβάλλον μας. Οι συμμετέχοντες Πρόσκοποι θα συνεργαστούν με τους εθελοντές του SAVE YOUR HOOD για να σπάσουν το ρεκόρ εβδομαδιαίας συγκέντρωσης όγκου απορριμμάτων των 500.000 λίτρων!  


Υιοθέτησε μία παραλία: Παράλληλα, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς οι Πρόσκοποι υλοποιούν  το πρωτοποριακό πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών (citizen science) «Υιοθέτησε μία παραλία», για την καταγραφή της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης στη χώρα μας. Κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής των απορριμμάτων.


Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης: Τέλος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) και τους γνωστούς σας Μπλέ Κάδους, οι Πρόσκοποι εκπαιδεύουν τα μέλη τους και παράλληλα ευαισθητοποιούν την κοινωνία σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. 


Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο στην εποχή που η καθημερινή ζωή δεν δημιουργούσε τόσα πολλά απορρίμματα. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε, μπορούμε να πρασινίσουμε τις πόλεις μας και μπορούμε να καθαρίσουμε τα ποτάμια, τις ακτές και τις εξοχές μας. 

Οι Έλληνες Πρόσκοποι είμαστε ενεργοί, όχι απλώς ανήσυχοι, είμαστε δυναμικοί, όχι άπραγοι, είμαστε οι πρωτο-αγωνιστές της προστασίας του περιβάλλοντος!