Εκπαιδευτικές ενότητες Β του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου στον Βύρωνα

Αρθρογραφος: Christodoularas Alexis
Ημ/νια Έκδοσης: 19/06/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Πώς προγραμματίζω τις δράσεις του Προσκοπικού Δικτύου; Πώς υποστηρίζεται το πρόγραμμα τού τμήματός μου; Τι περιλαμβάνει μια πολυήμερη δράση του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου; 
Απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα έλαβαν οι εκπαιδευόμενοι των ενοτήτων Β7, Β8, και Β11 του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17 Ιουνίου) στο φιλόξενο Εντευκτήριο Προσκόπων του Βύρωνα Αττικής.


Προηγήθηκε, το Σάββατο, το θεωρητικό μέρος, με τις ενότητες του Προγραμματισμού των Δράσεων (Β7Δ) και της Υποστήριξης του Προγράμματος (Β8Δ) και με το πρώτο μέρος της ενότητας για τις Πολυήμερες Δράσεις (Β11Δ).



Η συνέχεια της Β11Δ, την Κυριακή, περιλεάμβανε εφαρμογή μέσα από δύο δράσεις!


Η πρώτη ήταν Κοινωνικής Παρέμβασης. Οι εκπαιδευόμενοι έφτιαξαν γλυκά (μουσταλευριά, χαλβά σιμιγδαλένιο και ρυζόγαλο) για τα 65 άτομα που σιτίζει ο Δήμος Βύρωνα. Σκοπός της δράσης ήταν να εμπλουτιστεί το μενού της ημέρας με τα γλυκά του Προσκοπικού Δικτύου, συμβάλλοντας ενεργά στο κοινωνικό έργο που επιτελείται. Ήταν μια δράση που έδειξε στους εκπαιδευόμενους τον τρόπο για να δημιουργούν συνεργασίες, εκτός Σ.Ε.Π., με φορείς, οργανισμούς, συλλόγους, ή ΜΚΟ, ώστε να αφήνουν το θετικό αποτύπωμά τους.




Η δεύτερη δράση εντασσόταν στο Πεδίο Ενασχόλησης, Αγωγής και Δημοκρατίας, και έγινε στη Βουλή των Ελλήνων. Η δράση περιλάμβανε, αρχικά, ενημέρωση για την οργάνωση και τη λειτουργία της Βουλής, ξενάγηση στις αίθουσες της Ολομέλειας και της Γερουσίας, όπως και επίσκεψη στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου», στην οποία φιλοξενείται η έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στο χρόνο». Ήταν μια δράση, η οποία, βάσει του εκπαιδευτικού σεναρίου που είχε τεθεί, αποτέλεσε το πρώτο βήμα μια σειράς επόμενων δράσεων του Προσκοπικού Δικτύου, με θέμα τη Δημοκρατία και την ενίσχυσή της.



Ο σκοπός των παραπάνω δράσεων ήταν, πρωτίστως, να εφαρμόσουν οι εκπαιδευόμενοι όσα έμαθαν στο θεωρητικό μέρος, αλλά και να τους τροφοδοτήσουν, με ιδέες για το πρόγραμμα που κάνουν μαζί με τα Μέλη, μέσα στα τμήματά τους, τα Προσκοπικά Δίκτυα.


Η συνέχεια θα γραφτεί στις επόμενες εκπαιδευτικές ενότητες. Τις «Κ»…! 
Που αφορούν στις Μεγάλες Σύνθετες Δράσεις-Ταξίδια του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου.