Ένας Πρόσκοπος που γύρισε τον κόσμο

Αρθρογραφος: Zacharakis Meletis
Ημ/νια Έκδοσης: 18/10/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κόσμος, Συνεντεύξεις


Εάν κάποιος μας έλεγε για έναν άνθρωπο που έχει γυρίσει όλον τον κόσμο, ο νους μας σίγουρα θα πήγαινε στον Φιλέα Φόγκ. Στην πραγματικότητα ο ήρωας του Ιουλίου Βερν είναι κοντά μας και είναι και Πρόσκοπος. O Σίμος Μαγρίζος έχει μέχρι σήμερα γυρίσει και τiς πέντε ηπείρους, αφού έχει επισκεφτεί 193 χώρες.

Ο ίδιος έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση στο 2ο Σύστημα Λάρισας. Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνέχισε ως βαθμοφόρος στο 7ο Σύστημα Λυκαβηττού.Ολοκληρώνει τις σπουδές του και αμέσως μετά ξεκινά τα πρώτα ταξίδια για να ανακαλύψει την Ευρώπη.


Όπως τονίζει ο ίδιος όμως «η πρώτη εξερεύνηση έγινε στη Θεσσαλονίκη όταν ήμουν Πρόσκοπος». Ένας γάμος συγγενή έγινε η ευκαιρία για ένα γρήγορο ταξίδι εξερεύνησης. «Ήταν να πάμε  οικογενειακώς,αλλά τελικά ο πατέρας μου δεν μπορούσε. Εγώ, που περίμενα πως και πως, ήθελα να πάω! Είχα λίγα χρήματα από το χαρτζιλίκι μου και έτσι πήρα από τη Λάρισα υπεραστικό λεωφορείο και πήγα μόνος μου Θεσσαλονίκη. Σαν καλός Πρόσκοπος βρήκα το σπίτι του θείου μου! Φυσικά αμέσως οι συγγενείς μου πήραν τηλέφωνο στους γονείς μου ότι έφτασα καλά. Όμως εγώ είχα κάνει την πρώτη μου ''αναγνωριστική'' μεγάλη βόλτα!».

Οι εμπειρίες από τόσα και τόσα ταξίδια έχουν γεμίσει με πολλές εικόνες άλμπουμ και λευκώματα και εκατοντάδες σελίδες στα διαβατήρια του με πολύχρωμες σφραγίδες Visas. Χιλιάδες λέξεις προσπαθούν να περιγράψουν την καθημερινότητά από τα ταξίδια σε μικρά κείμενα αφού, όπως μας λέει, η συνήθεια του ημερολογίου του έχει μείνει από τον καιρό που ήταν στην Ενωμοτία.

- Ποια χώρα είναι για σένα αξέχαστη, τον ρώτησα. 

- Η Ιαπωνία, είπε σχεδόν αμέσως. Είναι η χώρα που μου αρέσει περισσότερο. Έχω μάθει τη γλώσσα, έχω φίλους εκεί και φυσικά είναι ένας ξεχωριστός πολιτισμός. 

- Μόνο θετικές αναμνήσεις έχεις από τα ταξίδια δηλαδή

- Καμία πορεία δεν είναι εύκολη και κανένα ταξίδι δεν ξέρεις αν θα σου βγει καλό. Ιδίως όταν πηγαίνεις σε χώρες μακρινές και με διαφορετική κουλτούρα από τη δική σου.

Ο ίδιος όμως πιστεύει πως μέσα από την προσκοπική ζωή έμαθε να βρίσκει λύσεις στις δυσκολίες. «Δεν γίνεται να γυρίζεις τον κόσμο και να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα. Προσπαθώ να οργανώνω τα ταξίδια μου όσο καλύτερα μπορώ. Διαβάζω χάρτες, μαθαίνω δρομολόγια και ανταποκρίσεις σε μέσα μεταφοράς και σχεδιάζω την πορεία μου. Κάποιες φορές όμως μια μικρή παράμετρος που δεν μπορούσες να προβλέψεις μπορεί να σε αφήσει σε ένα μέρος, γιατί απλά κάτι συμβαίνει και δεν υπάρχει συγκοινωνία. Αυτό έπαθα σε ένα χωριό στην Παραγουάη. Τότε λοιπόν πήρα τον δρόμο με τα πόδια. Άρχισα να ρωτάω τους κατοίκους που έβρισκα και παρατηρούσα πινακίδες για να μην χαθώ. Έτσι μετά από  ώρες περπάτημα έφθασα στον προορισμό μου!. Οι Πρόσκοποι λοιπόν με έμαθαν να ρωτάω για να βρίσκω το δρόμο μου, αλλά και να μπορώ να προσανατολίζομαι ακόμα κι αν δεν έχω πυξίδα».


Ο Προσκοπισμός όπως λέει είναι το σημείο επαφής αλλά και ο συνδετικός κρίκος στα ταξίδια του. «Σε όποιο μέρος κι αν πάω προσπαθώ να έρθω αρχικά σε επαφή με Προσκόπους που είναι εκεί. Περισσότερο για να έχω στο μέρος που πάω έναν σύνδεσμο με την εκεί κοινωνία και πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο έχω κάνει πολλούς φίλους σε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό κάθε φορά που γίνονται εθνικά ή παγκόσμια τζάμπορη με καλούν φίλοι Πρόσκοποι είτε να συμμετέχω με την αποστολή τους, είτε να τους βοηθήσω σε οργανωτικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως έτσι κατάφερα να έχω διασύνδεση για άμεση ενημέρωση για τις προσκοπικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο.».

Τα ταξίδια είναι εμπειρίες και μια ζωντανή ενημέρωση για τον κόσμο που ζεις όπως λέει. Άραγε είναι στόχος να γυρίσει κάποιος τον κόσμο;

«Όχι, δεν πρέπει να το βάλεις στόχο της ζωής σου. Εγώ ξεκίνησα να ταξιδεύω επειδή μου άρεσε να ανακαλύπτω. Έκανα την πλάκα μου. Όταν είχα πάει σε 120 χώρες, μου καρφώθηκε η ιδέα ότι αφού έχω γυρίσει τον μισό πλανήτη, μπορώ να πάω και στις υπόλοιπες χώρες που δεν είχα δει. Πάντως, εάν κάποιος του αρέσει να ταξιδεύει, θα συμβούλευα να ξεκινήσει από τα κοντινά μέρη και μετά να πάει στα μακρινά και δύσκολα.».


Σήμερα ο Πρόσκοπος «Φιλέας Φογκ» εργάζεται σε θεσμικό οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χάγη. Παρότι από το 1987 είναι εκτός Ελλάδας, λέει περήφανος «συνεχίζω να είμαι απογεγραμμένο μέλος στο Σ.Ε.Π.!». Ταυτόχρονα όμως είναι σύμβουλος σε Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στη Χάγη και Ειδικός Διεθνών Κατασκηνώσεων στους Προσκόπους της Ολλανδίας (Scouting Nederland). Σε συνέντευξη στο περιοδικό των Ολλανδών Προσκόπων ("ScoutsInfo"), δήλωσε γεννημένος "εξερευνητής" και πως σίγουρα έχει μέσα του προσκοπικά χρωμοσώματα.

 

 * Ευχαριστούμε τον Βασίλη Μπίρτσα για την βοήθεια στην πραγματοποίηση της συνέντευξης.