Οι Έλληνες Προσκόποι ως σημείο αναφοράς: Έσο έτοιμος

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 31/07/2018
Κατηγορίες: Κοινωνία


Το κείμενο που ακολουθεί αναρτήθηκε στα αγγλικά στο προσωπικό blog του Γιώργου Παστίδη GeorgeTalksSales.
Ο Γιώργος Παστίδης ζει και εργάζεται στη Γαλλία ως Head of Sales Enablement Programs, Ericsson Group (πρώην μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Π.)
Το πρωτότυπο κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, ζει έναν εφιάλτη. Οι άγριες πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας, σκότωσαν 88 άτομα και πολλά ακόμη αγνοούνται, κάνοντας όλους να πιστεύουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα καταλήξει να είναι τριψήφιος. Πρόκειται για μία πραγματική τραγωδία που μας άφησε πολλά ερωτηματικά. Ήμασταν προετοιμασμένοι; Υπήρχε σχέδιο; Εάν ναι, θα μπορούσε το σχέδιο να εφαρμοστεί καλύτερα; Έπρεπε να έχουν ζητήσει η εκκένωση να γίνει νωρίτερα; Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη αντί να αρκείται σε δικαιολογίες; Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, εάν κάθε ένας από εμάς ήταν πιο υπεύθυνος στο παρελθόν;

Σίγουρα δεν έχω τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά γνωρίζω ένα πράγμα. Ξέρω ότι στην ευρύτερη περιοχή, οι Έλληνες Πρόσκοποι είχαν δεκάδες παιδιά σε κατασκήνωση. Πριν τους ζητηθεί από τις αρχές, πριν απομείνουν δίχως άλλη επιλογή, έδρασαν άμεσα και πήραν τη σοφή απόφαση να εκκενώσουν την κατασκήνωση και να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με την Κεντρική Διοίκηση του Σ.Ε.Π. και ενημέρωσαν για όλες τις κινήσεις τους γονείς των παιδιών. Και αμέσως μόλις εξασφάλισαν την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στις οικογένειές τους, ξεκίνησαν άμεσα να οργανώνονται προκειμένου να βοηθήσουν την ευρύτερη κοινωνία και τα θύματα των άγριων πυρκαγιών. Σήμερα, είδα μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται οκτώ διαφορετικά σημεία στην Αττική, όπου όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να παρέχουν εθελοντική εργασία, μπορούν να ενταχθούν στους Προσκόπους και να το κάνουν με έναν ασφαλή και δομημένο τρόπο. Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι η ευθύνη, η πειθαρχία, ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η διαφάνεια και η ηγεσία.

Η Προσκοπική Κίνηση βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές:
Το καθήκον απέναντι στον συνάνθρωπο - να είσαι υπεύθυνος, να φροντίζεις τους άλλους, να προσφέρεις βοήθεια στην τοπική κοινότητα, στη χώρα σου, στον κόσμο και να σέβεσαι τη φύση και το περιβάλλον.
Το καθήκον απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό – συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση τον εαυτού σε όλη την προσωπική διαδρομή που διανύει ο καθένας μας, με μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων και εξέλιξη των ικανοτήτων. Να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Το καθήκον απέναντι στον συνάνθρωπο και το καθήκον απέναντι στον εαυτό μας είναι δύο αρχές που συνδέονται μεταξύ τους. Δύο αλληλένδετες αρχές που υποστηρίζει η μία τη άλλη. Πρέπει να αναπτύξεις το δικό σου δυναμικό προκειμένου να είσαι χρήσιμος και να υπηρετείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινωνία. Και πρέπει να βοηθάς τους άλλους και να τους συμπεριφέρεσαι με σεβασμό ώστε να τους έχεις δίπλα σου στο τρικυμιώδες ταξίδι της ζωής.

Αυτό μαθαίνουν και βιώνουν οι Πρόσκοποι από την τρυφερή ηλικία των επτά ετών. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν την αυτοκυριαρχία και την αυτοπειθαρχία. Δεν μπορείς να ηγηθείς μιας ομάδας αν δεν έχεις κατακτήσει πρώτα ο ίδιος την έννοια της Ηγεσίας Εαυτού (Self-Leadership). Αν δεν έχεις μάθει τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επηρεάζεις θετικά την υγεία, την καριέρα, την οικογένεια και τις σχέσεις σου. Η Ηγεσία Εαυτού είναι αυτό που οι νέοι Πρόσκοποι βιώνουν σε κάθε προσκοπική συνάντηση, δραστηριότητα, εκδήλωση, εκδρομή, κατασκήνωση. Και αποτελεί το βασικό συστατικό για να μπορέσεις στο μέλλον να ηγηθείς μιας ομάδας με ωριμότητα και συναίσθηση ευθύνης.

Εν κατακλείδι, αν και δεν έχω τη δυνατότητα να δώσω άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα αρχικά, θα προτείνω οι Έλληνες Πρόσκοποι να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης και να γίνει μία μελέτη για τις θεμελιώδεις αρχές του καθήκοντος προς τον εαυτό και τον συνάνθρωπο. Αυτές οι αρχές θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την Ηγεσία Εαυτού που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της προσωπικότητας ενός αληθινού ηγέτη. Αυτός είναι ο προσκοπικός τρόπος για να απελευθερωθούμε από την γαλούχησή μας στην ανημπόρια και να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής και του μέλλοντός μας στα χέρια μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε πιο υπεύθυνους και ώριμους πολίτες και αυτοί οι πολίτες θα θέσουν τις βάσεις μιας νέας πραγματικότητας στην οποία θα υπάρχουν ώριμοι και υπεύθυνοι ηγέτες.