Παρουσίαση έκδοσης «Κωνσταντίνος Μελάς, Ένας άδολος πατριώτης, ένας φανατικός δημοκράτης, ένας σπουδαίος πρόσκοπος»

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 16/04/2019
Κατηγορίες: Κοινωνία, Προσκοπική Ιστορία


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σταθόπουλου «Κωνσταντίνος Μελάς, Ένας άδολος πατριώτης, ένας φανατικός δημοκράτης, ένας σπουδαίος πρόσκοπος», στην αίθουσα «Αθ. Λευκαδίτης» το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου 2019. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η αίθουσα γέμισε από ένα πολύβουο κοινό, το οποίο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των ομιλητών. 



Ο Παναγιώτης Τριπόντικας, Αντιπλοίαρχος Π.Ν. μίλησε για την τιμιότητα και το ήθος του Μελά ως στρατιωτικού, ο Κώστας Ζώρας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε στον δημοκράτη πολιτικό, ενώ ο Νίκος Καλογεράς, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και πρώην Γ.Ε. του Σ.Ε.Π., παρουσίασε τον Μελά υπό την προσκοπική του ιδιότητα. Κομμάτια του βιβλίου ζωντάνεψε με την γλαφυρή του ανάγνωση ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαδάτος. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας που με την ιδιότητά του ως Περιφερειακού Εφόρου Λέσβου αναφέρθηκε στην πρώτη ομάδα Προσκόπων που δημιουργήθηκε στην Λέσβο μετά την απελευθέρωση, όταν ο Μελάς υπηρετούσε εκεί ως Στρατιωτικός Διοικητής.



Το βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μελά αποτελεί μια μακρόχρονη έρευνα, το οποίο μέσα από τις προσωπικές του επιστολές, κυρίως προς την σύζυγο του Αλεξάνδρα, αναδεικνύει την προσωπικότητα του στους σημαντικότερους τομείς της ζωής του: το Ναυτικό, την πολιτική και τον προσκοπισμό. Ιδιαίτερα για τον Ελληνικό Προσκοπισμό συμπεριλαμβάνονται και τα κείμενα του που δημοσιεύθηκαν στα προσκοπικά περιοδικά της εποχής.

Το βιβλίο αυτό, που η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρις στη στήριξη μελών και φίλων του Ιστορικού Αρχείου, θα πωλείται προς 15 ευρώ από το Προσκοπικό Πρατήριο και τα έσοδα θα διατεθούν για την ανάπτυξη του Ιστορικού Αρχείου του Σ.Ε.Π..