Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να γίνεις εθελοντής στους Έλληνες Προσκόπους

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 22/10/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι η μεγαλύτερη εθελοντική Κίνηση για νέους, αριθμώντας περίπου 25.000 μέλη εκ των οποίων οι 8.000 είναι ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι σε εβδομαδιαία βάση καλούνται να εκτελέσουν ένα συναρπαστικό και πολυσχιδές έργο.

Τα Ενήλικα Στελέχη της Προσκοπική Κίνησης είναι όλοι εθελοντές και είναι υπεύθυνοι για τον συντονισμό, την εκτέλεση και την αξιολόγηση του προγράμματος που υλοποιείται σε περισσότερες από 300 γειτονιές σε όλη την Ελλάδα.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι παρέχουν στους ενήλικες εθελοντές ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, με σύγχρονα εργαλεία, με σκοπό να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του Προσκοπικού προγράμματος.

Μέσω της εκπαίδευσης που παρέχεται, τα Ενήλικα Στελέχη αποκτούν ικανότητες και δεξιότητες οι οποίες, πέραν της εφαρμογής τους στο προσκοπικό πρόγραμμα, μπορούν να τα εφαρμόσουν και στην επαγγελματική τους ζωή, καθώς μεταξύ άλλων, οι ενήλικοι εθελοντές μας αποκτούν ηγετικές ικανότητες, μαθαίνουν να συνεργάζονται μέσα σε μία ομάδα, μαθαίνουν να οργανώνουν και να αναπτύσσουν ολοκληρωμένα προγράμματα από την αρχή μέχρι το τέλος.


Εάν είσαι ένας από τους ενηλίκους που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με τους Έλληνες Προσκόπους, παρακάτω θα βρεις απαντήσεις σε ερωτήματα που μας θέτουν όσοι θέλουν να έρθουν στην μεγαλύτερη παρέα εθελοντών:

Για να συμμετέχει κανείς στις προσκοπικές δραστηριότητες, χρειάζεται να έχει κάποια εξειδικευμένη γνώση;
Τα Ενήλικα Στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων – με κάποιες εξαιρέσεις - δεν είναι επαγγελματίες παιδαγωγοί, ούτε και προσπαθούν να γίνουν! Το Προσκοπικό Παιχνίδι είναι εύκολο, απλό, κατανοητό και δεν χρειάζεται εξειδίκευση καμιάς μορφής. Οι εκπαιδεύσεις που παρέχει η Προσκοπική Κίνηση χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία αλλά και την έντονη βιωματική εκπαίδευση προκειμένου να βοηθήσουν τους εθελοντές να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια έχουν στην μάθηση και να τους εφοδιάσει με τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που χρειάζονται για να μπορέσουν με επιτυχία να υλοποιήσουν το Προσκοπικό Πρόγραμμα και να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια εκδρομές και κατασκηνώσεις!

Πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσει όποιος ενδιαφέρεται να γίνει εθελοντής;
Η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη εργασία. Τα Ενήλικα Στελέχη μας αφιερώνουν χρόνο για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του Προσκοπικού Προγράμματος. Η ενασχόληση ενός ενήλικου εθελοντή στους Προσκόπους υπολογίζεται σε περίπου 4 ώρες την εβδομάδα, που κατανέμονται σε 2 ώρες για την προετοιμασία της δράσης και 2 ώρες για την υλοποίησή της. Οι ώρες ενασχόλησης αυξάνονται σε περίπτωση εκδρομής και για την πραγματοποίηση θερινής κατασκήνωσης.

Τι κερδίζει ένας εθελοντής μέσα από την ενασχόλησή του με τον Προσκοπισμό;
Στους ενήλικους εθελοντές μας, μέσω της ενασχόλησής τους με τους Προσκόπους αλλά και την εκπαίδευση που λαμβάνουν, δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες ακόμα και στην επαγγελματική τους πορεία. Μεταξύ άλλων αποκτούν ικανότητες όπως ηγεσία, επικοινωνία, συνεργασία, ικανότητες λήψης αποφάσεων, αλλά και χαρακτηριστικά όπως :

•    Αναλυτική σκέψη
•    Συνθετική σκέψη
•    Ευελιξία - προσαρμοστικότητα
•    Αποφασιστικότητα
•    Δημιουργικότητα
•    Συνεργατικότητα
•    Αυτοέλεγχος
•    Ικανότητα ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων
•    Οργανωτικότητα
•    Προγραμματισμός
•    Ικανότητα διοίκησης ομάδων

Υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας;
Η προσφορά δεν γνωρίζει όριο ηλικίας! Στον Προσκοπισμό υπάρχει θέση για όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν στο Παιδί, τη Φύση, την Κοινωνία!

Είναι υποχρεωτικό να φοράς στολή;
Η προσκοπική στολή και το μαντήλι αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που μας ταυτοποιούν εύκολα στα μάτια του κόσμου και υποδηλώνουν ότι ανήκουμε στη μεγάλη, παγκόσμια παρέα των Προσκόπων. Ασφαλώς, όταν οι συνθήκες ή οι απαιτήσεις της δράσης το ζητούν, φορούμε πιο ζεστά και πιο κατάλληλα ρούχα.

Τι είναι το Προσκοπικό Δίκτυο;
Είναι ο Κλάδος που αφορά νέους 18-26 ετών και έχει δημιουργηθεί για να ανταποκριθεί στην ανάγκη των νέων για φιλία και κοινωνικότητα, στην ανάγκη να ακούγεται η φωνή τους και να έχουν συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην διάθεσή τους να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να συμμετέχουν στα κοινά, να βρίσκουν στήριγμα σε γενικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν, όπως αυτά των σπουδών, της εύρεσης εργασίας, της επιλογής καριέρας, της επαγγελματικής αποκατάστασης, της οικονομικής αυτονομίας, της αυτοδυναμίας.

Αν θες κι εσύ να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών, να ζήσεις συναρπαστικές εμπειρίες σε μοναδικά μέρη σε όλη την Ελλάδα και να κάνεις  παντοτινές φιλίες, γίνε κι εσύ μέλος της μεγαλύτερης Κίνησης νέων παγκοσμίως και βοήθησέ μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο!