Η "καλή πράξη" των ψαράδων της Πάρου

Αρθρογραφος: Ιστορικό Αρχείο
Ημ/νια Έκδοσης: 27/09/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ιστορία


Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 το πλοίο "Εξπρές Σάμινα" αναχωρεί με 472 επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά με τελικό προορισμό την Σάμο. Λίγο πριν προσεγγίσει την Παροικία της Πάρου, με ανέμους 8 μποφόρ προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων σε νησίδα. Στο πλοίο προκαλείται ρήγμα στα δεξιά ύφαλα μήκους τριών μέτρων. Το νερό κατακλύζει με ταχύτητα το μηχανοστάσιο και το πλοίο παίρνει κλίση προς τα δεξιά. Μετά από 25 λεπτά βυθίζεται. 

Η ηλεκτρική βλάβη στις μηχανές προκαλεί συσκότιση και πρόβλημα στην ενεργοποίηση της σειρήνας έκτακτης ανάγκης. Προκλήθηκε μεγάλος πανικός, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να πηδούν σχεδόν ασυντόνιστα στη θάλασσα για να σωθούν.

Αρχικά το περιστατικό θεωρήθηκε πως δεν εμπνέει ανησυχία. Στη συνέχεια με το πρώτο σήμα του Λιμεναρχείου καταφθάνουν για βοήθεια παραπλέοντα σκάφη των ψαράδων. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούσαν κολυμπώντας να σωθούν κινητοποιεί σχεδόν αστραπιαία τους κατοίκους της Πάρου, που πέφτουν στη θάλασσα για να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Η προσπάθεια αυτή, πολύ πριν φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης, οδήγησε πολλούς ασφαλείς για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Πάρου.

Ωστόσο, το δυστύχημα του «Εξπρές Σάμινα» θεωρείται μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην Ελλάδα, αφού 81 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.  

Λίγους μήνες μετά το τραγικό περιστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. αποφασίζει να τιμήσει τους κατοίκους της Πάρου που πρόσφεραν απλόχερα την βοήθειά τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το  ΣΕΠ τίμησε με προσκοπικό μετάλλιο ανδρείας μη προσκόπους.

Τον Μάιο του 2001 ο Γενικός Έφορος Χαρ. Βογιατζής, με μέλη του Δ.Σ. και παρουσία τοπικών Αρχών, τιμάει σε επίσημη τελετή στην Πάρο τους απλούς ψαράδες που έκαναν «την μεγαλύτερη καλή πράξη» τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000.

Οι κάτοικοι της Πάρου, χωρίς κανένα κίνητρο, βούτηξαν πρώτοι στη θάλασσα και κατάφεραν να σώσουν δεκάδες ναυαγούς. Η πράξη τους είναι αυτό που θα έκανε ο κάθε πρόσκοπος. Ήταν δηλαδή «Έσο Έτοιμοι» μια δύσκολη στιγμή για να προσφέρουν όταν χρειάστηκε να βοηθήσουν δεκάδες ανθρώπους.

Για αυτό το Σ.Ε.Π. είχε την χαρά να τους τιμήσει. Διότι οι πράξεις τους ήταν τρανή απόδειξη πίστης στις προσκοπικές αξίες, αλλά και ένα απτό παράδειγμα βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

 

* Στη φωτογραφία ο Γ.Ε. Χαρ. Βογιατζής με μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΠ στελέχη του Λιμενικού και βραβευθέντες κατοίκους στην Πάρο το 2001