Οι Πρόσκοποι κατακτούν το Έβερεστ

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 04/06/2018
Κατηγορίες: Κόσμος


Τον Μάιο, τρεις Πρόσκοποι, αψηφώντας τον αέρα και το χιόνι, κατέκτησαν την κορυφή του βουνού Έβερεστ και τοποθέτησαν την Προσκοπική σημαία στην κορυφή του ψηλότερου βουνού του κόσμου.

Πριν από δύο χρόνια ο Αρχηγός Προσκόπων Anish Luitel  ανακηρύχθηκε ο πρώτος Πρόσκοπος από το Νεπάλ που ανέβηκε στον κορυφή του Έβερεστ από την νότια πλευρά. Αυτή τη φορά ο 24χρονος Anish αποφάσισε να ανέβει χρησιμοποιώντας το βόρειο μονοπάτι. Αφού ήρθε αντιμέτωπος με μία χιονοθύελλα, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή στις 14 Μαΐου και να γίνει ένας από τους 543 ανθρώπους που έχουν ανέβει το Έβερεστ και από τις δύο πλευρές!

Ο ορειβάτης Πρόσκοπος δήλωσε ότι αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση για να «αναδείξει το πνεύμα περιπέτειας που διακατέχει τους Προσκόπους και να βιώσει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία». Στην κορυφή, τοποθέτησε τη σημαία των Προσκόπων του Νεπάλ και του Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορη, που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι στην κορυφή Bechtel Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανάβασή του χρηματοδοτήθηκε από το Northern Star Council, ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα των Αμερικανών Προσκόπων.
Δύο ημέρες μετά τον  Anish, την κορυφή του Έβερεστ κατέκτησε (πάλι από τη νότια διαδρομή) ο επίσης Νεπαλέζος Πρόσκοπος Prakash Raj Pandey και ανάρτησε στην κορυφή εκτός από τη σημαία της χώρας του και τις σημαίες του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου και των Αγγελιοφόρων της Ειρήνης.


"Ήμουν πανευτυχής", δήλωσε ο Pandey αμέσως μετά την επιστροφή του στη βάση. "Φυσικά, ήμουν κουρασμένος, αλλά ένιωθα ένα διαφορετικό είδος ενέργειας που πήγαζε από την καρδιά μου. Μπορώ να πω ότι ήταν το πνεύμα του Προσκόπου. Παρόλο που τα μάτια μου ήταν γεμάτα δάκρυα, ήμουν τόσο χαρούμενος."

Η επίσημη περίοδος αναρρίχησης για το Everest, που υψώνεται στα 8.848 μέτρα, διαρκεί λίγες εβδομάδες κάθε άνοιξη. Φέτος, περισσότεροι από 700 άνθρωποι έφθασαν στην κορυφή (περίπου 476 από την πλευρά του Νεπάλ και 239 από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ), καθιστώντας την, την πιο επιτυχημένη περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ανάμεσά τους ήταν ο 29χρονος Henrique Scalco Franke, ένας Πρόσκοπος από τη νότια Βραζιλία που έφτασε στην κορυφή λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 19 Μαΐου, και έγινε ο 19ος Βραζιλιάνος που το έχει πετύχει. Ο Franke δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με την ορειβασία μέχρι το 2013, αλλά είχε ήδη κατακτήσει τις κορυφές έξι άλλων βουνών, συμπεριλαμβανομένου και του Ackcagua 6.962 μέτρα ύψος στην Αργεντινή, της υψηλότερης κορυφής στη Νότια Αμερική, πριν ξεκινήσει την ανάβαση του Everest. Ο Franke χρειάστηκε 11 ώρες για να φτάσει στην κορυφή του Everest από το τελευταίο σημείο κατασκήνωσης, και τον συνόδευαν ένας Αυστραλός οδηγός και ένας οδηγός Sherpa.


Αν και η περίοδος αναρρίχησης λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που ο καιρός είναι πιο σταθερός, οι συνθήκες στο βουνό παραμένουν εξαιρετικά απρόβλεπτες εξαιτίας του υψόμετρου.

Ο Luitel, ο οποίος ανέβηκε χωρίς Sherpa ακολουθώντας μια ομάδα που στερέωνε σχοινιά, βρήκε τους ανέμους της βόρειας διαδρομής πολύ πιο ισχυρούς από αυτούς της νότιας και όλη την ανάβαση πολύ πιο δύσκολη. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχαν πολύ περισσότερα βράχια πάνω από τα 8.300 μέτρα αλλά και στα χαμηλά επιπέδα οξυγόνου.

"Είναι δύσκολο να περπατήσεις πάνω σε βράχο με τα crampons", τόνισε. "Θυμάμαι ότι περπατούσα στον βράχο και κοίταξα κάτω το βόρειο σκαλοπάτι από τα 8.500 μέτρα και το σχοινί τιναζόταν από τον δυνατό άνεμο. Νομίζω ότι μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνθηκα. "

Ο Luitel, προσπάθησε πρώτη φορά να ανέβει στο Everest το 2015, φτάνοντας μέχρι το Camp Two, αλλά μετά από μια χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από το σεισμό μεγέθους 7,8 ρίχτερ που έπληξε στις 25 Απριλίου εκείνου του έτους την περιοχή, δεν συνέχισε. Ο Luitel βρισκόταν στην τραπεζαρία με άλλα μέλη της αποστολής του όταν θάφτηκε από το χιόνι και σώθηκε από τους Sherpa.


Οι κίνδυνοι των χιονοστιβάδων και οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν και τον Pandey, ο οποίος αναρριχήθηκε με οδηγό Sherpa και έφθασε στο Base Camp (5.360 μέτρα) στις 19 Απριλίου. Σε εκείνο το σημείο προσπάθησε να εγκλιματιστεί, κάνοντας ασκήσεις αναρρίχησης στον πάγο, εξάσκηση στη χρήση οξυγόνου και στους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που προκύπτουν από το μεγάλο υψόμετρο. Η ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρώτη προσέγγιση της κορυφής, επειδή ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός, υποχωρώντας στο Camp Three στα 7,000 μέτρα για να προσπαθήσει ξανά την επόμενη μέρα. Η ανάβαση στην κορυφή με τον οδηγό του, Chiring Bhote Lama, ήταν ένα "όνειρο που έγινε πραγματικότητα" για τον Pandey, ο οποίος φορούσε το μαντήλι των Messengers of Peace καθόλη τη διάρκεια της αποστολής.


Το Northern Star Council χρηματοδότησε τον Luitel, έναν Πρόσκοπο του Νεπάλ, για να ενισχύσει την προβολή του Προσκοπισμού παγκοσμίως και να «αναδείξει ότι η περιπέτεια είναι συνώνυμο του Προσκοπισμού». Ο Luitel θα αποτελέσει τον διεθνή πρεσβευτή του Northern Star και θα μοιραστεί τις περιπέτειες του με τους Προσκόπους της περιοχής όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ το καλοκαίρι.
Ο Pandey, ελπίζει επίσης να εμπνεύσει περισσότερους Προσκόπους να ζήσουν την περιπέτεια έχοντας γίνει ο δεύτερος Πρόσκοπος από το Νεπάλ που κατέκτησε την κορυφή.

"Πιστεύω ότι οι σημαίες που ανεμίζουν στην κορυφή του κόσμου διαδίδουν το μήνυμα της ειρήνης σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Pandey. "Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο."

Πηγή:
https://www.scout.org/Scouts-everest-2018?utm_content=1527682520&utm_medium=social&utm_source=facebook