Ο Άγιος Γεώργιος των Προσκόπων

Αρθρογραφος: Zacharakis Meletis
Ημ/νια Έκδοσης: 23/04/2018
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία


Για τους Προσκόπους ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι μονάχα ο μάρτυρας του Χριστιανισμού, αλλά και ο προστάτης και καθοδηγητής τους στην ιδέα της αυτοθυσίας και του αλτρουισμού, που αποτελούν την κυρίαρχη βάση της Kίνησής μας.

Μέσα στην πλειάδα των μαρτύρων και των ηρώων του Χριστιανισμού, ο Άγιος Γεώργιος κατέχει εξαιρετική θέση στη λατρεία των πιστών. Όπως διηγούνται τα συναξάρια, στα τέλη του 3ουαιώνα μ.Χ. υπηρετούσε στο Ρωμαϊκό στρατό της Καππαδοκίας ένας νεαρός, ωραίος και πλούσιος αξιωματικός. Την εποχή εκείνη ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός καταδίωκε τη νέα θρησκεία του Χριστιανισμού και μυριάδες έπεφταν θύματα. Ένα από αυτά ήταν κι ο λεβεντόκορμος αξιωματικός Γεώργιος, κρυφοχριστιανός έως τη στιγμή εκείνη. Όταν όμως ο Διοικητής της Καππαδοκίας τον κάλεσε να αρνηθεί τον Χριστιανισμό, ο Γεώργιος με θάρρος ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός και έτοιμος να πεθάνει για την πίστη του. Έτσι μαρτύρησε και όταν πλέον ο Χριστιανισμός είχε εδραιωθεί, η Εκκλησία των ονόμασε μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο, ορίζοντας τη γιορτή του στις 23 του Απρίλη.

Στον Άγιο Γεώργιο αποτυπώνεται το ιδανικό του αρχαίου ήρωα, γενικά στη ζωή του, όπως μας την παραδίδουν οι συναξαριστές, βρίσκουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά των ημίθεων της ελληνικής μυθολογίας. Γι’ αυτό οι πρώτοι Χριστιανοί, μεταβάλλοντας τα ιερά της αρχαίας λατρείας σε χριστιανικούς ναούς, μετέτρεψαν τα ιερά του Θησέα στην Αθήνα σε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου…

Όσο για τις παραδόσεις γύρω από τον πολέμαρχο Άγιο Γεώργιο και τη δρακοντοκτονία του, διάφορες γνώμες έχουν εκτεθεί από τους λαογράφους. Ο Νικόλαος Πολίτης ερμηνεύει τον μύθο του δράκου ως την πάλη του φωτός προς το σκοτάδι, καθότι ο Άγιος Γεώργιος θεωρήθηκε ως διάδοχος των ηλιακών ηρώων και των θεών Περσέως, Βελλερεφόντη και Ηρακλή.

Τον αγνό ιππότη και λεβέντη μεγαλομάρτυρα θέλησε ο Προσκοπισμός να βάλει ως σύμβολο της ευγενικής του ιδέας, γιατί πράγματι δε θα μπορούσε να βρεθεί μορφή πιο αλτρουιστική από το πλούσιο αρχοντόπουλο της Καππαδοκίας που χάρισε τη ζωή του σε μια υψηλή ιδέα.

Ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Baden Powell αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Προσκοπισμός για παιδιά»:

«Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης όλων των Προσκόπων. Επομένως όλοι οι Πρόσκοποι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία του, γιατί ο Άγιος Γεώργιος είναι ο χαρακτήρας που πρέπει να είναι κάθε ένας Πρόσκοπος.

Όταν αντιμετώπιζε μια δυσκολία ή έναν κίνδυνο, όσο μεγάλος και αν φαίνονταν, δεν τον απέφευγε ή δεν φοβόταν, αλλά πήγαινε σε αυτόν με όλη τη δύναμη που μπορούσε. Έτσι ακριβώς και ο Πρόσκοπος πρέπει να αντιμετωπίζει μια δυσκολία ή έναν κίνδυνο όσο μεγάλος ή τρομακτικός μπορεί να εμφανιστεί…»

*Το κείμενο αποτελεί μέρος αφιερώματος του Γιάννη Καιροφύλλα στο περιοδικό «Ο Πρόσκοπος».