Συνέντευξη του Bear Grylls, Γενικού Εφόρου των Άγγλων Προσκόπων

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 10/10/2017
Κατηγορίες: Κόσμος, Συνεντεύξεις


Τι κάνει πραγματικά τη διαφορά  όταν πρόκειται για την επιτυχία στη ζωή;

Για μένα, έχει να κάνει μονάχα με ένα πράγμα: τον χαρακτήρα. Και τι είναι ο χαρακτήρας; Είναι η επιμονή, η αίσθηση του κοινού καθήκοντος, η γενναιοδωρία και η ελευθερία της σκέψης. Έχει να κάνει με το να εμπνέεις τους γύρω σου και παράλληλα να πιστεύεις στον εαυτό σου. Πες μου τώρα ποια σχολική εξέταση θα σε πιστοποιήσει σε αυτό;


Γι' αυτό ο Προσκοπισμός, η μεγαλύτερη κίνηση διάπλασης χαρακτήρων, είναι τόσο σημαντικός. Αναπτύσσουμε τις δεξιότητες που ζητάει η μελλοντική κοινωνία. Κάποια προοδευτικά σχολεία το γνωρίζουν αυτό εδώ και χρόνια και για αυτό αφιερώνουν χρόνο για τον πολιτισμό και τις αθλοπαιδιές. Στην περίπτωση του κοινοτικού σχολείο στο Stoneyholme, ο Προσκοπισμός εντάσσεται στη σχολική μέρα.

Στην τελευταία μου τηλεοπτική σειρά, ο χαρακτήρας διασημοτήτων δοκιμάζεται καθημερινά καθώς διασχίζουμε τα τροπικά δάση της Κόστα Ρίκα. Είναι  μια από τις  πιο επικίνδυνες τροπικές ζούγκλες και πραγματικά έδειξαν μεγάλο σθένος. Όμως το πείσμα και η επιμονή δεν ανήκουν μόνο στη ζούγκλα ή στο σχολείο. Σίγουρα θα σας δημιουργούσε έκπληξη πόση καθημερινή περιπέτεια είναι διαθέσιμη γύρω μας.

Μέσα από την περιπέτεια στη φύση οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδιά, μαθαίνουν και εξελίσσονται πραγματικά. Όταν σκέφτομαι τη φύση, δεν βλέπω μόνο δάση, ποτάμια και βουνά. Βλέπω τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική αίθουσα του κόσμου! Λαμβάνοντας μέρος σε υπαίθριες εκδρομές απελευθερώνεται τόσο η σκέψη όσο και το πνεύμα. Επίσης μας θυμίζει τι ακριβώς  είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Και για αυτό πιστεύω ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στην περιπέτεια. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά όσο είμαι Αρχηγός των Άγγλων Προσκόπων.

Πρόσφατα μιλούσα στην Polly, μια δεκάχρονη Πρόσκοπο, για την εμπειρία της από τη γεμάτη περιπέτεια κατασκήνωσή της και το αποτύπωσε τέλεια: "Όταν πήγα για αναρρίχηση, ήμουν από την μια ενθουσιασμένη αλλά και από την άλλη λίγο φοβισμένη. Μας είπαν να θέσουμε προκλήσεις στους εαυτούς μας και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε τον στόχο μας. Όταν τα κατάφερα και ήμουν τόσο πάνω από το έδαφος, ένιωσα υπέροχα . Ένιωσα σαν να είχα κερδίσει ένα εκατομμύρια λίρες !"

Το να δοκιμάζεις τον εαυτό σου στις δύσκολες συνθήκες της υπαίθρου μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε αποτρέψει από το να το τολμήσεις. Κάποιοι  από τους μεγαλύτερους ήρωες, απέκτησαν την φήμη τους στη φύση. Εκεί έδειξαν την ποιότητά τους, τις ενστικτώδεις αποφάσεις τους και την ισορροπία μεταξύ ρίσκου και ασφάλειας. Μια υπαίθρια εκπαίδευση μαθαίνει στους νέους  όχι μόνο πως να παίρνουν σωστές αποφάσεις  αλλά και να λαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους. Όλα έχουν να κάνουν με την προετοιμασία για την ίδια τη ζωή και με την παροχή των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα όμως τους δίνεται η ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ζήσουν την περιπέτεια.
Αυτή η μέθοδος διαμόρφωσης  χαρακτήρα δεν είναι κάτι το νέο  Αυτό ακριβώς είχε στην σκέψη του ο λόρδος Μπέιντεν Πάουελ όταν οραματιζόταν την ουσία του Προσκοπισμού. Άλλωστε έχει πει ότι "έχει (σ.σ : ο χαρακτήρας) την μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής".

Πώς φέρνουμε άραγε αυτού του είδους τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους; Στη δικιά μου σκέψη έχει να κάνει με τη σύναψη σχέσεων συνεργασίας με τα σχολεία. Ενώ είναι καλό να βλέπεις ότι πολλά σχολεία διαμορφώνουν άρτιους χαρακτήρες, η ευελιξία δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως μόνο από τους δασκάλους.

Οτιδήποτε θέλουν οι νέοι να πετύχουν στη ζωή τους, από το να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ μέχρι να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρία, δεν μπορούν να στηριχτούν αποκλειστικά σε κομμάτια από χαρτί, για να φτάσουν ως εκεί. Ομαδικότητα, αποφασιστικότητα, επιμονή και καλή επικοινωνία είναι οι δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν  να επιτύχουν.  Έχει φτάσει η ώρα να το αναγνωρίσουμε αυτό και να βοηθήσουμε τα παιδιά να φτάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους με το να ευχαριστιούνται την περιπέτεια σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian .