Πρόσκοπος του Κόσμου = Ενεργός πολίτης

Αρθρογραφος: Christodoularas Alexis
Ημ/νια Έκδοσης: 18/02/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία, Περιβάλλον


Δεν χρειάζεται να είμαστε σούπερ ήρωες για να προστατέψουμε το περιβάλλον. Τρεις συνήθειες στη διαχείριση των απορριμμάτων μας, αρκούν για να κάνουμε το πρώτο βήμα και να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Μειώνουμε, Επαναχρησιμοποιούμε, Ανακυκλώνουμε.




Οι συμμετέχοντες στην 5η «Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου»…ανακάλυψαν, εκτός των άλλων, το παραπάνω τρίπτυχο και έβαλαν στα σακίδιά τους φεύγοντας από τα Τρίκαλα στις 10 Φεβρουαρίου, ένα πλάνο-σχέδιο. Θα το υλοποιήσουν ο καθένας, όπου επιλέξει, για 80 ώρες, ώστε να ονομαστούν Πρόσκοποι του Κόσμου. 




Πρόκειται για την Εθελοντική Υπηρεσία τους, η οποία θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν ένα από τα προβλήματα του πλανήτη μας και να λάβουν ενεργό δράση στην επίλυσή του. Και ένα από αυτά είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.), το οποίο υλοποιεί το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, από το 2009, θέτει σαφώς τους προβληματισμούς και τις κατευθύνσεις.   




Ποιες είναι αυτές; Η εθελοντική υπηρεσία για να σχεδιαστεί πρέπει οι συμμετέχοντες, νέες και νέοι ηλικίας 15-26 ετών, να συλλέξουν ιδέες και πληροφορίες για τρεις μέρες. Αυτό έγινε λοιπόν, στο πλαίσιο της 5ης «Ανακάλυψης του Προσκόπου του Κόσμου», από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου.



 
Το αστικό περιβάλλον των Τρικάλων ήταν το πιο κατάλληλο μέρος για αυτό το σκοπό. Τα προγράμματα και οι καινοτόμες ιδέες που υλοποιούνται στο Δήμο Τρικκαίων ήταν μια καλή πηγή ιδεών που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 





Το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Farming που χρησιμοποιεί την τεχνολογία στην υπηρεσία των καλλιεργειών, το πρόγραμμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων, φιλικών προς το περιβάλλον, οι ψηφιακές εφαρμογές στα αντλιοστάσια και το φωτισμό της πόλης, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπως και το πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κέντρισαν το ενδιαφέρον των 50 συμμετεχόντων, από όλη την Ελλάδα, στην  5η «Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου».





Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν και τα οφέλη της Ανακύκλωσης. Γι’ αυτό το λόγο το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) Δυτικής Θεσσαλίας, στο Αρτεσιανό Καρδίτσας άνοιξε τις πόρτες του για επίσκεψη και ενημέρωση πάνω στις δραστηριότητές του.




Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με το Δήμο Τρικκαίων, όπως και η φιλοξενία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και των συνεργατών του, αποδείχθηκαν κομβικής σημασίας για να υλοποιηθούν τα παραπάνω.




Οι επόμενοι Πρόσκοποι του Κόσμου έκαναν ήδη το πρώτο βήμα με τη συμμετοχή τους στην 5η Ανακάλυψη Προσκόπου του Κόσμου. Η συνέχεια γράφεται από τους ίδιους. Ελπίζουμε, σύντομα, να τους δώσουμε τα συγχαρητήριά μας, όταν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και ονομαστούν Πρόσκοποι του Κόσμου!