Η εμπειρία μου με τα παιδιά από τον Σύλλογο "ΕΛΠΙΔΑ"

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 23/02/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


22 Φεβρουαρίου 2019. Η φετινή Ημέρα Σκέψης μας βρήκε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα και απολαμβάνουμε πάντα. Να παίζουμε. 

Η παρέα μας για σήμερα ήταν παιδιά από την «Ελπίδα» από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Στα παιδιά είχε μόλις απονεμηθεί τιμητικά το προσκοπικό μαντήλι και ήδη, με τη μικρή αυτή κίνηση είχαν αρχίσει να φαντάζονται τι σημαίνει να είσαι μέρος της μεγάλης περιπέτειας που ονομάζεται Προσκοπισμός. Όταν αρχίσαμε να παίζουμε, στα μάτια όλων -μικρών και μεγάλων- ήταν εμφανής ο ενθουσιασμός και η πληρότητα που νιώσαμε με την έναρξη μιας ακόμη καινούργιας φιλίας. Όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους φύγανε ελαφρύτερα, πιο χαμογελαστά και πιο γεμάτα. Κάποια ακόμη αρνήθηκαν να πάρουν το λεωφορείο της επιστροφής γιατί "τους ήρθε η όρεξη να περπατήσουν στον ήλιο" όπως είπαν! 



Η σημερινή, όπως και κάθε άλλη προσκοπική, δράση είχε κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Σήμερα λοιπόν "περάστηκαν ο στόχοι", όπως συνηθίζουμε να λέμε στις αξιολογήσεις των δράσεών μας. Ο στόχος του να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά με πόσο απλά πράγματα μπορούμε να περάσουμε καλά, ο στόχος της συνεργασίας με τους γύρω μας, η ζωντάνια και άλλα. Με τη διαφορά όμως ότι ίσως σήμερα εμείς τα Ενήλικα Στελέχη πήραμε πολλά παραπάνω από όσα δώσαμε. Ενώ τυπικά πιθανώς να αποτελεί μια δράση "προσφοράς" για τους άλλους, τελικά εξελίχθηκε σε δράση αμφίδρομης προσφοράς και από τα παιδιά σε εμάς. Οι αρχές που προσπαθούμε να μάθουμε από μικροί έγιναν πράξεις. 



Χρησιμοποιώντας τα λόγια ενός συμπροσκόπου, δημιουργήσαμε νέους φίλους και δώσαμε τα χέρια υποσχόμενοι ότι θα παίξουμε στη φύση σε λίγο καιρό. Αυτούς τους μαχητές της ζωής, πρέπει να έχουμε ως παραδείγματα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!

Συνεπώς, χάρη στην λίγη ώρα που περάσαμε με τα παιδιά από την ΕΛΠΙΔΑ, σχεδόν επιτύχαμε τον προσωπικό στόχο που έχει αναθέσει ο Ιδρυτής σε όλους μας για τη σημερινή ημέρα. Να σκεφτούμε, να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να αφήσουμε τον κόσμο αυτό λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε.

Έλενα Καβαλλιέρου - 2ο Σύστημα Προσκόπων Κηφισιάς