ΟΙ 17 στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 17/01/2018
Κατηγορίες: Κόσμος, Scouts4SDGs




Το Σεπτέμβριο του 2015,  η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε μία απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ιστορική συμφωνία που θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων ίσως και τη δική σου. Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα.


Περισσότεροι από 150 ηγέτες από πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να «αφήσουν τον κόσμο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαν». Έναν κόσμο που όλοι οι πολίτες θα έχουν αξιοπρεπή εργασία, ειρήνη, εκπαίδευση, ζώντας χωρίς φτώχεια και ανισότητες.

Οι 17 στόχοι των Ηνωμένων Εθνών είναι η συμφωνία για συνεργασία όλων των κρατών σε μια  συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια που θα διαρκέσει μέχρι το 2030. Αυτός λοιπόν είναι ένας σημαντικός λόγος για να συμμετάσχεις ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει. Οι «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» αφορούν άμεσα τον καθένα μας. Μάθε λοιπόν τους Στόχους και μαζί με το προσκοπικό σου τμήμα κάνε ότι περνάει από το χέρι σου για να υλοποιηθούν.


Στόχος 1. Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας.
Στόχος 2. Δίνουμε τέλος στην πείνα, βελτιώνουμε τη διατροφή και προάγουμε τη βιώσιμη γεωργία.
Στόχος 3. Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους.
Στόχος 4. Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλους.
Στόχος 5. Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων.
Στόχος 6. Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των  εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους.
Στόχος 7. Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους.
Στόχος 8. Προάγουμε την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους.
Στόχος 9. Δημιουργούμε υποδομές, ενθαρρύνουμε την καινοτομία.
Στόχος 10. Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών.
Στόχος 11. Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές, βιώσιμες πόλεις και οικισμούς.
Στόχος 12. Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη κατανάλωση και τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.
Στόχος 13. Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος 14. Προστατεύουμε  τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους.
Στόχος 15. Προστατεύουμε, αποκαθιστούμε και προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων, διαχειριζόμαστε με βιώσιμο τρόπο τα δάση, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και σταματούμε την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Στόχος 16. Προάγουμε ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδομούμε συμμετοχικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα.
Στόχος 17. Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής και ανανεώνουμε την Παγκόσμια Συνεργασία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Εάν ακούγονται οι 17 στόχοι δύσκολοι να πραγματοποιηθούν όλοι μαζί, μπορείς να ξεκινήσεις από αυτούς που μπορείς να τους κάνεις πράξη κάθε φορά στην δράση σου ή στην καθημερινότητά σου.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Στόχος 1:  Μπορείς να εντοπίζεις στην περιοχή σου ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οργάνωσε με το προσκοπικό σου τμήμα μια τακτική δράση για τον σκοπό αυτόν. Εάν είναι δύσκολο να τους βοηθήσεις μπορείς να επικοινωνείς με δημόσιες δομές ώστε να τους κατευθύνεις σε οργανωμένα κέντρα σίτισης - κοινωνικής ένταξης. Σε κάθε περίπτωση μπορείς ατομικά ή συλλογικά να βοηθάς τις κοινωνικές δομές που υπάρχουν στην γειτονία σου.
Στόχος 2:  Στο προσκοπικό σου σύστημα, στο σχολείο ή την γειτονία σου προσπάθησε να δώσεις ένα μέρος από το φαγητό σου σε κάποιον που δεν έχει. Έλα σε συνεργασία με αρτοποιεία, εστιατόρια κλπ, ώστε το φαγητό που καθημερινά τους περισσεύει να δίνετε σε αυτούς που το στερούνται ή σε συσσίτια που λειτουργεί η ενορία ή ο Δήμος σου.
Στόχος 6:  Να προσέχεις σε κάθε δράση το καθαρό νερό που καταναλώνεις. Δεν αφήνεις ποτέ την βρύση να τρέχει αν δεν την χρειάζεστε. Στις εκδρομές φροντίζεις να μην μολυνθούν πηγές και άλλες εγκαταστάσεις υδροδότησής.
Στόχος 13:  Μπορείς να είσαι πιο προσεκτικός στην χρήση των κλιματιστικών και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Φρόντισε η εστία σου τους θερμότερους μήνες να έχει καλό αερισμό για να υπάρχει δροσιά. Αν χρειαστείς φως να προτιμάς τις γωνίες της λέσχης που προσεγγίζει ο ήλιος, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.


Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες. Στην σελίδα http://sdgactioncampaign.org/ μπορείς να δεις ανθρώπους από όλον τον κόσμο που ένταξαν τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη στην ζωή τους. Σίγουρα μπορείς να σκεφτείς περισσότερες ιδέες ή να διαμορφώσεις πρακτικές βάσει των αναγκών της δική σου περιοχής.
Μην ξεχνάς ότι δουλεύουμε για τους στόχους διαρκώς με ό,τι μέσα διαθέτουμε!

Περισσότερα: https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=71