Πρόσκοποι: Η νέα συνήθεια των νέων

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 12/01/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Οι νέοι του 21ου αιώνα διαφέρουν κατά πολύ από εκείνους του αμέσως προηγούμενου. Δέχονται καθημερινά ασύγκριτα περισσότερες πληροφορίες, έχουν πρόσβαση σε απεριόριστο όγκο γνώσης και αμεσότερη επικοινωνία με νέους από κάθε άκρη της Γης. Οι καθημερινές τους συνήθειες αλλάζουν, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ασχολίες τους.  Κάθε νέος σήμερα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί παράλληλα με διαφορετικές δραστηριότητες: με κάποιο άθλημα, με το ίντερνετ, με περιβαλλοντικούς συλλόγους, με εθελοντικές ομάδες  και ό,τι άλλο επιλέξει! 

Υπάρχει όμως μία ασχολία που περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω δραστηριότητες μαζί και αυτή δεν είναι άλλη από τον Προσκοπισμό! Ο Προσκοπισμός, που έχει καταφέρει να ξεφύγει από την έννοια της απλής ασχολίας και έχει αναχθεί σε καθημερινή συνήθεια, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής για τους νέους.

Ο Προσκοπισμός είναι ένας κώδικας ζωής με πνευματική, κοινωνική και προσωπική διάσταση, ο οποίος βοηθά τους νέους να διαμορφώσουν ένα σύστημα αξιών και μέσω της Προσκοπικής μεθόδου συμβάλει στην αυτοβελτίωση κάθε νέου, στη δημιουργία αυτοδύναμων και υπεύθυνων πολιτών, πρόθυμων να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Προσκοπισμός είναι μία συμπληρωματική εκπαίδευση, που συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία: την ενεργό συμμετοχή, το προσωπικό παράδειγμα και τη δουλειά σε μικρές ομάδες, με στόχο την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων, των ομαδικών δεξιοτήτων και της ατομικής ευθύνης των νέων.


Και όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από σύγχρονα και ελκυστικά προγράμματα, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ηλικιακές ομάδες ( Λυκόπουλα ηλικίας 7-11 ετών, Πρόσκοποι 11-15 ετών και Ανιχνευτές 15-18 ετών) και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων. Προγράμματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες που απολαμβάνουν οι νέοι, με τέτοιο τρόπο όμως, ώστε και να εφαρμόζεται η Προσκοπική Μέθοδος και οι νέοι να ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες, χωρίς να βαριούνται, ενώ παράλληλα μαθαίνουν πολλά χρήσιμα πράγματα!


Και τι γίνεται με τους νέους οι οποίοι ενηλικιώνονται? Τότε η συνήθεια που λέγεται Προσκοπισμός γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη! Οι ενήλικες στην Προσκοπική Κίνηση αρχίζουν να εκπαιδεύονται σε ειδικές σχολές τους Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν και διεθνή πιστοποίηση, όπως η σχολή Κυβερνήτου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους που είναι πιστοποιημένη από τη Lloyd’s Register), με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν τις Αρχές και τις Αξίες του Προσκοπισμού στους ανήλικους φίλους μας και να συνθέτουν σύγχρονα και πρωτότυπα προγράμματα για αυτούς. Το κυριότερο όμως είναι ότι, έχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση, οι ενήλικοι νέοι παίζουν το προσκοπικό παιχνίδι με τους ανήλικους, κυρίως με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και μέσα σε ένα συμβολικό πλαίσιο αξιών, καθοριστικό για τη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Ο Προσκοπισμός αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορείς να είσαι μέλος της Κίνησης από την παιδική σου ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα, διότι, ως γνωστόν, στην Προσκοπική Κίνηση μένεις για πάντα νέος, αφού «πέτρα που θέλει να κυλά, ποτέ δεν χορταριάζει».