Ένας Αρχηγός Αγέλης εμπλέκει τους Προσκόπους με τη ρομποτική

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 10/10/2017
Κατηγορίες: Συνεντεύξεις


Σαν παιδί, ο Dan Larochelle υπήρξε για κάποια χρόνια Λυκόπουλο πριν αρχίσει να ασχολείται αποκλειστικά με τον αθλητισμό. Η αμέσως επόμενη επαφή με τον Προσκοπισμό έγινε όταν άρχισε να προπονεί σχολικές ομάδες ρομποτικής. Πολλοί από τους μαθητές του ήταν Eagle Scouts (σ.σ : η υψηλότερη διάκριση για τους Αμερικάνους Πρόσκοπους) και του άρεσε πραγματικά η αποφασιστικότητα και ο χαρακτήρας τους.


Όταν ο μεγαλύτερος γιός του John, γύρισε σπίτι μετά το σχολείο με ένα φυλλάδιο των Λυκόπουλων, ο Dan ήξερε ότι είχε έρθει η ώρα να ασχοληθεί ξανά με τον Προσκοπισμό. Μετά από λίγο καιρό ο ίδιος έγινε Αρχηγός Αγέλης, ενώ οι δύο του γιοί ακολούθησαν και άρχισαν  με ενθουσιασμό τον Προσκοπισμό.

Τόσο ο Προσκοπισμός όσο και η  ρομποτική επηρρέασαν σημαντικά τη ζωή του Dan. Πριν από λίγα χρόνια σχημάτισε μια ομάδα ρομποτικής με τα Λυκόπουλά του και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Anaheim .
"Η ρομποτική ήταν καλή, μα τα παιδιά ακόμα καλύτερα" , αναφέρει. "Ήταν πολύ συντονισμένα και συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους. Πραγματικά εντυπωσίασαν τους κριτές ! ".
Γιατί ρομποτική;  Ένας λόγος είναι ότι ωθεί τα παιδιά να μάθουν. Είναι μια λαμπρή μέθοδος ώστε να μάθουν πως να κάνουν τα μηχανολογικά σχέδια, τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό και τα ηλεκτρικά κυκλώματα. Δεν έχει να κάνει με το ρομπότ, αλλά με το καλύτερο που μπορούν να κάνουν και με την προσπάθεια που θα καταβάλλουν. Συνιστά ένα πολύ σημαντικό παιδαγωγικό εργαλείο, γιατί απλούστατα δεν μπορείς να μάθεις, χωρίς να το δοκιμάσεις ! Όσο προσπαθούν εγώ θα τους επιβραβεύω και θα τους θυμίζω ότι την επόμενη φορά θα είμαστε σίγουρα καλύτεροι".

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που βίωσες ως Αρχηγός;  Μου πήρε αρκετά στο να νιώσω άνετα στον ρόλο μου.

Ποιο είναι το μήνυμά σου προς τους γονείς που ωθούν τα παιδιά να ασχολούνται αποκλειστικά με τον αθλητισμό; Σε αυτούς θέλω να πω πως ο  Προσκοπισμός θα είναι πάντα εδώ. Είναι μια ασχολία που τρέχει ολόκληρο το χρόνο. Νομίζω ότι το μήνυμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.  Δεν μπορείς να πεις ότι θα ασχοληθώ μόνο με τον Προσκοπισμό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ποια θα είναι η απάντηση σε αυτό.

Ποιο είναι το μυστικό σου στην προσέλκυση νέων μελών;  Είναι τα ίδια τα παιδιά που ασχολούνται ήδη. Στην τελευταία μας δράση προσέλκυσης, δεν χρειάστηκε να πω ούτε μια κουβέντα, διότι ο γιός μου έλεγε στα νεότερα παιδιά πόσο αγαπάει τον Προσκοπισμό και τους εξιστορούσε όλα τα ωραία πράγματα που είχε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πως ισορροπείς τη διασκέδαση με την εξέλιξη; Λέω στα υπόλοιπα Ενήλικα Στελέχη πως δεν με ενδιαφέρει πόσο γρήγορα εξελίσσουν το πρόγραμμά τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να περνάνε καλά τα παιδιά και αυτό άλλωστε είναι ο σκοπός μας.Τα παιδιά περνούν όλοι την ημέρα στο σχολείο, δεν χρειάζονται και άλλο  ένα σχολείο τα Σαββατοκύριακα που τρέχουμε το προσκοπικό πρόγραμμα.

Το  Σύστημα σας έχει πολλούς ενεργούς ενήλικες. Έχεις κάποιο μυστικό; Είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντι τους όταν τους ζητώ να ασχοληθούν με τον Προσκοπισμό. Συχνά τους λέω ότι εδώ  είμαστε μια οικογένεια. Εάν νομίζετε ότι είναι κάτι που μπορείς αναπάντεχα να παρατήσεις, τότε ακριβώς αυτό θα αποκομίσεις και εσύ από την εμπειρία αυτή.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό blog Scouting των Βoy Scouts of America.