Στα Ίχνη των παλαιών μεταλλωρύχων!

Αρθρογραφος: Μπινίκου Ελευθερία
Ημ/νια Έκδοσης: 26/10/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Πολιτισμός


Αγγίξαμε την τοπική ιστορία των μεταλλείων Κεράμου...

Tην πρώτη της εξόρμηση πραγματοποίησε η Κοινότητα Ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου στο απομακρυσμένο χωριό του Κεράμου, στη Βορειοδυτική Χίο, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, με την αρωγή του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «Ιωνία», στα πλαίσια μιας πεζοπορικής πολιτιστικής περιήγησης στα ανενεργά πλέον Μεταλλεία Αντιμονίου, επονομαζόμενα από πολλούς ως ένα ζωντανό, υπαίθριο, μουσείο ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της  μετακίνησης από την πόλη της Χίου έως και το γραφικό χωριό του Κεράμου, ο πανεπιστημιακός συγγραφέας  και ιστορικός, Κος Χρίστος Στεργ. Μπελλές, φρόντισε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, παραδίδοντας ένα περιεκτικό και σύντομο μάθημα τοπικής ιστορίας.

Με την άφιξή μας στο χωριό Κέραμος, δεν μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι από το όμορφο και πυκνό πευκοδάσος, καθώς και τα ερειπωμένα κτίρια που μαρτυρούσαν την αλλοτινή χρυσή εποχή που ανθούσε η εκμετάλλευση του αντιμονίου, πηγή ευημερίας για την περιοχή. 


   

Η Κοινότητα Ανιχνευτών ανίχνευσε τα μονοπάτια των μεταλλωρύχων, τις υπόγειες στοές και έφτασε μέχρι και τον ερειπωμένο οικισμό του Λαρδάτου, με τελικό προορισμό τον παραλιακό οικισμό των Αγιασμάτων, όπου κάποτε αποτελούσε το λιμάνι διακίνησης των μεταλλευμάτων αντιμονίου που παρήγαγαν τα μεταλλεία Κεράμου. 


    

Οι Ανιχνευτές μας επισκέφτηκαν το Υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί στην περιοχή, καθώς και τις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν κοντά  στην παραλία και φημίζονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες τους. 




Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά  το  Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «Ιωνία» και τον Πρόεδρο Κο Χρίστο Στεργ. Μπελλέ για τη δυνατότητα που μας έδωσε να αγγίξουμε την τοπική ιστορία