Ευτύχης Μπλέτσας: Η μαγειρική στο ύπαιθρο είναι από τις ζεστές προσκοπικές μου εμπειρίες

Αρθρογραφος: Zacharakis Meletis
Ημ/νια Έκδοσης: 15/05/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία, Συνεντεύξεις


 Κομπιουτεράς, μουσικός, τηλεοπτικός αστέρας ή σεφ; Ποιος είναι ο τίτλος που αντιπροσωπεύει τον Ευτύχη;

Δεν υπάρχει τίτλος δεν μου αρέσουν οι τίτλοι, προτιμώ Ευτύχης. Αυτό που με αντιπροσωπεύει είναι όλα ή λίγο απ’ όλα.

Στη σελίδα σου στο διαδίκτυο, είδα το βιογραφικό σου και εντυπωσιάστηκα από τις πολύ καλές σπουδές σου στο Imperial Collegeτ ου Λονδίνου και μάλιστα με υποτροφία και διάκριση άριστα. Τι ήταν αυτό που έκανε τον Ευτύχη να βρίσκεται επαγγελματικά σε άλλους χώρους από εκείνους των σπουδών;

Προσωπικά δεν τα διαχωρίζω τόσο πολύ τα πράγματα. Καταρχάς πιστεύω ότι σε όλα αυτά που κάνω σήμερα οι σπουδές μου έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Με βοηθάνε, τις έχω πάντα μαζί μου όπως λέω. Με έχουν βοηθήσει πολύ στην οργάνωση, στη μεθοδικότητα στον τρόπο που σκέπτομαι αλλά και στις αποφάσεις που πρέπει να πάρω. Μου έχουν δώσει ένα τεχνολογικό background που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη δουλεία μου. Ξέρω ότι θα μπορούσα να δουλεύω σε τράπεζα στο Λονδίνο, σε μια μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά δεν επέλεξα να το κάνω. Οι ακαδημαϊκές σπουδές σε μαθαίνουν να μαθαίνεις, τη μεθοδολογία της μάθησης δηλαδή.

Οι γονείς σου πως δέχτηκαν αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη καριέρα σου;

Στην αρχή δυσκολεύτηκαν, αλλά επειδή με πιστεύουν, γρήγορα κατάλαβαν αυτό που κάνω.Ήταν όμως και μια δική τους επιλογή να σπουδάσω και στη συνέχεια να κάνω αυτό που με γεμίζει και με κάνει ευτυχισμένο.

Σε έχω ακούσει να λες ότι στη κουζίνα σε μύησε η μαμά σου. Έτσι είναι ή μήπως προέκυψε από το όνομα της εκπομπής σου;

Έτσι είναι. Ό,τι έμαθα το οφείλω στη μαμά μου. Όλοι λένε ότι έμαθαν στη κουζίνα της μαμάς.Από την εποχή των προσκοπικών εκδρομών εκείνη με συμβούλευε. Πριν από κάθε εκδρομή, μου έδινε οδηγίες για κάθε συνταγή. Στο Λονδίνο, στα χρόνια των σπουδών μου, τις συνταγές μου τις έστελνε με e-mail. Με τόσες πληροφορίες που ήθελα μέσω τηλεφώνου θα ήταν δύσκολο. Στο τέλος είχα δικό μου fun club στο σπίτι και τους μαγείρευα. Είχα έναν φίλο συγκάτοικο που μαγείρευε πολύ και μαζί μαζεύαμε ξένους και κάναμε ελληνικές βραδιές. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο! Δεν βρίσκεις ότι είναι σύμπτωση το πρώτο μου πτυχίο στα λυκόπουλα ήταν αυτό της μαγειρικής;

Η πρώτη μου γνωριμία με τον Ευτύχη ήταν να παίζει και να γράφει μουσική. Άλλαξε κάτι στην πορεία σου;        Τί έγινε η μουσική, που πήγε;

Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη. Κι αυτό που κάνω σήμερα έχει μουσική. Αυτόπου κάνω τώρα είναι αυτό που αγαπάω. Συνδυάζει το ταξίδι, τη μαγειρική και τη μουσική. Είναι τα τρία αγαπημένα μου πράγματα.

Το πρώτο σου προσκοπικό μουσικό cd πόση απήχηση είχε;

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί άρεσε σε πολύ διαφορετικές ηλικίες. Δεν ήταν κάτι που απευθυνόταν μόνο στα παιδιά ή μόνο στους μεγάλους. Πιστεύω ότι είχε κάτι που το έκανε να αρέσει σε όλους.


Έγινε πλατινένιος;

Εντάξει,δεν μπήκαμε και μέσα! Βγάλαμε όμως τη Μεγάλη Δράση εκείνης της χρονιάς.

