Τα πρακτικά της διημερίδας «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού»

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 11/04/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 2017 τη διημερίδα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 & 30 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Στόχος της ήταν να αναδείξει το έργο του εθελοντισμού και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στην κοινωνία αλλά και την οικονομία, να παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο του εθελοντισμού στην Ευρώπη και να εντοπίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να θεσμοθετηθεί ανάλογο πλαίσιο και στη χώρα μας. 

Όλες οι τοποθετήσεις των ομιλητών της διημερίδας, οι παρουσιάσεις των εταιριών και οι καλές πρακτικές των φορέων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν μετά από κάθε συνεδρία, έχουν καταγραφεί λεπτομερώς στα πρακτικά. Για να διαβάσετε τα πρακτικά πατήστε εδώ



Την έναρξη της διημερίδας κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού και δη του εθελοντισμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που μέσα στην βαθιά κρίση που διανύουμε αποτελεί «προσφορά, η οποία αποτρέπει την ρήξη του κοινωνικού ιστού». Επίσης, σημείωσε ότι «ήταν πάντοτε και θα παραμείνει κοντά στην όλη προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, γιατί πιστεύει βαθιά ότι ο Προσκοπισμός είναι συνώνυμος του Εθελοντισμού. Και μάλιστα του Εθελοντισμού στην πιο γνήσια μορφή του, που σημαίνει κοινωνική προσφορά υπό όρους πραγματικής Αλληλεγγύης. Δηλαδή, Αλληλεγγύης υπό όρους Αλτρουισμού και Ανιδιοτέλειας».

Στο πλαίσιο της διημερίδας διερευνήθηκαν οι κάτωθι θεματικές:
  • «Το Θεσμικό πλαίσιο του εθελοντισμού»
  • «Προσέλκυση, δέσμευση και ανάπτυξη ικανοτήτων των εθελοντών – Ποιότητα στον εθελοντισμό»
  • «Χτίζοντας σχέσεις ωφέλειας για την κοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Επιχειρήσεις»
  • «Διακυβέρνησης με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Το αποτύπωμα του εθελοντισμού στην κοινωνία και την οικονομία»

Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες στους οποίους περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών φορέων από την Ευρώπη, μη κερδοσκοπικοί φορείς με σημαντικές εθελοντικές πρωτοβουλίες, ιδρύματα με έργο κοινωνικής προσφοράς και επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης,