Apicco...πάντα μένω!

Αρθρογραφος: Μπινίκου Ελευθερία
Ημ/νια Έκδοσης: 04/09/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα και τη στεριά του Μανάγρου, στο Μυροβόλο νησί της Χίου,  η ετήσια θερινή κατασκήνωση της Ομάδας του 2ουΣυστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου.

Συγκεκριμένα από τις 27 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου 2018, 26 Πρόσκοποι, καθώς και Ενήλικα Μέλη του Συστήματός μας, πέρασαν 10 ημέρες προσκοπικής ζωής, γεμάτες ξεχωριστές εμπειρίες και συναισθήματα.

Με έδρα το Προσκοπικό Κέντρο «Μάναγρος», έναν χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Χιώτικο Προσκοπισμό, η Ομάδα μας εγκαταστάθηκε, ετοιμάζοντας με μεράκι όλες τις κατασκευές ανέσεων, εφαρμόζοντας την απαραίτητη προσκοπική τεχνική που θα διασφάλιζε μια ευχάριστη και άνετη διαμονή κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί.

Και ποιος είπε, ότι μένοντας Χίο θα στερούμασταν την ευκαιρία να κάνουμε νέες γνωριμίες και φιλίες; Παράλληλα με τη δική μας κατασκήνωση, εκτυλισσόταν η θερινή δράση της Ομάδας του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κηφισιάς, οπότε δεν χάσαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να παίξουμε, αλλά και να μάθουμε μαζί, καθώς εργαστήρια ναυτιλίας  της Ειδικότητας των Ναυτοπροσκόπων έλαβαν χώρα παράλληλα και για τις δύο Ομάδες.

Από τη δεύτερη κιόλας μέρα, ξεκινήσαμε τις ναυτοπροσκοπικές μας εξορμήσεις, καθώς μετά από αρκετά χρόνια, οι ναυτοπροσκοπικές μας Λέμβοι «Πάνος» και «Τρίτων», πιστές στην «Υπόσχεση» τους να χαρίζουν όμορφες στιγμές στους Χιώτες Πρόσκοπους –και όχι μόνο- αρματώθηκαν και έφτασαν έως την παραλία του Μανάγρου, όπου παρέλαβαν τα πληρώματα που δημιουργήθηκαν. 


Η Δράση μόλις ξεκινούσε! Οι έμπειροι Κυβερνήτες μας, μύησαν τα πληρώματα στα μυστικά των πλεύσεων και της ιστιοπλοΐας και αρμενίσαμε ως τη «Μακριά Άμμο», μια μαγευτική παραλία,στη δυτική ακτή του νησιού με ψιλό βότσαλο και άμμο, και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. 


Οι Ενωμοτίες, με την άφιξη και του τρίτου πληρώματος στην παραλία, έφτιαξαν τα σκιάδια (αυτοσχέδια καταλύματα με τα πανιά και τα κουπιά των Ναυτοπροσκοπικών Λεμβών) και έζησαν την περιπέτεια κάτω από τον έναστρο ουρανό μέχρι το επόμενο πρωί.


Η επόμενη ημέρα μας βρήκε να βουτάμε τα γυμνά μας πόδια μέσα στη θάλασσα, η γαλανόλευκη να υψώνεται στον «Τρίτωνα», το σήμα της Ομάδας μας στον «Πάνο», και οι ζωηρές φωνές μας να αντηχούν και να δίνουν ζωή στην έρημη παραλία.

