«Πριν το τέλος πως μοιάζει η σιωπή σαν αγάπη μεγάλη» - Μήνυμα του Γενικού Εφόρου για την ολοκλήρωση της θητείας του

Γενική Εφορεία
Date Issues: 26/05/2017
Nb: 62 / 2017


Εφορεία Γενικής Εφορείας:


«το παιχνίδι τελείωσε» με την τελεία ναμπαίνει στο κέντρο του κύκλου και να δηλώνει Προσκοπικά, την ολοκλήρωση μιαςακόμη διαδρομής, ενός ακόμη μονοπατιού. Ιανουάριος του 2010 η αρχή, Μάιος του2017 το τέλος.
Επτά χρόνια και τέσσερις μήνες μετά…
Απολογισμός Έργου και πεπραγμένα, αξιολόγησηκαι κριτική, ικανοποίηση και προβληματισμός, συνεργασίες με ανθρώπους,συναισθήματα, αποτέλεσμα, επιτυχίες, αστοχίες, παραλήψεις, απαντήσεις σεερωτήματα:

«Προχωρήσαμε μπροστά» ?
Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, με θετικό πρόσημο,απαιτητικά Προγράμματα Δράσης πάνω στους βασικούς, διαχρονικούς άξονες δουλειάς:Πρόγραμμα – Υποστήριξη – Εικόνα.
Δράσεις, ενέργειες, βήματα προς τα εμπρός,βήματα σε μια νέα εποχή:

·        Οριζικός μετασχηματισμός του θεσμικού πλαισίου (νέος Οργανισμός, νέοι ΚανονισμοίΔιοίκησης και Εκπαίδευσης). Πλήρης εφαρμογή της νέας Διοικητικής Δομής.
·        Οσχεδιασμός και εφαρμογή ενός νέου μοντέλου Ευέλικτης Εκπαίδευσης.
·        Ηαύξηση της Προσκοπικής Δύναμης κατά 2000 μέλη.
·        Ηχρήση ηλεκτρονικών μέσων και διαδικτυακών εφαρμογών (e-sep,e-training, emathainoportal.sep.org.gr,e-finance, office 365).
·        Ηενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών με στόχο την διαβούλευση, τη λογοδοσίακαι τον σχεδιασμό (Πανελλήνια Συνέδρια Κλάδων, Εκπαίδευσης και ΕΠΠ, συναντήσειςΒαθμοφόρων Κλάδων, Συμβούλια ΠΕ, Ομάδες Εργασίας ΓΕ).
·        Ηπραγματοποίηση μεγάλων Πανελλήνιων Δράσεων (4ο Πανελλήνιο ΠροσκοπικόΤζάμπορι, 4η Πανελλήνια Μεγάλη Δράση Ανιχνευτών «Ελπίδα», 5ηΠανελλήνια Ν/Π Ρεγγάτα,1ηΠανελλήνια Κατασκήνωση Λυκοπούλων).
·        Ηαλλαγή της Προσκοπικής Στολής και η ανανέωση της Ιστοσελίδας του ΣΕΠ.
·        Ηαναγνώριση του έργου και η επαναφορά των σχέσεων με την Προεδρία τηςΔημοκρατίας (απονομή Προσκόπων Έθνους, Αιγίδα διημερίδας για τον Εθελοντισμό).
·        Ηθεσμική προστασία του Ιδρύματος, έναντι του συνεχώς μεταβαλλόμενου και σύνθετουοικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος (στελέχωση Οικονομικών Υπηρεσιών τηςΚ.Δ., Εφορεία Οικονομικών και Περιουσίας της ΓΕ, Έκθεση Ελέγχου ΟρκωτούΛογιστή, Ενιαία Οικονομική Διαχείριση Σ.Ε.Π. e-finance). 
·        Ηαποτελεσματική παρέμβαση και η συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία (κατοχύρωσητων Κατασκηνώσεων εντός και εκτός Προσκοπικών Κέντρων, ανανεωμένο Μνημόνιοσυνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντας, Έγκριση Λεμβολογίου Ν/Π σκαφών απότο Υπουργείο Ναυτιλίας, απαλλαγή από τα πρόστιμα τακτοποίησης ακινήτων του Ν4178/2013, η ΠΑΠΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας).

Με καθαρή ματιά, ειλικρίνεια και σεβασμό,χωρίς υπερβολές και μεγεθυντικό φακό, χωρίς περιτύλιγμα και διάθεση έπαρσης,υπερασπίζομαι την «αλήθεια», την πραγματική εικόνα και την φράση «ο εχθρός τουκαλού, το καλύτερο».

