Οι Πρόσκοποι της Καστοριάς μαθαίνουν για τα ποτάμια με τη βοήθεια του προγράμματος Fish-Net Greece και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών

Αρθρογραφος: Latsiou Anna
Ημ/νια Έκδοσης: 08/11/2017
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Μια πρωτότυπη δράση είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει η 1η Ομάδα Προσκόπων Καστοριάς το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στον φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου Paralimnio, που οργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στα πλαίσια του προγράμματος «Fish-NetGreece» και σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL).

Πρόκειται για τη δράση «Το ΕΛΚΕΘΕ στη σχολική σας αίθουσα» («HCMR in your classroom»), μια ζωντανή ψηφιακή δράση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στη διατήρηση των απειλούμενων ψαριών του γλυκού νερού της χώρας μας.

Στα πλαίσια της δράσης αυτής, οι Πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) να ενημερωθούν για τα ενδημικά είδη ψαριών του γένους Valencia (Ζουρνάς) που ζουν αποκλειστικά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και κινδυνεύουν με εξαφάνιση!

 

Στη συνέχεια παρακολούθησαν από ομάδα επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ, σε πραγματικό χρόνο, μια επίδειξη των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της οικολογικής ποιότητας - κατάστασης των ποταμών της Ελλάδας, με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η θέση δειγματοληψίας που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της δράσης, ήταν στο ποτάμι του Αγ. Δημητρίου (Λεσίνι) το οποίο υποστηρίζει έναν από τους πιο υγιείς πληθυσμούς της Valencia robertae σε ένα από τα πιο άθικτα ενδιαιτήματά της!

Η Ομάδα των 14 Προσκόπων της Καστοριάς, κατά τη διάρκεια τηςσύνδεσης, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις και απορίες της για θέματα βιοποικιλότητας, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες, ενώ αμέσως μετά δοκίμασαν όλοι τις γνώσεις που αποκόμισαν από τη δράση συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια!


Οποιαδήποτε Ομάδα Προσκόπων ή Κοινότητα Ανιχνευτών ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες ας επικοινωνήσει με την κ. Ανδριοπούλου Α. (Υπεύθυνη Μονάδας Εκπαίδευσης ΕΛΚΕΘΕ) στέλνοντας e-mail στο education@hcmr.gr.