36η Πανελλήνια Πολιτιστική Ανιχνευτική Ενημέρωση - Επίλογος

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 10/05/2021
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση Εφήβων στην Ελλάδα, 
με τη συμμετοχή πάνω από 660 μελών της προσκοπικής κίνησης!

Δυναμική ήταν η e-παρουσία των Ανιχνευτών (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών), όπου για τρεις ημέρες (23-25 Απριλίου 2021) έζησαν τν διαδικτυακό  παλμό της 36ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.), η οποία και φέτος ήταν αφιερωμένη στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, για τους οποίους οι Πρόσκοποι είναι υπερήφανοι πρεσβευτές τους.

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Ανιχνευτική Ενημέρωση, αποτελεί την πολυπληθέστερη μαζική πολιτιστική συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα, η οποία διοργανώθηκε από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Είναι μία διαδραστική πανελλήνια συνάντηση με έντονο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, κατά την οποία οι έφηβοι καλούνται να αναπτύξουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους μέσα από πρωτογενείς έρευνες, αλλά και να αναδείξουν το ταλέντο, τις ικανότητες και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσω ZOOM αλλά και μέσω YouTube Live Streaming. 

Φέτος, οι 74 ομάδες εφήβων (Κοινότητες Ανιχνευτών) από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν:
  • 42 έρευνες πάνω σε κοινωνικά θέματα τα οποία προβληματίζουν τους εφήβους, όπως τα ναρκωτικά, η ξενοφοβία, η διαφορετικότητα, o σχολικός εκφοβισμός, η εκπαίδευση, το brain drain, το aids, η διάδραση με την κοινωνία, ο εθελοντισμός, η βιωσιμότητα, η οικονομική κρίση κ.α. 
  • 20 τηλεοπτικά σποτ εμπνευσμένα από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.
  • 19 ταινίες μικρού μήκους
  • 2 stem εφαρμογές 
  • 145 συμμετοχές στον διαγωνισμό φωτογραφίας 
  • 15 συμμετοχές στα προσκοπικά memes
  • 70 συμμετοχές σκίτσου, κόμικ & γελοιογραφίας
  • 8 παρουσιάσεις ταλέντων στο youth talent
  • 38 ποιήματα-λογοτεχνήματα
  • 11 συμμετοχές τραγουδιού

Αναλυτικότερα:

Τηλεοπτικά spot για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης, έφηβοι Πρόσκοποι (Ανιχνευτές) από διάφορα σημεία δημιουργήσαν θεματικά spots σχετικά με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι έφηβοι τοποθετούνται για την παραπληροφόρηση και τα fake news
Στο περιθώριο της δράσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση εφήβων-εκπροσώπων, «Forum της Π.Α.Π.Ε.», από κάθε γωνιά της Ελλάδας αναλύοντας ένα θέμα που τους απασχολεί και τους προβληματίζει. Το φετινο «Forum της Π.Α.Π.Ε.» επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τα fake news και την παραπληροφόρηση. Το πόρισμα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Prisma by Scouts of Greece - Βιωματικές ιστορίες ζωής γεμάτες έμπνευση και αποφασιστικότητα
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στους συμμετέχοντες το prisma, η νέα ενότητα στην πανελλήνια δράση. Οι Κατερίνα Βρανά (stand up comedian), Γιάννης Ξενάκης (συγγραφέας), Γεωργία Καλτσή (Εκπαιδεύτρια ΑΜΕΑ, ξιφομάχος), Αύγουστος Πανταζίδης (υποψήφιος ιδιώτης αστροναύτης) και Μάριος Γιαννάκου (αθλητής υπεραποστάσεων) αποτέλεσαν το έναυσμα για έντονο προβληματισμό αλλά και έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους εφήβους και νέους που παρακολουθήσαν τις βιωματικές ομιλίες.



Ευχαριστίες
2. Τους Οργανισμούς που υποστήριξαν τα workshops: Action Aid, IASIS, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Greek New Space Society, Κέντρο Νοηματικής Γλώσσας
3. Στούντιο digitaleye, το σπίτι αυτής της διαδικτυακής ΠΑΠΕ.