Μνημόνιο συνεργασίας για την αναγέννηση του Υμηττού

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 24/01/2020
Κατηγορίες: Κοινωνία, Περιβάλλον


Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Γιάννη Κωνσταντάτο. 

το ΥΠΕΣ έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων για την αναγέννηση του βουνού, μέσω του νέου αναπτυξιακού προγράμματος του ΥΠΕΣ.


«Ο Υμηττός  είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής. Είναι ένα βουνό όπου ζει  το 10% των Ελλήνων πολιτών. Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αγνοούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι στην καρδιά του ίδιου του πρωθυπουργού και τα ζητήματα περιβάλλοντος βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στο βουνό μήκους 90χλμ, που θα συνδέονται με το αστικό περιβάλλον με πύλες εισόδου, το οποίο μακροπρόθεσμα θα συνδεθεί με ποδηλατοδρόμους με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων, αλλά και με το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού.


Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του Υμηττού και την πραγματοποίηση σειράς δράσεων για την ανάδειξή του ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του λεκανοπεδίου.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Υμηττό πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), του μη κερδοσκοπικού φυσιολατρικού σωματείου «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Π.Ο.Υ.), της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Μαίναλον», της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Δικτύου CIVINET και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κάνοντας πράξη τον 17ο από τους δεκαεπτά Στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