«Πριν το τέλος πως μοιάζει η σιωπή σαν αγάπη μεγάλη» - Μήνυμα του Γενικού Εφόρου για την ολοκλήρωση της θητείας του

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 26/05/2017
A/A: 62 / 2017

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος


«το παιχνίδι τελείωσε» με την τελεία να μπαίνει στο κέντρο του κύκλου και να δηλώνει Προσκοπικά, την ολοκλήρωση μιας ακόμη διαδρομής, ενός ακόμη μονοπατιού. Ιανουάριος του 2010 η αρχή, Μάιος του2017 το τέλος.
Επτά χρόνια και τέσσερις μήνες μετά…
Απολογισμός Έργου και πεπραγμένα, αξιολόγηση και κριτική, ικανοποίηση και προβληματισμός, συνεργασίες με ανθρώπους, συναισθήματα, αποτέλεσμα, επιτυχίες, αστοχίες, παραλήψεις, απαντήσεις σε ερωτήματα:

«Προχωρήσαμε μπροστά» ?
Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, με θετικό πρόσημο, απαιτητικά Προγράμματα Δράσης πάνω στους βασικούς, διαχρονικούς άξονες δουλειάς: Πρόγραμμα – Υποστήριξη – Εικόνα.
Δράσεις, ενέργειες, βήματα προς τα εμπρός, βήματα σε μια νέα εποχή:

·        Ο ριζικός μετασχηματισμός του θεσμικού πλαισίου (νέος Οργανισμός, νέοι Κανονισμοί Διοίκησης και Εκπαίδευσης). Πλήρης εφαρμογή της νέας Διοικητικής Δομής.
·        Ο σχεδιασμός και εφαρμογή ενός νέου μοντέλου Ευέλικτης Εκπαίδευσης.
·        Η αύξηση της Προσκοπικής Δύναμης κατά 2000 μέλη.
·        Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων και διαδικτυακών εφαρμογών (e-sepe-training, emathainoportal.sep.org.gr, e-finance, office 365).
·        Η ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών με στόχο την διαβούλευση, τη λογοδοσία και τον σχεδιασμό (Πανελλήνια Συνέδρια Κλάδων, Εκπαίδευσης και ΕΠΠ, συναντήσεις Βαθμοφόρων Κλάδων, Συμβούλια ΠΕ, Ομάδες Εργασίας ΓΕ).
·        Η πραγματοποίηση μεγάλων Πανελλήνιων Δράσεων (4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορι, 4η Πανελλήνια Μεγάλη Δράση Ανιχνευτών «Ελπίδα», 5η Πανελλήνια Ν/Π Ρεγγάτα,1η Πανελλήνια Κατασκήνωση Λυκοπούλων).
·        Η αλλαγή της Προσκοπικής Στολής και η ανανέωση της Ιστοσελίδας του ΣΕΠ.
·        Η αναγνώριση του έργου και η επαναφορά των σχέσεων με την Προεδρία της Δημοκρατίας (απονομή Προσκόπων Έθνους, Αιγίδα διημερίδας για τον Εθελοντισμό).
·        Η θεσμική προστασία του Ιδρύματος, έναντι του συνεχώς μεταβαλλόμενου και σύνθετου οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος (στελέχωση Οικονομικών Υπηρεσιών της Κ.Δ., Εφορεία Οικονομικών και Περιουσίας της ΓΕ, Έκθεση Ελέγχου Ορκωτού Λογιστή, Ενιαία Οικονομική Διαχείριση Σ.Ε.Π. e-finance). 
·        Η αποτελεσματική παρέμβαση και η συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία (κατοχύρωση των Κατασκηνώσεων εντός και εκτός Προσκοπικών Κέντρων, ανανεωμένο Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντας, Έγκριση Λεμβολογίου Ν/Π σκαφών από το Υπουργείο Ναυτιλίας, απαλλαγή από τα πρόστιμα τακτοποίησης ακινήτων του Ν4178/2013, η ΠΑΠΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας).

Με καθαρή ματιά, ειλικρίνεια και σεβασμό, χωρίς υπερβολές και μεγεθυντικό φακό, χωρίς περιτύλιγμα και διάθεση έπαρσης, υπερασπίζομαι την «αλήθεια», την πραγματική εικόνα και την φράση «ο εχθρός του καλού, το καλύτερο».

