Συμμετοχή Ελλάδας στο European Scout Communications Forum 2018

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 06/06/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κόσμος


Το τριήμερο 31 Μαϊου - 3 Ιουνίου 2018 στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Γραφείο, το  "European Scout Communications Forum 2018".

Στο European Scout Conference, που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία το 2016, οι σύνεδροι αποφάσισαν ότι η Επικοινωνία και οι Δημόσιες Σχέσεις θα έπρεπε να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικά θέματα της τριετίας  2016-2019. Επίσης, το World Scout Conference στο Baku επικύρωσε ότι η εικόνα των Προσκόπων είναι ένα από τα βασικά κλειδιά για την ανάπτυξη της Προσκοπικής Κίνησης.


Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 70 εκπρόσωποι από 27 χώρες της Ευρώπης αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν και μελέτησαν επικοινωνιακά, προσκοπικά και κοινωνικά θέματα. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και καλές πρακτικές Δημοσίων Σχέσεων ενώ έγιναν πολλά workshops και παρουσιάσεις από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Προσκοπική περιοχή, αναφορικά με την επικοινωνία.

Παρουσιάστηκε η επικοινωνιακή στρατηγική του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου για τα επόμενα χρόνια και αναλύθηκε πώς μπορεί ένας Προσκοπικός Οργανισμός να σχεδιάσει τη δική του επικοινωνιακή στρατηγική. Επίσης, μέσω μικρότερων ομάδων εργασίας, συζητήθηκαν τρόποι γραφής δελτίων τύπου, δημιουργία ιστοριών για τα ΜΜΕ, ορθή χρήση social media, θέματα crisis management κα.


Η Ελλάδα, εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. & Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνο Εφραιμίδη. Στο περιθώριο της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι ενέργειες επικοινωνίας που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως η έκδοση του Brand Manual, η δημιουργία video προσέλκυσης μελών και η συγγραφή του Social Media Guide. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε επίσης στους τρόπους δημοσιότητας και εξωστρέφειας της Προσκοπικής Κίνησης μέσω προβολής στα ΜΜΕ.



Παράλληλα, έγιναν επαφές με εκπροσώπους από άλλες χώρες και αναλύθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά ενέργειες επικοινωνίας και εξωστρέφειας, ενώ οι Έλληνες Πρόσκοποι πρότειναν να φιλοξενήσουν το επόμενο σχετικό event στην Ελλάδα.


Την τελευταία ημέρα οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην όμορφη πρωτεύουσα. Η Παλαιά Πόλη του Ταλίν αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, ενώ είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.