Μετά έρχεται η τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ3 «Στη κουζίνα της μαμάς». Τότε είχε παρόμοια εκπομπή σε άλλο κανάλι και ο Ηλίας Μαμαλάκης. Τον έβλεπες ανταγωνιστικά;

Όχι βέβαια! Τον βλέπω σαν δάσκαλο ή για να μιλάμε με προσκοπικούς όρους σαν «Ακέλα»ή «Αρχηγό». Δεν ήταν δική μας επιλογή της ώρας που μας έβαζε απέναντι. Όταν το μάθαμε δεν μας άρεσε ιδιαίτερα…

Το ξέρεις ότι και εκείνος ήταν Πρόσκοπος;

Ναι το γνωρίζω. Τον συμπαθώ πάρα πολύ και τον θαυμάζω. Νομίζω ότι έχω πολλά να πάρω από αυτόν…

Εκδοτικά ετοιμάζεις κάτι καινούργιο μετά από το πρώτο σου βιβλίο;

Όχι ακόμη, αλλά τι θα λέγατε για ένα εγχειρίδιο μαγειρικής και διατροφής για προσκόπους και γενικά εκδρομείς;

Οι Πρόσκοποι, ο Προσκοπισμός με όλη τη σημασία του, ποιο ρόλο έπαιξαν στη ζωή σου;

Θεωρώ ότι ο Προσκοπισμός έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Πολύ σημαντικά θέματα όπως, νοιώθω καλά, είμαι αισιόδοξος, μεταδίδω ενέργεια, κάνω φίλους και τους αγαπώ, είμαι ορθολογιστής, πιστεύω ότι τα έχω αποκτήσει στους Προσκόπους. Οι καλύτεροι και οι πιο πιστοί μου φίλοι που με στηρίζουν προέρχονται από τον Προσκοπισμό. Χρωστώ πολλά στον Προσκοπισμό και πάνω από όλα αξέχαστες εμπειρίες.

Είσαι ακόμα βαθμοφόρος της 3ης Ναυτοπροσκόπων Αθηνών;

Δυστυχώς όχι. Η απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη λόγω της ΕΡΤ3, με ανάγκασε να σταματήσω να είμαι Υπαρχηγός στη Κοινότητα. Έχω όμως διατηρήσει επαφή μαζί τους. Είναι οι φίλοι μου. Ίσως στη Μεγάλη Δράση να είμαι μαζί τους.

Έχεις να προτείνεις κάτι στους νέους βαθμοφόρους που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους καριέρα;

Να τελειώσουν γρήγορα τις σπουδές τους και να ασχοληθούν με αυτό που τους ενδιαφέρει και με αυτό που αγαπάνε. Τότε μόνο θα μπορούν να κάνουν θυσίες και να αφοσιωθούν σε αυτό που σίγουρα θα τους φέρει κοντά στην επιτυχία.


Τι θα έλεγες στους Προσκόπους;

Όπως ξέρετε εκτιμώ ιδιαίτερα το σπιτικό φαγητό και τη κουζίνα της μαμάς! Σαν Πρόσκοπος όμως τρώω και συχνά έξω! Δηλαδή στο ύπαιθρο… όταν πηγαίνω εκδρομές. Μαγειρεύω έξω και τρώω έξω! Η μαγειρική στο ύπαιθρο είναι από τις πιο ζεστές προσκοπικές μου εμπειρίες. Ο συνδυασμός με κιθάρα και τραγούδι περιμένοντας να γίνει το φαγητό είναι κάτι που κάθε φορά με γεμίζει με χαρά και δύναμη. Μην ξεχνάτε: η μουσική είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά μιας πετυχημένες συνταγής:

Με νόστιμους προσκοπικούς χαιρετισμούς.

Ευτύχης


Ο Ευτύχης Μπλέτσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Υπήρξε Πρόσκοπος και Ενήλικο Στέλεχος στο 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αθηνών (3η ΟΑΝ).

Σπούδασε στην Αγγλία Μηχανικός Η/Υ με Master στην Πληροφορική, συνέχισε με Θέατρο και Μουσική, προχώρησε με εξ αποστάσεως σπουδές Διατροφολογίας στο εξωτερικό και με ένα πτυχίο Psychology Management στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο μελετώντας κάθε διάσταση του φαγητού.

Από το 2015, παρουσιάζει την τηλεοπτική ταξιδιωτική εκπομπή «Happy Traveller» στον ΣΚΑΪ. Στο κανάλι του στο You Tube μοιράζετε με χιλιάδες συνδρομητές εμπειρίες γεύσεων από τα ταξίδια του. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Ευτύχη Μπλέτσα στη σελίδα του http://bletsas.gr/.

 

·   Η συνέντευξη είναι του Χρήστου Σταθόπουλου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του ΣΕΠ « Ο Κρίκος & ο Πρόσκοπος» τεύχος 13/2006.

    Οι Φωτογραφίες ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείου του ΣΕΠ. α) Ο Ευτύχης Μπλέτσας μαζί με Προσκόπους μαγειρεύουν στο πλαίσιο της δράσης Gift for Peace (2008), β) τραγουδάει μαζί με Ανιχνευτές στην δράση "Ανθρώπινο Ντόμινο" (2004), και γ) στην έναρξη της Πανελλήνιας Μεγάλης Δράσης Ανιχνευτών "Ελπίδα" (2017).