Erasmus: Η μεγαλύτερη επιτυχία της Ευρώπης ωριμάζει και οι Πρόσκοποι είναι κομμάτι του

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 15/11/2017
Κατηγορίες: Κόσμος


Ποιος τις τελευταίες δεκαετίες ζεί στην Ευρώπη ή και όχι, χωρίς να έχει τουλάχιστον ακούσει την λέξη Erasmus; Παλιότερα ονομαζόταν απλά Erasmus, ενώ πλέον μετά το 2014 αποκαλείται Erasmus+  έχοντας συγκεντρώσει και άλλα παλιότερα προγράμματα που σχετίζονταν και με άλλες θεματικές εκτός από την εκπαίδευση, όπως ο αθλητισμός. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται σε όλους, το Erasmus στις διάφορες μορφές του υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1987.


Σήμερα με το Erasmus+  που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ε.Ε. στην συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών της, στην Ρώμη τον Μάρτιο του 2017,  έχει αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Δασκάλων, απλών νέων, ερευνητών, εκπαιδευτικών και πάρα πολλών άλλων σε όλη την ήπειρο.

 

Σε λίγο καιρό ετοιμάζεται για ακόμα ένα σημαντικό βήμα που θα κρίνει το μέλλον του. Σε σχεδόν 7 μήνες, το καλοκαίρι του 2018 ξεκινούν επίσημα οι διαπραγματεύσεις στους κύκλους της Ε.Ε. σχετικά με το νέο Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο (Multiannual Financial Framework). Το προηγούμενο ισχύει για το διάστημα 2014-2020. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο-συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για τους πόρους και τους στόχους που θα βάλει η Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ευρωπαϊκές Οργανώσεις νέων και όχι μόνο, έχουν ήδη ετοιμαστεί για να ζητήσουν όλες μαζί, το αυτονόητο. Σε μια εποχή κρίσης σε όλα τα μήκη της ευρωπαϊκής ηπείρου το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τους νέους φαντάζει ως η μόνη λύση. Η επένδυση στους νέους που αποτελούν εξάλλου και το μέλλον. Εδώ όμως είναι και το πρόβλημα!

 

Μόλις 4 εκατομμύρια άτομα (0,8% των Ευρωπαίων πολιτών) αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα κατά το χρονικό διάστημα 2014-2020. Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία αποτελεί μόλις το 1,4% του συνολικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι η πλατφόρμα για την Δια Βίου Μάθηση (Life Long Learning Platform), το Eurodesk και το Ευρωπαικό Φόρουμ Νέων, στο οποίο ανήκει η Ευρωπαική Προσκοπική Περιοχή σαν διεθνής οργάνωση νέων, αλλά και το Σ.Ε.Π. επίσης μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας σε εθνικό επίπεδο, διοργανώνουν την καμπάνια«Erasmus x10».


Σε μια περίοδο κρίσης για την Ευρωπαϊκή ιδέα, οι νέοι της ηπείρου πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, με πιο ξεκάθαρους στόχους, περισσότερη χρηματοδότηση. Αυτό δεν θα προσφέρει απλά περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, για να ταξιδέψουν, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες. Θα βοηθήσει και την Προσκοπική Κίνηση και τις Προσκοπικές οργανώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συνεχίσουν να έχουν μια πηγή χρηματοδότησης για τις δραστηριότητές τους, βοηθώντας ταυτόχρονα τα νέα μέλη τους να αποκτήσουν μια πιο καλή εικόνα για την ευρωπαϊκή οικογένεια Προσκόπων και μη.

 

Μπορείς να βοηθήσεις με το να επισκεφθείς την σελίδα της καμπάνιας και να μάθεις περισσότερα, αλλά ακόμα περισσότερο με το να υπογράψεις την αίτηση που θα παραδωθεί από τους 3 ευρωπαικούς οργανισμούς στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαική Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης, που ως κύρια όργανα της Ε.Ε. θα καθορίσουν και το μέλλον του Erasmus+.

 

Μπορείς να βοηθήσεις στην προσπάθεια εδώ συνεισφέροντας στο να δυναμώσει η φωνή των νέων της Ευρώπης.