Η Ομάδα του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου στα μεσαιωνικά χωριά Αυγώνυμα & Ανάβατος!

Αρθρογραφος: Μπινίκου Ελευθερία
Ημ/νια Έκδοσης: 02/03/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Το Σαββατοκύριακο 24-25 Φεβρουαρίου, μέλη της Ομάδας Προσκόπων (παιδιά ηλικίας 11-14 ετών) του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και έζησαν ένα διήμερο "χρυσών" προδιαγραφών στο μεσαιωνικό χωριό των Αυγωνύμων. 


Η Δράση είχε προγραμματιστεί και οργανωθεί από Πρόσκοπο της Ομάδας, με την αρωγή Ενηλίκων Στελεχών του Συστήματος και αποτελούσε προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της διάκρισης του Χρυσού Τριφύλλου (αποτελεί την ανώτατη διάκριση για την Ομάδα Προσκόπων και απονείμεται σε όσα μέλη έχουν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις). Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τις προσκοπικές του γνώσεις και ικανότητες, εξασφάλισε μια εκδρομή που τα είχε όλα: την πρώτη ημέρα, παιχνίδια και τραγούδια all time classic, ενωμοτιακό μαγείρεμα, δράση προσφοράς στο χωριό, παιχνίδι γνώσεων και περιπέτειας και φυσικά, όπως το απαιτούσε η ημέρα, εναλλακτικό πρόγραμμα εσωτερικού χώρου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Από την πρώτη μέρα,δεν έλειψε η απαραίτητη αναφορά στην Ημέρα Σκέψης.


Ο ανοιξιάτικος καιρός της 2ης ημέρας επέτρεψε στα μέλη της Ομάδας να κάνουν την προγραμματισμένη πορεία με ταχύ οδοιπορικό και ανιχνευτικά σήματα, η οποία αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να ξαναθυμηθούν τα παιδιά τις γνώσεις προσανατολισμού και τις γνώσεις χλωρίδας και πανίδας.


Ο προορισμός της Ομάδας Προσκόπων ήταν ο "Μυστράς του Αιγαίου", ο Ανάβατος, ένας μεσαιωνικός οικισμός στην κορυφή απόκρυφου λόφου, που μετρά μόλις έναν μόνιμο κάτοικο!

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε  στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Αυγωνύμων για τη φιλοξενία και στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Χίου για τα δεντράκια που μας διέθεσε για τον εξωραϊσμό τμήματος της εισόδου του χωριού, όπως μας υποδείχθηκε από τους αρμόδιους.