22 Φεβρουαρίου - Ημέρα Προσκόπου! Οι Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 22/02/2018
Κατηγορίες: Σαν σήμερα


Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση νέων σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 40.000.000 μέλη σε 162 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell. Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης»:

«Έσο Έτοιμος»

«Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκατε»

είναι ίσως τα πιο γνωστά.

Τα τελευταία χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση έχει θεσπίσει το πρόγραμμα Αγγελιοφόροι της Ειρήνης (Messengers of Peace) μέσω του οποίου ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των Προσκόπων που υλοποιούν δράσεις προσφοράς στις τοπικές τους κοινότητες, να τις κάνουν γνωστές στην ευρύτερη κοινωνία, εμπνέοντας και δίνοντας το καλό παράδειγμα και σε άλλους να κάνουν ακόμη περισσότερα. Κάθε Πρόσκοπος που φέρνει μια θετική αλλαγή στον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών συνθηκών, της ασφάλειας ή αντιμετώπισης των συγκρούσεων, αποτελεί έναν Αγγελιοφόρο της Ειρήνης και βάζει το λιθαράκι του στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! Οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν αναδειχθεί πολλές φορές Αγγελιοφόροι της Ειρήνης. Πρόσφατα μέσα από τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και διαχρονικά για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση του εθελοντικού κινήματος και την προσφορά τους σε ευπαθείς ομάδες αλλά και στην κοινωνία γενικότερα σε περιόδους κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.


Στην Ελλάδα η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση νέων. Το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι η συνεχής τροφοδότηση της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 108 χρόνια με νέους που, έχοντας επωφεληθεί από την προσκοπική μέθοδο διαπαιδαγώγησης, εισέρχονται στην κοινωνία ως αυτοδύναμοι, δραστήριοι και υπεύθυνοι πολίτες, πρόθυμοι να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας, τα Ενήλικα Στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων προσφέρουν ετησίως περισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς και έμπρακτης κοινωνικής εργασίας. Με 25.000 ενεργά μέλη και παρουσία σε 350 γειτονιές σε όλη την Ελλάδα, 8.000 ενήλικοι εθελοντές συνεχίζουν να παίζουν το προσκοπικό παιχνίδι και να μεταλαμπαδεύουν τις αρχές και τις αξίες του Προσκοπισμού σε παιδιά και εφήβους.


Ο Προσκοπισμός σήμερα προσφέρει στους νέους ένα καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης που περιλαμβάνει:
•    Ζωή στη φύση, περιπέτεια και δράση
•    Πολυσχιδείς δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης
•    Εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών  οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων
•    Πρωτότυπους τρόπους γνωριμίας και μελέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
•    Πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων
•    Πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200 είδη δραστηριοτήτων
 (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, canoying)
•    Βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα
•    Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίες γνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς

Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μοναδική κίνηση νέων που παραμένει αειθαλής και ελκυστική όχι μόνο γιατί αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων, αλλά γιατί έχει καταφέρει να μην αποτελεί για τα μέλη της απλά καθήκον ή αντικείμενο περιστασιακής ενασχόλησης και έχει γίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, μιας ΖΩΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ!

Ο Λόρδος Robert Baden-Powell (1857-1941) ήταν βρετανός στρατηγός και ιδρυτής του Προσκοπισμού. Έγινε εθνικός ήρωας κατά τη διάρκεια του πολέμου των Boer του 1899-1900 όταν, με μια μικρή φρουρά, ηγήθηκε της υπεράσπισης του Mafeking.

Το 1907 ίδρυσε τον Προσκοπισμό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του βίου του, εξελίχθηκε σε έναν σεβαστό διεθνή οργανισμό. Σήμερα, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί πλέον έναν τεράστιο οργανισμό με εθνικές οργανώσεις σε 220 χώρες και 40.000.000 μέλη.

Ο Λόρδος Robert Baden-Powell, όταν  αποσύρθηκε από την Προσκοπική Κίνηση το 1937, στην τελευταία του επιστολή προς τους Προσκόπους, έγραψε: «Προσπαθήστε να αφήσετε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερα από ό, τι το βρήκατε,  έτσι όταν έρθει η σειρά σας να πεθάνετε, θα μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αισθανόμενοι ότι δεν σπαταλήσατε τον πολύτιμο χρόνο που σας δόθηκε, αλλά έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό. «Έσω έτοιμοι» να ζείτε ευτυχισμένοι και να πεθάνετε ευτυχισμένοι – να τηρείτε πάντοτε την προσκοπική σας υπόσχεση, ακόμα και όταν θα έχετε σταματήσει να είστε νέοι - και μακάρι ο Θεός να σας βοηθήσει να το πετύχετε».