Η μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση εφήβων άφησε το στίγμα της στην Ελευσίνα!

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 18/04/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Πολιτισμός


Καταιγιστική η παρουσία 1.000 νέων από όλη την Ελλάδα

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία 1.000 Ανιχνευτών (έφηβοι ηλικίας15-18 ετών) στην Ελευσίνα, όπου για τέσσερις ημέρες (12 έως 15 Απριλίου 2018) η πόλη έζησε στον μοναδικό προσκοπικό παλμό της 34ης Πανελλήνιας ΑνιχνευτικήςΠολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.).

Η 34η Π.Α.Π.Ε., που διοργανώθηκε από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τη δράση, είναι μία πανελλήνια συνάντηση με έντονο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, κατά την οποία οι έφηβοι καλούνται να αναπτύξουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους μέσα από έρευνες, αλλά και να αναδείξουν το ταλέντο, τις ικανότητες και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες κάνοντας χρήση όλων των σύγχρονων μέσων. Φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με πάνω από 100 Κοινότητες Ανιχνευτών από όλη την Ελλάδα να παρουσιάζουν:

  • 100+ έρευνες πάνω σε κοινωνικά θέματα τα οποία προβληματίζουν τους εφήβους, όπως τα ναρκωτικά, η ξενοφοβία, η διαφορετικότητα, o σχολικός εκφοβισμός κ.α.
  • 32 χορευτικά & μουσικά συγκροτήματα,
  • 90 συμμετοχές στον διαγωνισμό φωτογραφίας, σκίτσου, κόμικ & γελοιογραφίας
  • 56 ταινίες μικρού μήκους & τηλεοπτικά σποτ
  • 7 θεατρικά &
  • 37 ποιήματα-λογοτεχνήματα.

Η παρουσία περισσότερων από 1.000 εφήβων από όλη την Ελλάδα έδωσε μοναδικό χρώμα στην πόλη της Ελευσίνας, ενώ ο αμιγώς πολιτιστικός χαρακτήρας της δράσης ανάδειξε τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτιστικές δράσεις αλλάζουν τον χαρακτήρα και τις συνήθειες μιας πόλης.



Οι έφηβοι τοποθετούνται για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό

Το Forum της Π.Α.Π.Ε., αποτελεί μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν Πρόσκοποι – Ανιχνευτές και Ανιχνεύτριες – με σκοπό να αναδείξουν τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους έφηβους. 15 Ανιχνευτές αποφασίζουν μόνοι τους το θέμα που θα συζητήσουν κάθε φορά, χωρίς καμία παρέμβαση από ενηλίκους. Στο τέλος καταλήγουν από κοινού σε ένα συμπέρασμα –μία πρόταση – η οποία παρουσιάζεται σε όλους τους εφήβους Ανιχνευτές από όλη την χώρα καθώς και το ευρύτερο κοινό που παρακολουθεί την εκδήλωση. Το προσφυγικό αποτελεί ένα όχι πια τόσο επίκαιρο θέμα που έχει σχεδόν ξεχαστεί από την κοινωνία. Οι πρόσφυγες όμως είναι ακόμα γύρω μας. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο η πολιτεία και η Ευρώπη αδυνατούν να δώσουν οριστική λύση. Και οι νέοι το βλέπουν αυτό! Ενδιαφέρονται και θέλουν η φωνή τους να ακουστεί για την εξάλειψη των διακρίσεων και των φαινομένων ρατσισμού στην κοινωνία. Το πόρισμα του Forum των Εφήβων Προσκόπων της 34ης Π.Α.Π.Ε. αναλυτικά είναι το παρακάτω: https://bit.ly/2qDpreQ.

 


Διαφορετικότητα- Restart

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην κοινωνική συμπεριφορά και αυτό είναι και το θέμα του φετινού διαγωνισμού τηλεοπτικού σποτ, στο οποίο έλαβαν μέρος οι έφηβοι. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Καρδίτσας που έθιξε το θέμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα. To βραβευμένο τηλεοπτικό σποτ μπορείτε να το δείτε εδώ: https://bit.ly/2HrW5tr.

 


Πλήθος θεσμικών εκπροσώπων & παρουσία Ιδρυμάτων

Στην 34η Π.Α.Π.Ε. προσκλήθηκαν μέλη της Κυβέρνησης, αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας, παλαιοί Πρόσκοποι, μέλη της Προσκοπικής Κίνησης και όλες οι δράσεις της ήταν προσβάσιμες στο κοινό της Ελευσίνας. Τις τελετές έναρξης και λήξης τίμησαν μετην παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνας κ.κ. Κωνσταντίνου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Προκόπιος Γεωργίου Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Μεγάρων & Σαλαμίνος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής  κος Πάνος Σκουρολιάκος (Βουλευτής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ), ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κος Κυριάκος Μητσοτάκης, η κα Σοφία Βούλτεψη (Βουλευτής Β' Αθηνών, Νέα Δημοκρατία & ΑναπληρωτήςΤομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής), η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου (Βουλευτής Αττικής, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κος Ιωάννης Βασιλείου και ο Δήμαρχος Ελευσίνας, κος ΓιώργοςΤσουκαλάς. Επίσης, παρευρέθηκε η κυρία Μαρία Φιλιππή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της«ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2021».

Εκ μέρους των χορηγών, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκπροσώπησαν οι κυρίες Ράνια Σουλάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου και Γεωργία Δημητροπούλου Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Σχέσεων με τοπικές κοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, εκπρόσωποι από τον σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες της Π.Α.Π.Ε. και τους κατοίκους της Ελευσίνας, για τη λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για νέους δότες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

 



Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Κινητών Τηλεφώνων

Το 2018 συμπληρώνονται 10 χρόνια συνεργασίας με την εταιρία Vodafone στο πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από μία διαδικασία ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα. Από το 2008 μέχρι σήμερα οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν ανακυκλώσει περισσότερες από 40.000 συσκευές κινητών και αξεσουάρ μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης, αριθμός ρεκόρ για αντίστοιχα προγράμματα. Στην τελετή λήξης της Π.Α.Π.Ε. πραγματοποιήθηκε και η απονομή των δώρων στα Προσκοπικά Συστήματα που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Κινητών Τηλεφώνων και Αξεσουάρ για τη φετινή χρονιά.

 

Η 34η Π.Α.Π.Ε. συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε με ην ευγενική χορηγία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, των εταιριών POLYECO, POLO, ΒΙΚΟΣ, FYFFES & ΣΤΑΧΥ Catering Services, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ.




Η 35η Π.Α.Π.Ε. θα πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο στην πόλη του Βόλου.