Together is Better: Ιστορίες προσκοπικού παιχνιδιού με προσφυγόπουλα

Αρθρογραφος: Tzekas Andreas
Ημ/νια Έκδοσης: 13/12/2018
Κατηγορίες: Κοινωνία, Κόσμος



Tο 20ο Σύστημα Προσκόπων Τούμπας στην Θεσσαλονίκη έχει να μοιραστεί μια όμορφη ιστορία. Όχι πρωτότυπη αναγκαστικά, αλλά σίγουρα που αξίζει. Ένα πρότζεκτ που τρέχει από το φετινό καλοκαίρι το Σύστημα υποστήριξε μια προσπάθεια με στόχο τους νεαρούς πρόσφυγες ηλικίας 6-17 ετών. Στόχος στο κοντινό προσφυγικό camp στα Λαγκαδίκια, να ψυχαγωγηθούν τα προσφυγόπουλα καθώς όπως παρατηρήθηκε σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού όπου τα παιδιά δεν είχαν σχολεία απασχολούνταν μόλις με 1-2 ώρες μαθήματα ελληνικών. Έτσι … πολύς κενός χρόνος για παιχνίδι. Οι Πρόσκοποι ήταν εκεί...



Πρώτο βήμα ήταν να “συμπληρώσουν” την διδασκαλία των ελληνικών στα προσφυγικά camp με παιχνίδια σε ομάδες. Ξέρετε… παιχνίδια όπως κάθε Σαββατοκύριακο παίζουμε όλοι μας στα συστήματά μας. Τα Ενήλικα Στελέχη του Συστήματος χωρίστηκαν και κινητοποιήθηκαν ώστε να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν διαδοχικά μέσα σε όλους τους καλοκαιρινούς μήνες αυτοσχέδιο προσκοπικό πρόγραμμα. Για να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να νιώσουν πιο άνετα με το περιβάλλον στο οποίο έχουν βρεθεί.


Στην συνέχεια, μετά από αρκετή προσπάθεια, διοργάνωσαν στην λέσχη του Συστήματός τους, έξω από το camp την μονοήμερη εκδρομή που πιθανώς δεν είχε να ζηλέψει πολλά από μια οποιαδήποτε άλλη δράση. Μόνη εξαίρεση είναι ότι αντί για ελληνικά μπορούσες να ακούσεις γέλιο και συζητήσεις στα αραβικά και τα αγγλικά. Την ίδια στιγμή που η σχολική χρονιά είχε ξεκινήσει και τα ίδια παιδιά είχαν ξεκινήσει μαθήματα στα σχολεία της περιοχής, οι Πρόσκοποι εβδομαδιαία καλέστηκαν να “γεμίσουν” τα διαλείμματα και τα κενά στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα στο δημοτικό. Παιχνίδια, ζωγραφική και τραγούδι ήταν κλασικά “εργαλεία” που βοηθήσαν μικρούς να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν λίγο περισσότερο ο ένας τον άλλο.



Με το βλέμμα στο μέλλον, τα Ενήλια Στελέχη ονειρεύονται - δηλαδή ήδη σχεδιάζουν - μια διήμερη εκδρομή σε κάποιο κοντινό Προσκοπικό Κέντρο. Μια αρχή που πιθανώς θα δώσει ακόμα περισσότερες ελπίδες και εμπιστοσύνη στους γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε μια προσκοπική ομάδα ως πλήρη μέλη. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό; Ίσως όχι. Αλλά δεν παύουμε να παλεύουμε για να αλλάξουμε, να αγκαλιάσουμε και να βοηθήσουμε… Επειδή ο Πρόσκοπος είναι πάντα εκεί πιστός στην Υπόσχεσή του να βοηθά κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση.


Το άρθρο γράφτηκε στα πλαίσια της αποστολής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, στο τελικό συνέδριο για το κλείσιμο του “Time to be Welcome”. Της μεγαλύτερης προσκοπικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την προσφυγική κρίση και τους νέους ανθρώπους, χρηματοδοτούμενο με κονδύλια του Erasmus+ και συμμετέχοντες από 10 οργανώσεις νέων από όλη την Ευρώπη. Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.