Οι Πρόσκοποι της Νότιας Αττικής τίμησαν τα 100 χρόνια από την θυσία των προσκόπων Αϊδινίου

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 27/06/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Με μία σειρά από εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη, μια περιοχή βαθειά συνδεδεμένη με την Μικρασιατική Καταστροφή, οι Πρόσκοποι της Νότιας Αττικής, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και το Σύλλογο Ιμβρίων, τίμησαν τους Προσκόπους του Αϊδινίου που θυσιάστηκαν πριν από 100 χρόνια, τον Ιούνιο του 1919.

Οι 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο αιχμαλωτίστηκαν από τους Τσέτες που κατέλαβαν την πόλη στις 17 Ιουνίου, οι οποίοι τους συνέλαβαν και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν με μαρτυρικό τρόπο. Για τα 31 αυτά παιδιά, καθώς και για τους Προσκόπους που χάθηκαν το 1922 στα Σώκια και την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας, διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού στο Σύλλογο Ιμβρίων από την Τετάρτη 19 έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη της Νέας Σμύρνης.

Ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Προσκόπων Μικράς Ασίας, όπου 31 νέοι Πρόσκοποι απέθεσαν από ένα λευκό τριαντάφυλλο, ένα για κάθε Πρόσκοπο του Αϊδινίου.



Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ομιλία του πρώην Προέδρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Δρ. Χρήστου Σταθόπουλου στον σύλλογο Ιμβρίων, ο οποίος εξιστόρησε τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και όσων ακολούθησαν. Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες από συγγενείς των θυμάτων, τηλεγραφήματα από τους αξιωματικούς του Στρατού και της τότε Κυβερνήσεως, συνέθεσαν μία λεπτομερή και συγκινητική ομιλία.



Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Εμμανούηλ, ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Κρικρής, οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Θοδωρής Μάντζιος και κ. Κώνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Νέας Σμύρνης κ. Ευστάθιος Πράπας, η Τοπική Έφορος Νέας Σμύρνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού κα Έρη Μπιρλιράκη και η Πρόεδρος κα Ειρήνη Μπερεδήμα.

Εκ μέρους του ΣΕΠ, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Έφορος του ΣΕΠ κ. Χριστόφορος Μητρομάρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΠ κ. Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΠ κ.,Παντελής Προμπονάς, ο Περιφερειακός Έφορος Ανατολικής Αττικής κ. Δημήτρης Χαζάπης, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ε. Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, Παλαιοί Πρόσκοποι και Πρόσκοποι από όλη τη Νότια Αττική, από Ζωγράφου έως και Γλυφάδα και Βούλα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής εκδήλωσης, καθώς και όσους παρευρέθηκαν.