Κοίταγμα στον καθρέπτη, εσωτερικός διάλογος…

Άξιζε ?
Τα ατέλειωτα ταξίδια στην Ελλάδα, η διαδρομή Βόλος - Αθήνα, τα χιλιάδες χιλιόμετρα, οι εκατοντάδες ώρες τηλεφωνημάτων, τα συμβούλια, οι συναντήσεις, οι δύσκολες αποφάσεις, ο κόμπος στο στομάχι, οι φίλοι που «χάθηκαν», το «μου λείπεις» του Νικόλα, το «που είσαι» της δουλειάς ?
Η απάντηση βρίσκεται σε στιγμές, σε εικόνες, σε φράσεις (αληθινά περιστατικά):
-    «Ήταν υπέροχα, μοναδικά, φανταστικά, δεν με νοιάζει που τοφαγητό δεν ήταν καλό, μου αρκεί ότι ήμουν εδώ, μου φτάνει που το έζησα!»
Μαρία, ενωμοτάρχης του4ου Πανελλήνιου Προσκοπικού Τζάμπορι στα Καμένα Βούρλα.
-    «Να σου ζητήσω κάτι… θέλω να είσαι για μένα ο μεγάλος αδελφός που δεν έχω»
Αρχηγός Αγέλης, μέλος του Αρχηγείου στη Πανελλήνια Κατασκήνωση Λυκοπούλων στη Νέα Μάκρη.
-    «Γύρισε κουρασμένος, μας διηγείται την εμπειρία τηςβάρκας, το ταξίδι, τις σχεδίες, το βραδινό μπουρίνι, την Αργώ, τους φίλους από τα άλλα μέρη. Τα μάτια του γυαλίζουν από χαρά. Δεν τον έχουμε ξαναδεί τόσο χαρούμενο. Σας ευχαριστούμε!!!»
Μήνυμα από γονείς Προσκόπου της 5ης Πανελλήνιας Ν/Π Regatta.
-    «…σου κάνω δώρο μια πυξίδα, γιατί πρέπει να συνεχίσεις να δείχνεις το δρόμο στους νεότερους και μια σφυρίχτρα, γιατί αν μας καλέσεις, θα τρέξουμε δίπλα σου…»
Περιφερειακός Έφορος, που γνώρισα τα τελευταία χρόνια.
Η απάντηση δεν διαφέρει από αυτή κάθε Αρχηγούπου στα δύσκολά αναρωτιέται: Άξιζε? Ναι, Άξιζε!

Τα κατάφερες ?
Η αυτογνωσία και αυτοαξιολόγηση παραμένει διαρκές ζητούμενο.
Προσπάθησα… να είμαι ένας από εσάς, τους ανθρώπους της βάσης, της δράσης, του προγράμματος, ένας ακόμη Αρχηγός Συστήματος, που θα ανοίγει το δρόμο, θα βρίσκει λύσεις, θα έχει την ευθύνη στα «άσχημα και δύσκολα».
Προσπάθησα… να υπερασπιστώ έναν τρόπο διοίκησης βασισμένο στο «κάνω» και όχι στο «είμαι», βασισμένο στις ανθρώπινες σχέσεις, στο Προσκοπικό Πνεύμα, στην ελευθερία κινήσεων και στις ικανότητες του καθενός. Να «κυβερνήσω» σε ήρεμα νερά, χωρίς εντάσεις, διαταγές και φωνές στο πλήρωμα.
Προσπάθησα… για το αποτέλεσμα μέσα από την συνεργασία, την συμμετοχή, την αξιολόγηση, το θάρρος της γνώμης, τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη.
Προσπάθησα… να κατευθύνω, να παρακινήσω, να εμψυχώσω, να βοηθήσω, να συμβουλέψω.
Προσπάθησα… να δω την επίτευξη των στόχων, περισσότερο μέσα από την ανθρώπινη χαρά και ικανοποίηση και λιγότερο μέσα από ιστογράμματα, ποσοστά και αριθμούς.
Προσπάθησα… να παραμείνω ο εαυτός μου, «Αρχηγός» στους Προσκόπους, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία μου.
Τα κατάφερες ?
Η θετική απάντηση της ερώτησης, ανήκει σταμέλη της Προσκοπικής Κίνησης, στην κρίση όλων όσων μετατρέψουν τα «πεπραγμένα» και το «παράδειγμα» του Αρχηγού, σε γόνιμες αναμνήσεις και εμπειρίες, σε εφόδια και εργαλεία για ένα καλύτερο Προσκοπικό Παιχνίδι, για μια κίνηση με σύγχρονο, ανοιχτό και δημιουργικό στίγμα.

Πριν το τέλος…, ευχαριστώ από καρδιάς,
τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου για την υποστήριξη και την βοήθεια, τους συνεργάτες Εφόρους της Γενικής Εφορείας για την κοινή προσπάθεια, τα κοινά μας όνειρα, τα στελέχη του προσωπικού της Κεντρικής Διοίκησης για την εργατικότητα και την διάθεση, τους Περιφερειακούς Εφόρους για τη συνεργασία, τους Βαθμοφόρους μας και όλα τα ενήλικα στελέχη για την προσφορά τους στα παιδιά και τους νέους.

Πριν το τέλος…, συμβουλές στον εαυτό μου, εσωτερικές προτροπές:
Κρίνε αυστηρά τα χρόνια που πέρασαν, η αυτοκριτική σε κάνει καλύτερο.
Μείνε αρωγός σε κάθε ανάγκη της Κίνησης, δίπλα στου νέους ανθρώπους, ως βοηθός και όχι ως κριτής τους.
Μην υπερασπιστείς τα «όσα έκανες», αλλά να συνεχίσεις να εργάζεσαι για «όσα δεν έκανες».
Συνέχισε να τραγουδάς με την κιθάρα σου γύρω απ’ τη φωτιά, είναι το καλύτερο 5’.
Να είσαι στην υποδομή της Ελπίδας, να τρίψεις και να βάψεις τα ίσαλα της «Ευαγγελίας», να αναλάβεις τον Κένταυρο.
Γεια χαρά, με μια αγκαλιά, με μια ματιά και ένα χαμόγελο!!!

«Πριν το τέλος πως μοιάζει η σιωπή σαν αγάπη μεγάλη…»


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 62_2017.pdf