Οι Πρόσκοποι επιστρέφουν στις δια ζώσης Προσκοπικές Δράσεις!

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 11/05/2021
A/A: 32 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος


Πριν από έξι περίπου μήνες χρειάστηκε να διακόψουμε τις δια ζώσης προσκοπικές δραστηριότητες, για να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας στην προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Ωστόσο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με την επιμονή, το κέφι και το μεράκι των Ενηλίκων Στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα, συνεχίστηκε η προσκοπική δραστηριότητα εξ αποστάσεως κι έτσι καταφέραμε να διατηρήσουμε ζωντανή τόσο την επαφή μεταξύ μας όσο και την προσμονή όλων των παιδιών αλλά και των ενηλίκων για τη στιγμή που θα ήταν εφικτή η αντάμωσή μας από κοντά!

Με βάση τα ισχύοντα, μέχρι τη Παρασκευή 14 Μαΐου, μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπονται οι διά ζώσης προσκοπικές δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις της Πολιτείας και αναμένουμε να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας, από το Σάββατο 15 (ή το Σάββατο 22) Μαΐου 2021 θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε δια ζώσης δραστηριότητες για τις Αγέλες Λυκοπούλων, τις Ομάδες Προσκόπων, τις Κοινότητες Ανιχνευτών και τα Προσκοπικά Δίκτυα καθώς και δια ζώσης δράσεις και εκπαιδεύσεις για τα Ενήλικα Μέλη μας. Η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης θα εξαρτηθεί από τις επίσημες αποφάσεις της Πολιτείας αναφορικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών και θα την γνωστοποιήσουμε ευθύς μόλις ανακοινωθεί.

