Πρόγραμμα επανόδου στις Δράσεις - «Ανεβάζουμε Στροφές»

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 28/06/2021
A/A: 51 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Από το Μάρτιο του 2020 η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τη συνθήκη της πανδημίας η οποία επέφερε σημαντικούς περιορισμούς στις δραστηριότητες και τις συνήθειες μας. Η Προσκοπική Κίνηση δε θα μπορούσε να μείνει αλώβητη από την κρίση αυτή, ωστόσο την αντιμετώπισε με αισιοδοξία και σεβασμό στην Αποστολή της. Δεκαπέντε μήνες μετά έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε με μεγαλύτερη σιγουριά στις Προσκοπικές Δράσεις, στη φύση που αποτελεί τον προνομιακό μας χώρο και το παιχνίδι που τόσο έλλειψε από τα παιδιά, δίχως βέβαια ο κίνδυνος να έχει εξαλειφθεί.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για την επανεκκίνηση των δράσεων εξέδωσε δυο ανακοινώσεις που αφορούν στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες και στις πολυήμερες θερινές δραστηριότητες των Προσκοπικών Τμημάτων οι οποίες συνεχίζουν να ισχύουν. Επιπλέον η ομάδα εργασίας της Γενικής Εφορείας για την παρακολούθηση των υγειονομικών μέτρων σχετικά με τη πανδημία επίσης συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Το Προσκοπικό παιχνίδι δε σταμάτησε ποτέ να παίζεται, ήρθε η ώρα όμως να ανεβάσουμε στροφές, να προετοιμαστούμε συλλογικά, οι εστίες να ανοίξουν και πάλι και όλοι μαζί να προσφέρουμε στα παιδιά, τις νέες και τους νέους συναρπαστικά βιώματα και εμπειρίες στη φύση και την πόλη που τόσο στερήθηκαν τους μήνες της καραντίνας.

Στη προσπάθεια αυτή κύρια μέριμνα της Διοίκησης είναι τα Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. και οι τρόποι με τους οποίους θα σας βοηθήσουμε να οργανώσετε τις δραστηριότητες σας με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Να είστε σίγουροι και σίγουρες πως οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν μια χρυσή ευκαιρία ο Προσκοπισμός να αποδείξει γι ακόμη μια φορά την διαχρονική επικαιρότητα του.

Οι ευκαιρίες της πολιτείας

Η ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει για την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε δυο πολύ κρίσιμα θέματα: τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής μέσω της ειδικής πλατφόρμας για την COVID-19 και τα σημεία στα οποία ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πραγματοποιεί ημερησίως μαζικές δειγματοληψίες (rapid test) που ανακοινώνονται καθημερινά στον ιστότοπό του.

Αυτές οι δύο πηγές πληροφοριών μπορούν αφενός να κατατοπίζουν τον καθένα και την καθεμιά για τα ισχύοντα μέτρα και επιπλέον να υποδεικνύουν που μπορούν τα μέλη μας δωρεάν να κάνουν rapid test πριν από κάποια Προσκοπική Δραστηριότητα.

Να κερδίσουμε το καλοκαίρι

Η θερινή περίοδος αποτέλεσε ήδη ευκαιρία για δεκάδες Τμήματα να προγραμματίσουν εκ νέου συγκεντρώσεις των Τμημάτων καθώς και δράσεις υπαίθρου. Η κάμψη του πανδημικού κύματος, η σταδιακή αποφόρτιση των περιοριστικών μέτρων και η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος συντελούν καθοριστικά σε αυτό.

Ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για το πρόγραμμα «Ανεβάζουμε Στροφές» και σας ενθαρρύνουμε να τις υλοποιήσετε υπό όποια μορφή, ένταση και ύφος το Σύστημα και το Τμήμα μπορεί να ανταπεξέλθει. Εκτιμούμε πως θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των Τμημάτων και παράλληλα να σας δώσει μια ρεαλιστική εικόνα για τη νέα Προσκοπική χρονιά.

Επόμενο βήμα: χαρτογράφηση

Για τις Περιφερειακές Εφορείες και τη Γενική Εφορεία, σε συνέχεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Περιφερειακών Εφόρων, το επόμενο βήμα είναι να συνταχθεί ένα σχέδιο επανεκκίνησης. Συνδυάζοντας τα μηχανογραφικά στοιχεία του Σ.Ε.Π., τα δεδομένα των Περιφερειακών Εφορειών με ένα ερωτηματολόγιο για το Προσκοπικό Σύστημα θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε στοχευμένα σε πανελλήνιο επίπεδο τις επόμενες ενέργειες μας.

Το ειδικό ερωτηματολόγιο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί άμεσα, μέχρι τη Παρασκευή 9 Ιουλίου, από όλους/ες τους/τις Αρχηγούς Συστημάτων. Δεν προορίζεται για οποιασδήποτε μορφής έλεγχο παρά μόνο για όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική αποτύπωση της σημερινής κατάστασης των κλιμακίων.

Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε στη διεύθυνση: shorturl.at/jGJU9.

Σας καλώ όλες και όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να οργανώσουμε τις θερινές μας δράσεις, να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα και κυρίως να αισθανθείτε πως δεν είσαστε μόνοι και μόνες.

Θα τα καταφέρουμε! 




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 51_2021.pdf