Ακης Πετρετζίκης: Στην κατασκήνωση θα έφτιαχνα παστίτσιο και σαλάτα

Αρθρογραφος: Zacharakis Meletis
Ημ/νια Έκδοσης: 14/11/2018
Κατηγορίες: Κοινωνία, Συνεντεύξεις


Συνήθως, έναν διάσημο Chef τον συναντάς να μαγειρεύει σε κάποιο ακριβό εστιατόριο. Τον πρώτο Έλληνα MasterChef όμως τον βρίσκεις να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που περίμενες! 

Ο πάντα πρόσκοπος Άκης Πετρετζίκης είναι σίγουρα ένας μάγειρας «παντός καιρού». Μαγειρεύει ελληνικά, φτιάχνει συνταγές με απλά υλικά, δίνει μέσα από το κανάλι του στο διαδίκτυο συμβουλές μαγειρικής και φυσικά μας μαθαίνει να είμαστε οι «Master της κουζίνας» μας! Βρήκαμε τον Άκη Πετρετζίκη στο διάλειμμα από τα γυρίσματα των εκπομπών «Bake Off Greece» και «Kitchen Lab» και μοιράστηκε μαζί μας μικρές εμπειρίες και σκέψεις…

 

Τελικά Άκη ζούμε για να τρώμε ή τρώμε για να ζούμε;

Τρώμε για να ζούμε, αλλά… το φαγητό είναι η ζωή μας! Τουλάχιστον η δική μου, μια και αγαπώ ό,τι βρίσκεται γύρω από αυτό.

Άρα το φαγητό και η μαγειρική είναι ένα ταξίδι ή μια εξερεύνηση;

Το φαγητό και η μαγειρική, κατά τη γνώμη μου, είναι και τα δύο. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο εξερευνήσεις. Και μπορεί να σου ανοίξει αμέτρητους ορίζοντες, αρκεί να σου αρέσει να το ψάχνεις.

Ήσουν κι εσύ Πρόσκοπος έτσι δεν είναι...;

Ήμουν στο 5ο Σύστημα Καλλιθέας! Και ήταν μια περίοδος γεμάτη ευχάριστες αναμνήσεις.

Σου έμεινε κάτι στη ζωή σου από την προσκοπική εμπειρία;

Μου έμεινε το να ψάχνω πάντοτε να βρίσκω λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Να προσπαθώ να νικάω τις δυσκολίες και να είμαι… πάντα έτοιμος για όλα! 

Αλήθεια τότε μαγείρευες στο Σύστημά σου; Κατάφερες να πάρεις το «σήμα του μάγειρα»;

Θα απαντήσω ειλικρινά: Δεν το πήρα ποτέ το σήμα του μάγειρα. Ξέρετε, όμως, γιατί; Επειδή δεν μαγείρευα! Έτσι και μαγείρευα, πιστεύω ότι δεν θα μου είχε ξεφύγει!

Ξέρεις, σήμερα δεν είναι λίγοι οι Πρόσκοποι που θέλουν να γίνουν μάγειρες ή ακόμα καλύτερα Junior Master Chef. Τί συμβουλή θα έδινες; Είναι δύσκολο να τα καταφέρουν;

Θεωρώ ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις όρεξη για δουλειά, μπορείς να το πετύχεις. Το σημαντικό είναι να κάνεις όνειρα, να βάζεις στόχους και να δουλεύεις για αυτούς.

Αν σου έλεγα ότι είσαι υπεύθυνος μαγειρείου σε προσκοπική κατασκήνωση ποια δύο φαγητά θα έβαζες σίγουρα στο διαιτολόγιό της;

Θα έβαζα το παστίτσιο, επειδή αρέσει σχεδόν σε όλα τα παιδιά και αποτελεί ένα κατεξοχήν μαμαδίστικο φαγητό και την ελληνική χωριάτικη σαλάτα, επειδή είναι γεμάτη γεύση και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. 

Έχουν λοιπόν κι οι μάγειρες αγαπημένα φαγητά;

Όλος ο κόσμος έχει! Κι εγώ έχω πολλά αγαπημένα φαγητά, αλλά προτιμώ να μιλάω περισσότερο για τα αγαπημένα μου συστατικά. Ποια είναι αυτά; Το ταχίνι, το μέλι, η σοκολάτα, αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά που έχουν τη δύναμη να νοστιμίζουν όλα τα φαγητά.

Παρά τις σπουδές στη λογιστική, τελικά σε τράβηξε η μαγειρική. Μήπως και αυτό είναι ένα "παιχνίδι αριθμών" μόνο που αυτή τη φορά παίζεις με τις αναλογίες στις συνταγές;

Φυσικά! Τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική, παίζουμε με τη φαντασία, αλλά και με τη χημεία και τις ποσότητες των υλικών. Πρέπει να τα γνωρίζουμε όλα αυτά για να δημιουργούμε τους τέλειους συνδυασμούς.

Καθημερινά από την ιστοσελίδα σου συνεχίζουμε να διαβάζουμε και να βλέπουμε συνταγές. Τι άλλα επαγγελματικά σχέδια έχεις για αυτή την χρονιά;

Τα επαγγελματικά σχέδια δεν τελειώνουν ποτέ. Φέτος κάποια από τα αγαπημένα μου πρότζεκτ πήραν σάρκα και οστά όπως είναι για παράδειγμα το akiseshop.com – ένα e-shop στο οποίο μπορεί κανείς να βρει ό,τι έχει σχέση με τη μαγειρική! Τον Δεκέμβριο, κυκλοφορεί το ολοκαίνουργιο βιβλίο μου, “Η δική μου ελληνική κουζίνα”, το οποίο θα είναι γεμάτο με κλασικές, αγαπημένες, μαμαδίστικες συνταγές και πολλές ακόμα απολαυστικές εκπλήξεις. Επίσης, ετοιμάζουμε το δεύτερο KitchenLab Café στη Γλυφάδα. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται -φυσικά- οι δύο τηλεοπτικές εκπομπές οι οποίες προβάλλονται στον Alpha, αλλά και το περιοδικό μου το οποίο κυκλοφορεί 4 φορές τον χρόνο.