Αγγίξαμε την τοπική ιστορία των μεταλλείων Κεράμου...

Αρθρογραφος: Μπινίκου Ελευθερία
Ημ/νια Έκδοσης: 26/10/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Πολιτισμός



   Tην πρώτη της εξόρμηση πραγματοποίησε ηΚοινότητα Ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου στο απομακρυσμένο χωριό του Κεράμου, στη ΒορειοδυτικήΧίο, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, με την αρωγή του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας καιΠολιτισμού «Ιωνία», στα πλαίσια μιας πεζοπορικήςπολιτιστικής περιήγησης στα ανενεργά πλέον Μεταλλεία Αντιμονίου της περιοχής,επονομαζόμενα από πολλούς ως ένα ζωντανό, υπαίθριο,  μουσείο ιστορίας.

   Κατά τη διάρκειατης  μετακίνησης από την πόλη της Χίου έωςκαι το γραφικό χωριό του Κεράμου, ο πανεπιστημιακός συγγραφέας  και ιστορικός, Κος Χρίστος Στεργ. Μπελλές,φρόντισε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, παραδίδοντας ένα περιεκτικό καισύντομο μάθημα τοπικής ιστορίας.

    Με την άφιξη μας στοχωριό Κέραμος, δεν μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι από το όμορφο και πυκνόπευκοδάσος, καθώς και  τα ερειπωμένακτίρια που μαρτυρούσαν την αλλοτινή χρυσή εποχή που ανθούσε η εκμετάλλευση τουαντιμονίου, πηγή ευημερίας για την περιοχή. 


   

   Η Κοινότητα μας ανίχνευσε τα μονοπάτια τωνμεταλλωρύχων, τις υπόγειες στοές και έφτασε μέχρι και τον ερειπωμένο οικισμότου Λαρδάτου, με τελικό προορισμό τον παραλιακό οικισμό των Αγιασμάτων, όπουκάποτε αποτελούσε το λιμάνι διακίνησης των μεταλλευμάτων αντιμονίου που παρήγαγαν τα μεταλλεία τηςΚεράμου. 


    

   Οι Ανιχνευτές μας επισκέφτηκαν το Υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί στην περιοχή, καθώς και τις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν κοντά  στην παραλία και φημίζονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες τους.