1η εκπαιδευτική συνάντηση για τα μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής

Αρθρογραφος: Μπένος-Πάλμερ Θεόδωρος
Ημ/νια Έκδοσης: 06/05/2019
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η εκπαιδευτική συνάντηση μελών της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής που υλοποιήθηκε στον Βόλο κατά τη διάρκεια της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (2 – 5 Μαΐου 2019).

Στην εκπαιδευτική συνάντησηςσυμμετείχαν 34 άτομα από Βόλο, Λάρισα, Νέα Πέραμο, Κομοτηνή, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Κόρινθο, Χίο, Άγιο Δημήτριο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κηφισιά, Κορωπί, Κέρκυρα, Μέγαρα, Λαμία, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ανάβυσσο και Κεφαλλονιά.

Οι εργασίες της εκπαιδευτικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στη φιλόξενη εστία του 7ου ΣυστήματοςΝ/Π Βόλου, στον θαυμάσιο χώρο της Βάσης Ναυτοπροσκόπων Βόλου, στον Άναυρο.  

Η εκπαιδευτική συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα στα Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. να γνωρίσουν τις ειδικές λεπτομέρειες, τεχνικές και πρακτικές για τη διάσωση πτηνών και θηλαστικών που μπορεί να βρεθούν τραυματισμένα, εξουθενωμένα, εγκαταλελειμμένα, ορφανά και να χρήζουν βοήθειας. 


Επίσης, παρουσιάστηκαν οι αντίστοιχες περιπτώσεις για τα θηλαστικά και ερπετά της θάλασσας όπως τα δελφίνια, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες.  Σημαντικές εξίσου ήταν και οι πληροφορίες που δόθηκαν σχετικά με τη συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ και ΜΟΜ, στις οποίες και θα πρέπει να απευθύνεται κάθε διάσωση, ώστε να μπορούν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες των οργανώσεων αυτών να παρέχουν την κατάλληλη περίθαλψη στα κέντρα τους.


Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, με εξαιρετική αντίληψη και εποικοδομητικές παρατηρήσεις,  αποτελούν τον πρώτο πυρήνα Διασωστών της ΠΟΔΑΖ και δικαιώνουν την πεποίθηση ότι τα ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. μπορούν να γίνουν πραγματικοί «κρίκοι ζωής» για την άγρια ζωή στη χώρα μας και να έχουν έναν δυνατό αντίκτυπο στην προσπάθεια διατήρησης της.


Είναι πολύ σημαντικό ότι το έργο "Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής", χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, Αρ.Απόφασης 148.3/2018, του μέτρου "Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες", άξονας "Καινοτόμες δράσεις", του χρηματοδοτικού προγράμματος "Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις".