Οι Πρόσκοποι Ρόδου στο δρόμο του... μεταξιού

Αρθρογραφος: Νούσης Κώστας
Ημ/νια Έκδοσης: 27/10/2017
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Ο κινεζικός πολιτισμός μέσα από τα μάτια του Προσκοπικού Δικτύου 1ου Σ.Π. Ιαλυσού Ρόδου
Ο κινεζικός πολιτισμός είναι ένας από τους αρχαιότερους στην υφήλιο, με ιστορία η οποία ξεκινάει από την εποχή της Δυναστείας Σανγκ (γύρω στα 1.700-1.046 π.Χ.), ενώ ο δρόμος του μεταξιού είναι το γνωστότερο εμπορικό δίκτυο της αρχαιότητας μεταξύ Κίνας και κρατών της Ασιατικής Ηπείρου.

 

Προσδεθείτε διότι το Προσκοπικό Δίκτυο του 1ου Σ.Π. Ιαλυσού Ρόδου μας ταξιδεύει σε έναν προορισμό τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ταξίδι ζωής.

 

 

Πάμε Κίνα... Στις 2 Οκτωβρίου η πτήση μας προσγειώνεται στο Πεκίνο, το οποίο αποτελεί τον πρώτο μας προορισμό. Κομβική πόλη για την Κίνα, όχι μόνο επειδή είναι πρωτεύουσα της χώρας αλλά εδώ συναντάς ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού της, ενώ μπορείς να δεις πώς ζει η σύγχρονη Κίνα, με έντονη την παρουσία της τεχνολογίας. Στο Πεκίνο μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη και στα αξιοθέατά της καθώς και σε ένα τμήμα του Σινικού Τείχους.

 


 

Επόμενος σταθμός η Σιάν ή Xi’an, μία από τις αρχαιότερες πόλεις και πρωτεύουσα του νομού Σαανσί. Πολλές δυναστείες όπως αυτή του Μινγκ και Τσίν πέρασαν από εδώ. Είναι η πόλη όπου εντοπίστηκε ο πήλινος στρατός ο οποίος μέχρι στιγμής αριθμεί 8.000 στρατιώτες, οι οποίοι είναι σε πραγματικό ανθρώπινο μέγεθος και ο καθένας τους είναι μοναδικός. Στη Σιάν μπορείτε να κάνετε το γύρο της πόλης (14 χλμ) με ποδήλατα.

 


 

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει αρκετά νοτιότερα στην Γκουιλίν. Μία πόλη όπου όλα είναι διαφορετικά, ο καιρός, το κλίμα, οι ρυθμοί ζωής, τα τοπία, οι άνθρωποι. Αν όχι η ομορφότερη πόλη της Κίνας, σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες, από άποψη φυσικής ομορφιάς. Παντού πράσινο, το κλίμα αρκετά πιο ζεστό. Η φύση έχει δημιουργήσει μαγικά τοπία, ενώ, ο ποταμός Λι διασχίζει όλη την επαρχία και της δίνει ζωή. Οι φυτείες ρυζιού και η πορεία στους ρυζόνες, αρκετά έξω από την πόλη, δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να περιγραφούν με λέξεις. Από την άλλη, η επίσκεψη στις φυτείες τσαγιού στις οποίες μαθαίνεις τη συλλογή αλλά και τη διαδικασία κατεργασίας μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι μας, είναι από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες.

 


 

Το ταξίδι συνεχίζεται στο Γιανγκσούο, στο οποίο για να φτάσεις θα πρέπει να πάρεις το πλοίο και να διασχίσεις τον ποταμό Λι. Μία βόλτα στο ποτάμι με τις παραδοσιακές βάρκες μπαμπού και μετά εργαστήρι μαγειρικής στην παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα.  
 

Τελευταίος σταθμός Σανγκάη. Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, από τον καιρό μέχρι τον τρόπο ζωής. Έχει την ομορφιά της σύγχρονης πόλης της τεχνολογίας. Ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει το σόου με τα ακροβατικά και σίγουρα την αρχαία πόλη Νταξούν, η οποία είναι χτισμένη μέσα στο νερό, όπου εκεί θα μάθεις πώς φτιάχνονται τα κινέζικα πινέλα καλλιγραφίας. Αν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε και παραδοσιακό κινέζικο γάμο.

 


 

Κάθε αρχή έχει και ένα τέλος για να χαράξεις νέα μονοπάτια. Επιστροφή στο Πεκίνο για να προλάβουμε την πτήση για Ελλάδα. Σε όποιο μέρος να πας, οι στιγμές και οι ευκαιρίες που σου δίνει ο Προσκοπισμός είναι ανεκτίμητες.  


 Τα μέλη ήταν


Μαρία Παπουρδάνου
Κυριάκος Σαρίκας 
Γιώργος Μπεκρής
Γιώτα Μοσχόβα
Στέλιος Μοσχόβας 
Γιάννης Πλίγκος 
Βασίλης Πλίγκος
Γιάννης Κεφάλας
Έμιλυ Ανταλή

Θάνος Παπουρδάνος
Δημήτρης Μοσχόβας
Ισμήνη Κουφού 
Λάμπης Κρίκος
Μιχάλης Λάμπος
Σιμάι Καιμακτσί