Πως οι Πρόσκοποι αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 29/10/2018
Κατηγορίες: Κόσμος


Μία πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov στην Αγγλία, αποκάλυψε ότι 9 στους 10 Βρετανούς ενήλικες πιστεύουν πως οι Πρόσκοποι βοηθούν τους νέους να αναπτύξουν μία σπάνια ιδιότητα: αυτή της ενσυναίσθησης.
Με ποιόν τρόπο όμως το πετυχαίνουν αυτό οι Πρόσκοποι;

Ενσυναίσθηση με απλά λόγια είναι η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να κατανοείς όχι μόνο το τι σκέφτεται αλλά και το πως αισθάνεται.
Παρακάτω παρουσιάζουμε εννέα πρακτικούς τρόπους με τους οποίους ο Προσκοπισμός αναπτύσσει την ενσυναίσθηση.

1. Φέρνοντας τους ανθρώπους μαζί
Από την αρχή, ο Προσκοπισμός αφορούσε τη συγκέντρωση ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς, πίστη και οικονομικά υπόβαθρα. Όταν εργάζεσαι, μαγειρεύεις και παίζεις με ανθρώπους διαφορετικούς από τον εαυτό σου, αποκτάς μια βαθύτερη κατανόηση των άλλων.

2. Υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποίησαν οι Άγγλοι Πρόσκοποι με τίτλο «A million hands», 250.000 μέλη της Προσκοπικής Κίνησης στην Αγγλία είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν κοινωνική δράση στις κοινότητές τους. Μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρίες και τη συνεργασία με τον φορέα Alzheimer’s Society για την υποστήριξη ατόμων με άνοια, οι Πρόσκοποι προσέφεραν την βοήθειά τους ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξαν και βελτίωσαν την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Μέσω αυτής της δράσης σήμερα περισσότεροι από 22.000 Πρόσκοποι έχουν εκπαιδευτεί ως Dementia Friends.

3. Αναπτύσσοντας τον εθελοντισμό
Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες νέοι ηλικίας 14 έως 18 ετών παίρνουν μια πρώτη γεύση της έννοιας του εθελοντισμού όταν ως Αρχηγοί Τμημάτων, σχεδιάζουν και οργανώνουν παιχνίδια και δραστηριότητες για τα μικρότερα μέλη της Κίνησης. Η οικειοθελής παραχώρηση του προσωπικού ελεύθερου χρόνου ενός νέου για να βοηθήσει τους άλλους είναι ίσως ο πιο ισχυρός τρόπος για να αναπτύξουμε το αίσθημα της ενσυναίσθησης. Αφορά τον εντοπισμό της ανάγκης του συνανθρώπου μας και, στη συνέχεια, την παροχή υποστήριξης με τον πλέον κατάλληλο και διακριτικό τρόπο.

4. Συμμετέχοντας σε διεθνείς εκδηλώσεις και δράσεις
Τα Παγκόσμια Jamboree και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις αποτελούν απίστευτες ευκαιρίες για τους Προσκόπους να αφιερώσουν χρόνο και να μοιραστούν εμπειρίες με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές κουλτούρες. Η ανάδειξη των διαφορών  και η ανακάλυψη των κοινών σημείων αποτελεί μια απίστευτα δυνατή εμπειρία. Βοηθά τους Προσκόπους να αναπτύξουν την ικανότητα της ενσυναίσθησης η οποία θα τους ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής τους.

5. Με την εργασία σε ομάδες
 Μία από τις βασικές δεξιότητες που αναπτύσσουμε στην Προσκοπική Κίνηση είναι η εργασία σε ομάδες- η ικανότητα της συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μια απλή δράση όπως η κατασκευή μιας σχεδίας και η κωπηλάτησή της σε μια λίμνη βοηθά στην ανάπτυξη και της συνεργασίας και της ενσυναίσθησης. Κατανοώντας τις ικανότητες, τις δεξιότητες και και τα διαφορετικά επίπεδα αυτοπεποίθησης του άλλου, οι Προσκόποι συνεργάζονται για να πετύχουν έναν κοινό στόχο.

6. Υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον
Ο ιδρυτής των Προσκόπων, Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ, είπε κάποτε: «Ο Προσκόπος είναι φίλος προς όλους». Όταν δείχνουμε ενδιαφέρον για το πως αισθάνονται οι άλλοι και προσφέρουμε την υποστήριξή μας, αυτό αποτελεί μια έμπρακτη εφαρμογή της ενσυναίσθησης. Κάθε Πρόσκοπος έχει υποσχεθεί να βοηθά τους συνανθρώπους του.

7. Ζώντας τις αξίες μας
Είμαστε περήφανοι που ζούμε με τις αξίες της ακεραιότητας, του σεβασμού, της πίστης και της συνεργασίας. Όταν συμπεριφερόμαστε στους άλλους με τον τρόπο που θα θέλαμε να συμπεριφερθούν εκείνοι σε εμάς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να διδάξουμε την ενσυναίσθηση στους νέους. Το να έχουμε συνείδηση των πράξεών μας και των επιπτώσεων που έχουν στους άλλους είναι από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που μαθαίνει ένας Πρόσκοπος.

8. Με την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων
Η ενσυναίσθηση είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να κατέχει ένας ηγέτης. Από την ηλικία των έξι ετών και μετά, η Προσκοπική Κίνηση δίνει την ευκαιρία στους νέους να αναλάβουν ευθύνες και να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες.
Η σύνδεση με τους ανθρώπους σε συναισθηματικό επίπεδο και η ικανότητα να εντοπίζουμε τι προκαλεί τις αντιδράσεις τους αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας ενός ηγέτη. Αφορά την ικανότητα να συνειδητοποιούμε ότι όλα έχουν δύο όψεις - τι είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα και τι αυτό που θέλει το άτομο. Η εύρεση ενός ρόλου ή μιας ενέργειας που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιτυχία.

9. Με την ανάπτυξη της σύνεσης
Ορισμένες φορές δεν σκεφτόμαστε επαρκώς πριν μιλήσουμε ή πράξουμε. Η απόρριψη των συναισθημάτων κάποιου ατόμου με τη χρήση της φράσης «ξεπέρασέ το» ή με τη χρήση σαρκασμού μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματά του και να μειώσει την αυτοπεποίθησή του. Ως Πρόσκοποι, λαμβάνουμε υπόψιν τα συναισθήματα των άλλων πριν μιλήσουμε.

Πηγή άρθρου: https://bit.ly/2q4kyLe