Δυναμική παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων στο Spetses Classic Yacht Regatta 2017

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 26/06/2017
Κατηγορίες: Πολιτισμός


Στο γραφικό νησί των Σπετσών και με την υπογραφή του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, χτύπησε από τις 23 έως και τις 25 Ιουνίου η καρδιά του ναυταθλητισμού, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 7ου Spetses Classic Yacht Regatta 2017, με την παρουσία ισχυρών ονομάτων της ελληνικής ναυτιλίας, Ολυμπιονικών και πληρωμάτων απ’ όλο τον κόσμο.
 
Από τη μεγάλη γιορτή της παραδοσιακής ιστιοπλοΐας, η οποία προσέφερε μοναδικές στιγμές τόσο στους αθλητές όσο και στους θεατές, δε θα μπορούσαν να λείψουν οι Έλληνες Πρόσκοποι, οι οποίοι συμμετέχουν από την αρχή στο θεσμό. Οι 120 ενήλικες εθελοντές, αποτέλεσαν τα πληρώματα των 10 λέμβων που έλαβαν μέρος στους αγώνες, αναδεικνύοντας το μεράκι και τη ναυτοσύνη των Προσκόπων. Παρά το γεγονός ότι ο Αίολος δεν έκανε τη χάρη στους αγωνιζομένους ανά κατηγορία, τα πληρώματα κατάφεραν να επικρατήσουν σε τρεις ημέρες ιστιοδρομιών, στην κατηγορία Παραδοσιακές Λέμβοι – Open Boats, κερδίζοντας έτσι το εισιτήριο για το βάθρο των νικητών.
 

Με τις λέμβους Νηρηίς (κυβερνήτης ο Σ. Καρατζάς), Άγιος Νικόλαος (κυβερνήτης ο Π. Κοκκάλης) και Κυμοθόη (κυβερνήτης ο Ε. Δήμου) κατέκτησαν τρία κύπελλα μετά από οχτώ ιστιοδρομίες.
 
Σημειώνεται ότι οι προσκοπικές λέμβοι που συμμετείχαν στο Spetses Classic Yacht Regatta 2017 είναι δεκάκωπες παραδοσιακές φαλαινίδες τύπου «Λάτις Τριάρμενος» και έχουν ιστιοφορία με λατίνια, ενώ πρόσφατα, τρεις από αυτές χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως «Παραδοσιακά Σκάφη».
 
Με την ολοκλήρωση του Spetses Classic Yacht Regatta 2017, ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ζαχαρίας Αντωνιάδης, ο οποίος παραβρέθηκε στις Σπέτσες για να στηρίξει τα πληρώματα του Σ.Ε.Π. δήλωσε: «Για ακόμη μια φορά συμμετείχαμε στην εξαιρετική διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και του Δήμου Σπετσών, με τη συμμετοχή 10 παροδοσιακών Ναυτοπροσκοπικών λέμβων μας. Πρόκειται για μια γιορτή Ναυτικής παράδοσης, Ιστιοπλοϊκής Τέχνης και παράδειγμα Ευγενούς Άμιλλας, στοιχεία που αποτελούν συστατικά της Ελληνικής κουλτούρας και του Πολιτισμού. Εμείς οι Έλληνες Πρόσκοποι ως η μεγαλύτερη Κίνηση Νέων της Ελλάδας στεκόμαστε υποστηρικτές σε κάθε ενέργεια που λειτουργεί ως βιωματική εμπειρία στα μέλη μας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ομορφιές και τις παραδόσεις της Πατρίδας μας».

Οι λέμβοι του Ελλήνων Προσκόπων που συμμετείχαν στο Spetses Classic Yacht Regatta 2017 ήταν οι:


Λέμβος

Κυβερνήτης

Νηριής (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέου Φαλήρου)

Σ. Καρατζάς

Άγιος Νικόλαος (1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Διονύσου)

Π. Κοκκάλης

Κυμοθόη (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέου Φαλήρου)

Ε. Δήμου

Ποσειδών (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης)

Η. Ψωμάς

Σαλαμινία (3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης-Παύλου Μελά)

Π. Καλλίδης

Αετός (6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης)

Α. Αντωνιάδης

Πρόδρομος Τορόσης (3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αθηνών)

Η. Φωτεινοπούλου

Αμφιτρίτη (1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παλαιού Φαλήρου)

Μ. Μαγδαληνός

Αθηνά 002 (19οΣύστημα Ναυτοπροσκόπων Αθηνών)

Α. Νικόλης