Πρόσκοποι στο Διάστημα: Μια σχέση δεκαετιών

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 10/10/2017
Κατηγορίες: Κόσμος


Το προσκοπικό μόττο είναι η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Αλλά με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να διαπιστώσει αρκετά εύκολα ότι η έννοια του “κόσμου” εκτείνεται πολύ πιο έξω από τα σύνορα του πλανήτη μας. Στο σκοτεινό και απέραντο διάστημα.

Μόλις μια εβδομάδα πριν η Βρετανική Προσκοπική Ένωση ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός αστροναύτης Tim Peake της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας θα αποτελέσει τον νέο πρέσβη της βρετανικής προσκοπικής κίνησης. Ο Tim ο οποίος ξόδεψε μόλις πέρυσι 186 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχοντας μάλιστα γίνει και ο πρώτος Βρετανός που “περπάτησε” στο διάστημα υπήρξε για αρκετά χρόνια λυκόπουλο. “Ο προσκοπισμός ξεκίνησε για εμένα ένα μεγάλο ταξίδι. Κάποτε ονειρευόμουν πως θα έμοιαζε ο πλανήτης μας από το διάστημα. Έτσι κατέληξα από το να κοιμάμαι κάτω από τα αστέρια μέσα στην φύση, στο να κοιμάμαι ανάμεσά τους.”

Αν όμως νομίζετε ότι ο Tim αποτελεί την εξαίρεση τότε σίγουρα θα πρέπει να αναφέρουμε μερικούς ακόμα σχετικά άγνωστους αριθμούς. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η γνωστή NASA μας ενημερώνει ότι από το σύνολο των 312 πιλότων και επιστημόνων που έχουν επιλεγεί ως αστροναύτες από το 1959 τουλάχιστον οι 207 έχει εξακριβωθεί ότι συνδέονται κάποτε με την προσκοπική και οδηγική κίνηση ως μέλη της. Ταυτόχρονα όμως οι πρόσκοποι βρέθηκαν και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του γαλαξία από την γή που έχει βρεθεί άνθρωπος. Η Σελήνη δεν αποτέλεσε εξαίρεση με μάλιστα τους 11 από τους συνολικά 12 ανθρώπους που πάτησαν το πόδι τους πάνω της να έχουν υπάρξει πρόσκοποι. Μάλιστα ο Neil Armostrong στην πρώτη αποστολή που προσεληνώθηκε σε αυτήν είχε μαζί του στην τσέπη του ένα μικρό σήμα του παγκόσμιου προσκοπισμού που πλέον φυλάσσεται μαζί με την ιδιόχειρη αφιέρωση στα αρχεία του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου.
Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση με στόχο την δημιουργία νέων ενεργών ανθρώπων με ενέργεια και όρεξη, προσφέροντάς τους γνώσεις και εργαλεία ώστε να καταφέρουν να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν σε ότι αυτοί επιλέξουν. Είναι τα παιδιά που φόρεσαν κάποτε μαντήλι ή ακόμα το φοράνε, που επιλέγουν να δείξουν ότι με θέληση, επιμονή και έχοντας χτίσει τον σωστό χαρακτήρα βασισμένο στις προσκοπικές αξίες μπορούν να γίνουν πρότυπα. “Ο προσκοπισμός με βοήθησε να εξερευνήσω νέα ενδιαφέροντα, να χτίσω την αυτοπεποίθηση μου ώστε να επιτύχω τους στόχους μου. Ο προσκοπισμός ήταν το πρώτο σκαλί στο να γίνω αστροναύτης. Με τους σωστούς ανθρώπους, τον σωστό χαρακτήρα και προσόντα, τα πάντα είναι δυνατά” μας εκμυστηρεύεται ο Tim Peake.