Η επιστροφή μας στο Προσκοπικό Κέντρο μπορεί να σήμαινε κάτι πιο συνηθισμένο για εμάς, όπως παιχνίδια, τραγούδι, μαγείρεμα, ερασιτεχνικές ασχολίες, μπάνιο, αλλά έκρυβε και απρόβλεπτες στιγμές. Η νυχτερινή μας πορεία προς τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, στη θέση Βασιλικά στη Βολισσό της Χίου, σε συνδυασμό με το νυχτερινό παιχνίδι περιπέτειας, επιφύλασσε μια απρόσμενη έκπληξη στους Προσκόπους της Ομάδας μας. Τη συνάντηση και γνωριμία με τον Εφημέριο Κο Εμμανουήλ Τζιώτη, Πρόσκοπο Έθνους του Συστήματός μας, ο οποίος επιβεβαιώνοντας το «μια φορά Πρόσκοπος, πάντα Πρόσκοπος» ευλόγησε το δείπνο μας και προσευχήθηκε μαζί μας για καληνύχτα.

Αμείωτο κράτησε επίσης το ενδιαφέρον των παιδιών, η εισήγηση  ευαισθητοποίησης στις βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου», κο Σμυρνιούδη και την Προϊσταμένη του Παθολογικού Τμήματος  Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο», Κα Παπουτσάνη.


Φυσικά, η Δράση δε σταμάτησε εκεί, καθώς η Κατασκήνωσή μας περιλεάμβανε και δεύτερη ναυτοπροσκοπική εξόρμηση στην όμορφη παραλία των Πραστιών.


Τι και αν ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας για το προγραμματισμένο ταξίδι στο ηρωικό νησί των Ψαρών, η Ομάδα μας πιο δυνατή, δε δίστασε στην «Πυρά Λήξης» να προσκαλέσει μικρούς - μεγάλους «να έρθουν και εκείνοι μαζί, κάτω από τα πανιά να κοιμηθούνε…» και παραδέχτηκε στο τραγούδι του αποχαιρετισμού ότι «…apicco πάντα μένει…».


Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας για την υποστήριξη, καθώς και την υλική και ηθική αρωγή τους στην υλοποίηση της θερινής μας κατασκήνωσης: το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου για τη φιλοξενία των δυο ναυτοπροσκοπικών λεμβών μας στη Νέα Μαρίνα Λιμνιών Βολισσού, την Κα Βιβή Ποταμούση, Εντεταλμένη Σύμβουλο για τη Δημοτική Ενότητα Αμανής, την Κα Άννα Χρυσούλη, Πρόεδρο της Δ.Κ. Χίου και το Δήμο Χίου, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου για την παραχώρηση γιλέκων ασφαλείας, το Φαρμακείο Καλλιόπης Μοσχούρη, τον Εφημέριο κο Εμμανουήλ Τζιώτη, τον Κο Νίκο Σμυρνιούδη, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου», την Κα Αγγελική Παπουτσάνη,  Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Παθολογικού Τμήματος  Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο», τα Παιδικά Πολυκαταστήματα Κουμής, τον Καπετάνιο Αντώνη Λυμνιούδη για την αγορά και προσφορά ενός καινούργιου ομαδικού φαρμακείου, τον Κο Σωτήρη Ζώη, Αρχηγό Προσκοπικού Κέντρου «Μάναγρος», για τη συνεχή παρουσία του με το συνοδευτικό σκάφος ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ναυτοπροσκοπικών εξορμήσεων της Ομάδας μας, το αρτοποιείο Ψαρού – Γαλάτουλα «Δια Σίτου», την Εταιρία «Chios Frozen», και τον Kο Μιχαήλ Παπαλιώδη, καθώς και την Εταιρία « Chios Farm», και τον Κο Μιχαήλ Μονιούκα.         

Και το ταξίδι συνεχίζει…

Επιβιβάσου και εσύ και ζήσε μαζί μας την ανεκτίμητη ναυτοπροσκοπική ζωή και τις εμπειρίες που μας προσφέρει! 

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, μπορείς να μας βρεις στη Χίο, στην Οδό Δωροθέου Πρωίου 19 (1ος όροφος). Περισσότερες πληροφορίες στην Αρχηγό Συστήματος, Κα Μαριλιάνα Χριστοφορίδη, στο τηλέφωνο 69-36-11-04-33.