71η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 24/09/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Ποιος μύρισε καμένο ξύλο το δείλι; 
Οι Πρόσκοποι, τα Λυκόπουλα,  οι Ανιχνευτές και τα Μέλη του Προσκοπικού Δικτύου του 1ου Συστήματος Προσκόπων Gilwell.
Οι παραπάνω λέξεις επαναλήφθηκαν τόσες φορές όσα και τα Τμήματα ενός Προσκοπικού Συστήματος και 40 νέοι Πτυχιούχοι μπήκαν στη σειρά για να τους απονεμηθούν το Μαντήλι και τα Αναρτήματα του Διακριτικού Δάσους.

40 νέοι Πτυχιούχοι και 100 περίπου παλαιοί Πτυχιούχοι, συγκεντρωμένοι κάτω από την ελληνική σημαία στον προμαχώνα του κάστρου Καράμπαμπα στη Χαλκίδα, όπου το γαλάζιο της σημαίας μας γινόταν ένα με το γαλάζιο των νερών του Ευρίπου.



Η τελετή ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου, με έναν δυνατό αέρα να ανακατεύει εκτός από τα μαλλιά μας και τις αναμνήσεις μας. Αναμνήσεις πολλών Ενηλίκων Στελεχών που έφερναν στο μυαλό τους στιγμές προσκοπικές, στιγμές εκπαιδευτικές, όλη τη διαδρομή που έκανε ο καθένας μας μέχρι να φτάσει η ώρα που το μαντήλι του Διακριτικού Δάσους θα αγκάλιαζε τον λαιμό μας. 
Την απονομή έκαναν ο Γενικός Έφορος κ. Χριστόφορος Μητρομάρας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ισίδωρος Κανέτης, με τη βοήθεια των Αναπληρωτών Εφόρων Εκπαίδευσης της Γενικής Εφορείας κ.κ. Σωτήρη Μαρούδα, Δημήτρη Σαλιάρη και Νεκτάριου Τσεσμελόπουλου.







Με την ολοκλήρωση της τελετής απονομής η σκυτάλη δόθηκε στην πυρά της Συνάντησης, η οποία εμπεριείχε ιστορικές εικόνες και αναφορές από την παλιά Χαλκίδα, με ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα, αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Εκπαίδευσης Διακριτικού Δάσους σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορά στην επέτειο που πλησιάζει των 110 χρόνων ζωής της Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα, παιχνίδια και τραγούδια.

Στο τέλος της πυράς ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι σκέψεις των νέων Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους που αναγνώστηκαν, με θέμα «το μαντήλι που φορώ συμβολίζει έναν κόσμο τόσο διαφορετικό», εκφράζοντας έτσι την ελπίδα και το όραμα για τη δημιουργία ενός Καλύτερου Κόσμου.



Το κλείσιμο της πυράς έγινε από τον Γενικό Έφορο κ. Χριστόφορο Μητρομάρα, ο οποίος στην «Ομιλία γύρω από τη φωτιά» προς όλους του Πτυχιούχους Διακριτικού Δάσους είπε τα εξής:

