20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων - Οι Έλληνες Πρόσκοποι στο πλευρό των προσφύγων με πάνω από 52.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 20/06/2018
Κατηγορίες: Κοινωνία, Σαν σήμερα


Οι Έλληνες Πρόσκοποι πιστοί στην υπόσχεσή τους «να βοηθούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίπτωση», πιστοί δηλαδή στην αρχή της κοινωνικής προσφοράς, εδώ και 110 χρόνια στέκονται στο πλευρό όλων των ευάλωτων πληθυσμών, υποστηρίζοντάς τους καθημερινά – και όχι μόνο κατά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας -  στην προσπάθεια που καταβάλουν για να κατακτήσουν μια καλύτερη ζωή.

Από το 2015, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης που έχει πλήξει και συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει δεχθεί περισσότερους από 1.000.000 πρόσφυγες. Οι Έλληνες Πρόσκοποι αθόρυβα, αλλά συντονισμένα και αποτελεσματικά προσέφεραν βοήθεια και υποστήριξη, είτε με δική τους πρωτοβουλία (Μυτιλήνη, Χίος, Ειδομένη) είτε μετά από πρόσκληση της ελληνική πολιτείας (χώροι φιλοξενίας και υποδοχής προσφύγων σε Γαλάτσι, Ελληνικό κ.α.). Και η προσφορά αυτή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα σε διάφορα σημεία, με σημαντικότερο εκείνο της Μυτιλήνης στην οποία βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Υπολογίζουμε ότι έχουν αφιερωθεί έως τώρα περισσότερες από 52.000 ώρες εθελοντικής εργασίας και έχουν ωφεληθεί πάνω από 300 ασυνόδευτοι ανήλικοι και δεκάδες οικογένειες προσφύγων, ενισχύοντας την προσαρμογή και την ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία με κάθε τρόπο.


Για τη δράση τους στο προσφυγικό πρόβλημα, οι Έλληνες Πρόσκοποι, έχουν βραβευτεί αρκετές φορές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ενώ έχουν δεχτεί συγχαρητήρια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon, για το κοινωνικό έργο, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη το 2016 .

Οι Έλληνες Πρόσκοποι συνεχίζουν να προσφέρουν έμπρακτα - ακόμα και σήμερα - στην υποστήριξη των προσφύγων μέσω του Προγράμματος “Time to be welcome”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Erasmus+. Κύριος σκοπός του έργου είναι η ενθάρρυνση των νέων εθελοντών και των οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη να στηρίξουν την υποδοχή των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο καθώς και τη διαδικασία ένταξης και αλληλεπίδρασής τους με τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων. Μέχρι σήμερα δεκάδες εθελοντές από το εξωτερικό έχουν οργανώσει δραστηριότητες εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε χώρους και δομές φιλοξενίας προς όφελος των παιδιών, των εφήβων και των νέων που διαμένουν σε αυτούς.

Για τους Έλληνες Προσκόπους, οι πρόσφυγες είναι πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ!