«Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης», μεγάλη έρευνα των Ελλήνων Προσκόπων

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 11/06/2018

Δελτία Τύπου
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο NEW HOTEL η παρουσίαση της έρευνας «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης», η οποία υλοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO, με πρωτοβουλία των Ελλήνων Προσκόπων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε νέους ηλικίας 17-29 ετών και είχε ως στόχο να μελετήσει ποιες είναι οι προσδοκίες που έχουν σήμερα οι νέοι, σε ποιες αξίες πιστεύουν, πως θέτουν προτεραιότητες και ποια είναι η στάση τους απέναντι στους θεσμούς.

Από την έρευνα προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και διαφαίνεται πόσο η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει στους νέους, έχει επηρεάσει καταλυτικά  τον τρόπο που σκέφτονται και παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον. Ταυτόχρονα όμως, τα ευρήματα της έρευνας επιφυλάσσουν και εκπλήξεις σχετικά με τη στάση που διατηρούν οι νέοι και τα συναισθήματα που τους διαπνέουν και καταδεικνύουν την αλλαγή στάσης απέναντι στο εθελοντικό κίνημα. Τα ποσοστά αισιοδοξίας σε αντιδιαστολή με αυτά της απογοήτευσης, το θέμα της αξιοκρατίας και η εμπιστοσύνη των νέων απέναντι σε θεσμούς είναι ορισμένα από τα σημεία της έρευνας που τα αποτελέσματά τους θα αποτελέσουν πεδίο συζήτησης.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι που βρίσκονται εδώ και 108 χρόνια στο πλευρό των νέων της χώρας μας συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους με όχημα τη βιωματική μάθηση, διαπιστώνουν καθημερινά τους προβληματισμούς και την αλλαγή στη στάση των σύγχρονων νέων. Έκριναν ότι αυτό που εντόπισαν χρήζει περεταίρω έρευνας, προκειμένου να αναλυθούν οι αιτίες και να τεκμηριωθούν τα αποτελέσματα από εμπειρογνώμονες. Παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση, την πρόταση για τη διεξαγωγή μιας πανελλαδικής έρευνας για την νεολαία, ο οποίος συμφώνησε και αποφάσισε να υποστηρίξει οικονομικά την υλοποίησή της.

Η κυρία Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών και εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, θα μιλήσει σχετικά με την έρευνα και ο Πρόεδρος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος, θα παρουσιάσει αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας.


Επισυνάψεις

ΔΤ_Συνέντευξη-Τύπου-για-έρευνα-νεολαίας f.doc
PressConf_Scouts-alco.jpg