Ασφαλώς, η πορεία της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας επιβάλλει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να τηρούμε κατά τη διάρκεια των προσκοπικών δράσεων τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, προστατεύοντας τα μέλη μας, τους εαυτούς μας και τους οικείους μας, όπως εξάλλου ισχύει στα σχολεία, στο εργασιακό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις που δίδει η Πολιτεία για κάθε δραστηριότητα, αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης των προσκοπικών δράσεων τα βασικά σημεία προσοχής δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα όσα ίσχυαν προ της επιβολής της αυστηρής καραντίνας τον Νοέμβριο του 2020 και συνοψίζονται στις εξής γενικές αρχές:
  • Οι προσκοπικές δράσεις (δράσεις Τμημάτων, εκπαιδεύσεις, συμβούλια, ενημερώσεις γονέων κ.ά.) θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και στην ύπαιθρο. Η χρήση κλειστών χώρων επιτρέπεται μόνο για εναπόθεση πραγμάτων και χρήση των χώρων υγιεινής. 
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, όλοι οι συμμετέχοντες (ανήλικοι και ενήλικοι) θα πρέπει να φέρουν μάσκα, να τηρούν κατά το δυνατόν αποστάσεις τουλάχιστον 1 μέτρου, ενώ είναι απαραίτητος ο πολύ καλός αερισμός των κλειστών χώρων για την περίπτωση ολιγόλεπτης παραμονής ατόμων εντός αυτού. Οι ανήλικοι συμμετέχοντες στις δράσεις μπορούν να μη φέρουν μάσκα στα τυχόν χρονικά διαστήματα της δράσης που περιλαμβάνουν πολύ έντονη αθλητική δραστηριότητα.
  • Για τη συμμετοχή τους στις προσκοπικές δράσεις, τα ανήλικα μέλη θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 κατ’ ελάχιστον μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self-test), να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και να επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον τόπο διεξαγωγής της δράσης στον/στην Αρχηγό του Τμήματος τη «σχολική κάρτα» με την οποία προσέρχονται και στα σχολεία από την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.
  • Για τη συμμετοχή τους στις προσκοπικές δράσεις, τα Ενήλικα Στελέχη θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό κατ’ ελάχιστον μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self-test), άλλως με PCR Test ή Rapid Test (αξιοποιώντας τους δωρεάν ελέγχους με Rapid Test που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στα περισσότερα μέρη της χώρας), προ της δράσης και σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο της μίας (1) εβδομάδας προ της πραγματοποίησης της δράσης, να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και να επιδεικνύουν στον Αρχηγό του Τμήματος υπεύθυνη δήλωσηαρνητικού αποτελέσματος self-test ή τη σχετική βεβαίωση ανάρτησης του αποτελέσματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις βρύσες για νερό ή στον χώρο έξω από τις τουαλέτες. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται να ενημερώσουμε τους γονείς και να παροτρύνουμε τα μέλη του Τμήματος να προσέρχονται στη δράση με ένα σακίδιο που θα περιέχει ατομικό παγούρι, 2 μάσκες και ένα μικρό αντισηπτικό, για προσωπική χρήση. 
  • Εφόσον στη δράση συμμετέχουν περισσότερα των είκοσι (20) ανηλίκων μελών του Τμήματος, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τα Ενήλικα Στελέχη ούτως ώστε η ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των συμμετεχόντων στον εν γένει στενό χώρο πραγματοποίησης της δράσης να περιορίζεται στα όλως αναγκαία τμήματα της δράσης (π.χ. καλωσόρισμα & Τυπικά Έναρξης, ιστορία, πεντάλεπτο Αρχηγού, Τυπικά Λήξης), με την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα επιμέρους τμήματα των δράσεων θα πρέπει να επιδιώκεται να διεξάγονται σε μικρότερες ομάδες των συμμετεχόντων (π.χ. Εξάδες, Ενωμοτίες), οι οποίες θα διατηρούν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους (ενδεικτικά, η δράση να αποτελείται από 2 ή περισσότερους «σταθμούς» στους οποίους εκ περιτροπής θα περνούν οι Εξάδες ή Ενωμοτίες).
  • Κατά τη διάρκεια των δράσεων θα πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμο αλκοολούχο διάλυμα, γάντια και μάσκες μίας χρήσης για τα μέλη που πιθανώς να ξεχάσουν τη δική τους, και να τηρούνται από όλα τα ανήλικα και τα ενήλικα μέλη του Τμήματος οι απαραίτητοι κανόνες ατομικής υγιεινής αναφορικά με το πλύσιμο των χεριών. Ομοίως, εφόσον απαιτηθεί η χρήση σκευών εστίασης, αυτά θα πρέπει να είναι ατομικά για κάθε συμμετέχοντα στη δράση και να μην γίνεται χρήση κανενός κοινού σκεύους.
  • Αναφορικά με τις δράσεις που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση, στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός (1,00) μέτρου μεταξύ των θέσεων ύπνου. Στην περίπτωση χρήσης σκηνών, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε σε κάθε σκηνή να κοιμάται τουλάχιστον ένα (1) άτομο λιγότερο από την προβλεπόμενη χωρητικότητα της σκηνής. Ειδικά για τις Αγέλες Λυκοπούλων, σε κάθε σκηνή μπορούν να κοιμούνται τόσα Λυκόπουλα όσο η μέγιστη προβλεπόμενη χωρητικότητα της σκηνής. Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα θα πρέπει να κοιμούνται εναλλάξ στη θέση «κεφάλι-πόδια».
  • Αν κατά τη διάρκεια της δράσης κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, ρίγος, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή) ή άλλα συμπτώματα αδιαθεσίας, το παιδί θα απομονώνεται από το υπόλοιπο Τμήμα σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο με εποπτεία Βαθμοφόρου, θα ενημερώνεται ο γονέας του παιδιού και θα του ζητείται να έρθει να παραλάβει το παιδί και να έρθει σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους ιατρό. Σε τέτοια περίπτωση, ο Αρχηγός του Τμήματος θα πρέπει να ενημερώνει και τον Αρχηγό Συστήματος και εκείνος τον Περιφερειακό Έφορο, και ακολούθως, σε εύλογο χρόνο, να ζητείται από τους γονείς του παιδιού ενημέρωση για το αν εξακολουθούν τα συμπτώματα καθώς και για τυχόν συστάσεις του ιατρού της οικογένειας. Αν προκύψει θετικό κρούσμα μεταξύ των μελών μας μετά από προσκοπική δραστηριότητα, ο Αρχηγός Συστήματος σε συνεννόηση με τον Περιφερειακό Έφορο θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και να ακολουθήσουν την προτεινόμενη διαδικασία.  
  • Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να πραγματοποιούνται δράσεις που συνεπάγονται ταυτόχρονη παρουσία και συγχρωτισμό πολλών ατόμων (πχ barbeque, εκδρομή Συστήματος), ακόμη κι αν θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο. Επίσης συστήνεται να ενθαρρύνονται και οι γονείς όταν αφήνουν το παιδί στην εστία στην έναρξη της δράσης ή περιμένουν να τελειώσει η δράση, να μην συγχρωτίζονται με τους άλλους γονείς αλλά να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις. 