Αγαπητοί Πτυχιούχοι Διακριτικού Δάσους,
Ο κύκλος μας, ο κύκλος των Προσκόπων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Gilwell, μεγάλωσε κι απόψε. Κοντά μας υποδεχόμαστε με υπερηφάνεια τους Aδελφούς μας με τους οποίους μοιραζόμαστε ίδιες αρχές και ίδια ιδανικά, ίδια οράματα και ίδιες προσδοκίες, ίδιες ευθύνες και αγωνίες να μοιραστούν το καθήκον της ηγεσίας.
Πάντα συνηθίζαμε να λέμε ότι η Εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους είναι η εκπαίδευση που δίνει απαντήσεις σε όλα τα ΓΙΑΤΙ. Εγώ Αδελφοί μου, θα σας παρότρυνα να μη θεωρήσετε ούτε για μια στιγμή ότι λάβατε τις απαντήσεις που αναζητούσατε. Μην επαναπαυθείτε. Μη σταματήσετε να εκπαιδεύεστε. Συνεχίστε ακούραστα την αναζήτησή σας, συνεχίστε να ανακαλύπτετε νέα μονοπάτια, συνεχίστε την πορεία σας και το ταξίδι σας στην Κίνηση.
Εμείς, οι παλαιότεροι Πτυχιούχοι, πλέον θα κάνουμε ένα βήμα πίσω γιατί η πρωτοβουλία και η πρωτοπορία από σήμερα περνάει στα χέρια σας. Θα παραμείνουμε στο πλάι σας, συνοδοιπόροι και υποστηρικτές, βέβαιοι ότι το μέλλον σας ανήκει, βέβαιοι ότι έτσι πλησιάζουμε το όραμά μας για έναν Καλύτερο Κόσμο.
Όπως λέει ο ποιητής Σκαρίμπας: 
«Να  ΄ναι σαν να μας σπρώχνει ένας αέρας μαζί,
προς έναν δρόμο φιδωτό που σβει στα χάη…
Και να ‘ν’ σαν κάτι να μου λες, κάτι ωραίο κοντά γι’ άστρα, 
τη ζώνη που πηδάν των νύχτιων φόντων,
κι αυτό ο άνεμος τρελά-τρελά να μας σκουντά,
όλο προς την γραμμή των οριζόντων.
Κι όλο να λες, να λες στα θάμβη της νυκτός,
για ένα -με γυάλινα πανιά- πλοίο που πάει
όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο που πέφτει εκτός:
όξ' απ' τον κύκλο των νερών - στα χάη.
Kι όλο να πνέει, να μας ωθεί αυτός ο αέρας μαζί
πέρ' από τόπους και καιρούς έως ότου -φως μου-
βγούμε απ' την τρικυμία αυτού του κόσμου…

Ακολούθησε το εορταστικό δείπνο και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνάντησης.

Η Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους Πτυχιούχους που επέστρεψαν στον Δημιουργό, ενώ η συνέχεια περιλάμβανε ξενάγηση στο εμβληματικό μνημείο της Χαλκίδας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας, επίσκεψη στην οικία του Ενετού Βαΐλου, του τελευταίου Ενετού Διοικητή της πόλης, στο οθωμανικό Τέμενος Εμίρ Ζαδέ και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας.



Το μεσημέρι της Κυριακής, στον χώρο του Προσκοπείου της Χαλκίδας ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά και δώρα με το αδερφό Σώμα Προσκόπων Κύπρου, που τίμησε όπως κάθε χρόνο τη Συνάντηση και το οποίο εκπροσώπησε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ.κ. Κώστα Ταρτίου, Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, Κυριακό Γεωργιάδη, Βοηθό Γενικό Έφορο και Νικόλαο Μιτσίδη, Έφορο Διοίκησης της Γενικής Εφορείας του Σώματος Προσκόπων Κύπρου. Αναμνηστικό απονεμήθηκε και στον Περιφερειακό Έφορο Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κ. Δημήτρη Καψούλη σε ανάμνηση της θερμής φιλοξενίας. Στον ίδιο χώρο ο Γενικός Έφορος κήρυξε τη λήξη της Συνάντησης και όλοι οι Πτυχιούχοι ευχήθηκαν καλή αντάμωση στην 72η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους. 

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε:
  • Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και ιδιαιτέρως: Στη Διευθύντρια κα Αγγελική Σίμωση στην Αρχιφύλακα Αρχαιοτήτων κα Ελένη Καλαντζή, Αρχιφύλακα Αρχαιοτήτων και  στην Αρχαιολόγο κα Φωτεινή Σταυρουλάκη.
  • Στον Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. (Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Χαλκίδας και ιδιαιτέρως στην Πρόεδρο κα Ελένη Αϊδίνη, στον Διευθυντή κ. Φώτιο Γκούνη, στον Προϊστάμενο Πολιτισμού κ. Ιωάννη Στέρπη και στον υπάλληλο κ. Λεωνίδα Πολυμενάκο.
  • Στην κα Σωτηρία Μπάκα, υπεύθυνη Λαογραφικού Μουσείου, για τις ξεναγήσεις στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και στο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας.