Υπουργείο Περιβάλλοντος με Προσκόπους και άλλους Φορείς για τον Υμηττό

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 19/05/2020
Κατηγορίες: Κοινωνία, Περιβάλλον


Ήρθε πλέον ο καιρός, για την αξιοποίηση και αναμόρφωση του Υμηττού, ένα βουνό που πρέπει να αγκαλιάσει τους πολίτες και να το αγκαλιάσουν και αυτοί με την σειρά τους. Ένα βουνό που ταλανίζεται εδώ και πολλά χρόνια από πυρκαγιές και κακοδιαχείριση. Το βουνό με τους 11 όμορους δήμους και ένα εκατομμύριο πολιτών που ζουν στους πρόποδές του.


Με το επονομαζόμενο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» τίθενται πλέον οι βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για  ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.

Αυτός είναι ο στόχος που οδήγησε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη και αναβάθμιση των μονοπατιών του βουνού.

«Το μνημόνιο είναι σημαντικό διότι φέρνει πιο κοντά τις οικογένειες, φέρνει τα παιδιά στο βουνό, αλλά και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής»

δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι γύρω από τον Υμηττό ζουν περί το ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.


Οι δράσεις που προβλέπονται από τη συνεργασία και που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνουν τη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών, την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίησή τους αλλά και το συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξής του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Λεκανοπεδίου.


Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο, θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Τα 90 χλμ. δικτύου είναι σειριακά χωροθετημένα πάνω στον άξονα Βορά – Νότου, δίνοντας την δυνατότητα στον πεζοπόρο να διασχίσει ολόκληρη την ραχοκοκαλιά του Υμηττού, από την Αγία Παρασκευή ως την Λίμνη Βουλιαγμένης ή και με την αντίθετη φορά.


Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού υπέγραψαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και φορείς των οποίων η δράση άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη τους για το περιβάλλον και το κοινό καλό, όπως είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (ΠΟΥ) και η «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.».

Σημειώνεται πως οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι συνοδοιπόροι και αρωγοί στην όλη προσπάθεια από την πρώτη μέρα  που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Γιάννη Κωνσταντάτο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού. Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, το Σ.Ε.Π. εκπροσώπησε και υπέγραψε εκ μέρους του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Ισίδωρος Κανέτης.