Κοίταγμα στον καθρέπτη, εσωτερικός διάλογος…

Άξιζε ?
Τα ατέλειωτα ταξίδια στην Ελλάδα, η διαδρομήΒόλος - Αθήνα, τα χιλιάδες χιλιόμετρα, οι εκατοντάδες ώρες τηλεφωνημάτων, τασυμβούλια, οι συναντήσεις, οι δύσκολες αποφάσεις, ο κόμπος στο στομάχι, οιφίλοι που «χάθηκαν», το «μου λείπεις» του Νικόλα, το «που είσαι» της δουλειάς ?
Η απάντηση βρίσκεται σε στιγμές, σε εικόνες,σε φράσεις (αληθινά περιστατικά):
-    «Ήταν υπέροχα, μοναδικά, φανταστικά, δεν με νοιάζει που τοφαγητό δεν ήταν καλό, μου αρκεί ότι ήμουν εδώ, μου φτάνει που το έζησα!»
Μαρία, ενωμοτάρχης του4ου Πανελλήνιου Προσκοπικού Τζάμπορι στα Καμένα Βούρλα.
-    «Να σου ζητήσω κάτι… θέλω να είσαι για μένα ο μεγάλοςαδελφός που δεν έχω»
Αρχηγός Αγέλης, μέλοςτου Αρχηγείου στη Πανελλήνια Κατασκήνωση Λυκοπούλων στη Νέα Μάκρη.
-    «Γύρισε κουρασμένος, μας διηγείται την εμπειρία τηςβάρκας, το ταξίδι, τις σχεδίες, το βραδινό μπουρίνι, την Αργώ, τους φίλους απότα άλλα μέρη. Τα μάτια του γυαλίζουν από χαρά. Δεν τον έχουμε ξαναδεί τόσοχαρούμενο. Σας ευχαριστούμε!!!»
Μήνυμα από γονείςΠροσκόπου της 5ης Πανελλήνιας Ν/Π Regatta.
-    «…σου κάνω δώρο μια πυξίδα, γιατί πρέπει να συνεχίσεις ναδείχνεις το δρόμο στους νεότερους και μια σφυρίχτρα, γιατί αν μας καλέσεις, θατρέξουμε δίπλα σου…»
Περιφερειακός Έφορος,που γνώρισα τα τελευταία χρόνια.
Η απάντηση δεν διαφέρει από αυτή κάθε Αρχηγούπου στα δύσκολά αναρωτιέται: Άξιζε? Ναι, Άξιζε!

Τα κατάφερες ?
Η αυτογνωσία και αυτοαξιολόγηση παραμένειδιαρκές ζητούμενο.
Προσπάθησα… να είμαι ένας από εσάς, τουςανθρώπους της βάσης, της δράσης, του προγράμματος, ένας ακόμη ΑρχηγόςΣυστήματος, που θα ανοίγει το δρόμο, θα βρίσκει λύσεις, θα έχει την ευθύνη στα«άσχημα και δύσκολα».
Προσπάθησα… να υπερασπιστώ έναν τρόποδιοίκησης βασισμένο στο «κάνω» και όχι στο «είμαι», βασισμένο στις ανθρώπινεςσχέσεις, στο Προσκοπικό Πνεύμα, στην ελευθερία κινήσεων και στις ικανότητες τουκαθενός. Να «κυβερνήσω» σε ήρεμα νερά, χωρίς εντάσεις, διαταγές και φωνές στοπλήρωμα.
Προσπάθησα… για το αποτέλεσμα μέσα από τηνσυνεργασία, την συμμετοχή, την αξιολόγηση, το θάρρος της γνώμης, τον σεβασμόστην αντίθετη άποψη.
Προσπάθησα… να κατευθύνω, να παρακινήσω, ναεμψυχώσω, να βοηθήσω, να συμβουλέψω.
Προσπάθησα… να δω την επίτευξη των στόχων,περισσότερο μέσα από την ανθρώπινη χαρά και ικανοποίηση και λιγότερο μέσα απόιστογράμματα, ποσοστά και αριθμούς.
Προσπάθησα… να παραμείνω ο εαυτός μου,«Αρχηγός» στους Προσκόπους, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία μου.
Τα κατάφερες ?
Η θετική απάντηση της ερώτησης, ανήκει σταμέλη της Προσκοπικής Κίνησης, στην κρίση όλων όσων μετατρέψουν τα «πεπραγμένα»και το «παράδειγμα» του Αρχηγού, σε γόνιμες αναμνήσεις και εμπειρίες, σε εφόδιακαι εργαλεία για ένα καλύτερο Προσκοπικό Παιχνίδι, για μια κίνηση με σύγχρονο,ανοιχτό και δημιουργικό στίγμα.

Πριν το τέλος…, ευχαριστώ από καρδιάς,
τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου για τηνυποστήριξη και την βοήθεια, τους συνεργάτες Εφόρους της Γενικής Εφορείας γιατην κοινή προσπάθεια, τα κοινά μας όνειρα, τα στελέχη του προσωπικού τηςΚεντρικής Διοίκησης για την εργατικότητα και την διάθεση, τους ΠεριφερειακούςΕφόρους για τη συνεργασία, τους Βαθμοφόρους μας και όλα τα ενήλικα στελέχη γιατην προσφορά τους στα παιδιά και τους νέους.

Πριν το τέλος…, συμβουλές στον εαυτό μου,εσωτερικές προτροπές:
Κρίνεαυστηρά τα χρόνια που πέρασαν, η αυτοκριτική σε κάνει καλύτερο.
Μείνεαρωγός σε κάθε ανάγκη της Κίνησης, δίπλα στου νέους ανθρώπους, ως βοηθός καιόχι ως κριτής τους.
Μηνυπερασπιστείς τα «όσα έκανες», αλλά να συνεχίσεις να εργάζεσαι για «όσα δενέκανες».
Συνέχισε να τραγουδάς με την κιθάρα σου γύρω απ’ τη φωτιά,είναι το καλύτερο 5’.
Να είσαι στην υποδομή της Ελπίδας, να τρίψεις και ναβάψεις τα ίσαλα της «Ευαγγελίας», να αναλάβεις τον Κένταυρο.
Γεια χαρά, με μια αγκαλιά, με μια ματιά και ένα χαμόγελο!!!

«Πριν το τέλος πως μοιάζει η σιωπή σαν αγάπη μεγάλη…»


Attachements

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 62_2017.pdf