Περαιτέρω, είναι αυτονόητο ότι εφόσον σε συγκεκριμένες περιοχές εφαρμόζονται από την Πολιτεία έκτακτα και ειδικά περιοριστικά μέτρα, με ευθύνη των αρμόδιων Αρχηγών Συστημάτων και Περιφερειακών Εφόρων θα πρέπει αυτά να τηρούνται και στις προσκοπικές δράσεις για όλον τον χρόνο ισχύος τους, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την εκ νέου αναστολή των δια ζώσης δράσεων. Ομοίως, εφόσον συντρέχουν σε συγκεκριμένες περιοχές ειδικοί λόγοι για την προσωρινή αναστολή των δράσεων των Τμημάτων (π.χ. αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού), τη σχετική απόφαση λαμβάνει ο Αρχηγός Συστήματος, μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειακό Έφορο.

Η Κεντρική Διοίκηση, προκειμένου να διευκολύνει τα Μέλη του Σ.Ε.Π. στη συμμετοχή τους στις δράσεις των Τμημάτων, έχει εξασφαλίσει και διαθέτει μέσω του Προσκοπικού Πρατηρίου αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-tests), τους οποίους μπορούν να προμηθεύονται ατομικά τα Μέλη ή και ομαδικά τα Τμήματα/Συστήματα.

Οι παραπάνω απλοί αλλά ταυτόχρονα και αναγκαίοι κανόνες, τους οποίους εξάλλου όλοι έχουμε μάθει και εφαρμόζουμε στην προσωπική μας ζωή αλλά και στην επαγγελματική και κοινωνική μας δραστηριότητα όσο διαρκεί η πανδημία, παρέχουν στην παρούσα χρονική συγκυρία όλα τα εχέγγυα για την προστασία των μελών των Τμημάτων και των οικείων τους και για τη διεξαγωγή με ασφάλεια των προσκοπικών δράσεων, για τις οποίες όλοι, Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, Μέλη Προσκοπικών Δικτύων και Ενήλικα Στελέχη ανυπομονούμε!

Τονίζεται ότι σε περίπτωση που μέχρι το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 διαφοροποιηθούν οι κατευθύνσεις που θα δώσει η Πολιτεία αναφορικά με τις πάσης φύσεως εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων σε αυτές ή την επιτρεπόμενη ημερομηνία επανέναρξης, θα υπάρξει νεότερη επείγουσα Ανακοίνωση. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ειδικότερη Ανακοίνωση αναφορικά με το πλαίσιο υλοποίησης των φετινών θερινών κατασκηνώσεων και μεγάλων δράσεων των Τμημάτων, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα περιλαμβάνει σαφώς λιγότερους αναγκαστικούς περιορισμούς από ό,τι το καλοκαίρι του 2020.

Αγαπητοί μου, 

Ήρθε η ώρα που επιστρέφουμε! Επιστρέφουμε στις δράσεις μας, στις παρέες μας, στους φίλους μας… Επιστρέφουμε στα δάση, στα βουνά, στα ποτάμια, στις βραδιές κάτω από τ’ άστρα… Επιστρέφουμε στις εκδρομές μας, στις κατασκηνώσεις μας, στη φύση…

Επιστρέφουμε!

Καλές προσκοπικές δράσεις σε όλες και όλους!



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
4 ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 32_2021.pdf