Τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση - Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού 2017

Αρθρογραφος: Tzekas Andreas
Ημ/νια Έκδοσης: 20/11/2017
Κατηγορίες: Κοινωνία, Κόσμος, Σαν σήμερα


Οι νέοι είναι το μέλλον. Οι σημερινοί νέοι είναι οι μελλοντικοί επιστήμονες, γιατροί, πολιτικοί, δάσκαλοι και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί σε πολλά ακόμα επαγγέλματα. Στο μέλλον, θα κληρονομήσουν όλα αυτά που εμείς σήμερα κατέχουμε και έχουμε δημιουργήσει. Θα αναλάβουν την ευθύνη να προστατέψουν τους αδύναμους και όσους έχουν ανάγκη σε αυτόν τον κόσμο, πιθανώς παίρνοντας κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις για να πετύχουν τα παραπάνω.


Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού αρχικά είχε ανακοινωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1954. Ο σκοπός της τότε ήταν να ενθαρρύνει τα παιδιά όλων των εθνοτήτων, φυλών και θρησκευμάτων να γνωριστούν μεταξύ τους, να ξοδέψουν χρόνο μαζί για να κατανοήσουν και να γνωρίσουν τις διαφορές που τους χαρακτηρίζουν, ωθώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση της ζωής των νεότερων μελών στις κοινωνίες τους.


H Ημέρα αυτή εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου ως επέτειος της Διακύρηξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1959. Παρόλ’ αυτά όμως, κάθε χώρα έχει τη δική της ημέρα. Στο Νότιο Σουδάν για παράδειγμα, η ημέρα αυτή εορτάζεται στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ στην Κούβα είναι η τρίτη Κυριακή του Ιουλίου. Από την καθιέρωσή της, αυτή η μέρα συνδέθηκε με πολλές διαφορετικές προσπάθειες για την πρόληψη του HIV/AIDS εώς το 2015, τη δυνατότητα κάθε παιδιού να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και στην προώθηση της ειρήνης, του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θέματα που αφορούν όχι μόνο το σύνολο της κοινωνίας, αλλά αποτελούν προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.


Φέτος, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Προσκοπική Κίνηση (WOSM) γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, εμπνέοντας και ενδυναμώνοντας τα παιδιά με ελπίδα και φαντασία, ώστε να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους. Έτσι, ζητάμε από όλους τους Αρχηγούς στις Προσκοπικές ομάδες όλης της Ελλάδας να ρωτήσουν τα παιδιά τους μια πολύ απλή ερώτηση: "Τι είναι αυτό που θα έκανες αν είχες τη δύναμη να αλλάξεις κάτι στον κόσμο;”


Τρόποι για να εορτάσετε τη δική σας Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές ιδέες για να γιορτάσετε και εσείς το επόμενο σαββατοκύριακο με την ομάδα σας.


Ενημερωθείτε

Γνωρίζατε ότι 385 εκατομμύρια παιδιά ζούν σε συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης, 264 εκατομμύρια παιδιά και νέοι δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο σχολείο, ενώ 5,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθάναν μέσα στο τελευταίο έτος από ασθένειες που αντιμετωπίζονται; Ενημερωθείτε για την κατάσταση των παιδιών και των νέων στην χώρα και την περιοχή σας. Ξεκινήστε συζητήσεις με τους ενήλικες στο Προσκοπικό Σύστημά σας για το πως ο Προσκοπισμός μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.


Λάβετε Δράση


#KidsTakeOver

  • Θέλουμε να ακούσουμε τις φωνές των νέων ανθρώπων και να τους αφήσουμε να εκφραστούν για το πως αυτοί βλέπουν το μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους νέους να δημιουργήσουν το δικό τους βίντεο απαντώντας στις ερωτήσεις: Τι θα έκανες εσύ για την δική σου κοινωνία εάν ήσουν ο πρόεδρος, ο γιατρός, ο Υπουργός Εκπαίδευσης κλπ;
  • Οργανώστε μια συζήτηση και καταγράψτε τις σκέψεις και ελπίδες τους.


Οι νέοι και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Αποστολή Selfie)

  • Οι νέοι μπορούν να υποστηρίξουν και να γίνουν πρέσβεις των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Βοηθήστε μας να διαδώσουμε τους στόχους και να μεγαλώσουμε την αλλαγή που προέρχεται από αυτούς. Βοηθήστε τους Προσκόπους σας να εξερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξή τους.
  • Παρουσιάστε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με έναν ελκυστικό τρόπο μέσα από παιχίδια και δραστηριότητες. Μιλήστε στα παιδιά γι’ αυτούς και δώστε τους να καταλάβουν πως μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. Ανακαλύψτε τι τα ενθουσιάζει και συνδέστε το με δράσεις που μπορούν να κάνουν. Στο τέλος της δράσης ρωτήστε τα πως νιώθουν, βγάλτε μια SGD σέλφι και ανεβάστε την φωτογραφία στο διαδίκτυο χωρίς να ξεχάσετε να προσθέσετε #SDG #ScoutsofGreece στο πόστ.


Σχεδιάστε το μέλλον που θέλετε

  • Οι νέοι και τα παιδιά έχουν στόχους και όνειρα. Ο καλύτερος τρόπος να τους βοηθήσετε να τα παρουσιάσουν και να τα μοιραστούν, είναι με το να τους αφήσετε να τα ζωγραφίσουν. Αφήστε τα να αναδείξουν την δημιουργικότητα και τις ικανότητές τους, μιλώντας για τα όνειρα τους και τον τρόπο που θέλουν να τα πετύχουν.


Μοιράσου με τους άλλους, μην δείχνεις απλά ενδιαφέρον

  • Έχεις ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια ή κάποια τσάντα που έπαψες να χρησιμοποιείς; Δωρισέ τα. Επισκέψου ορφανοτροφεία και σπίτια ηλικιωμένων και αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου σε όσους έχουν ανάγκη για λίγη παρέα αυτές τις ημέρες.

Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού σε όλους τους Προσκόπους!Tο παρόν άρθρο αποτελεί μια μετάφραση βασισμένη στο αντίστοιχο άρθρο του WOSM που μπορείτε να βρείτε εδώ.