Spetses Classic Yacht Regatta 2025: Η ναυτοσύνη των Προσκόπων σε πρώτο πλάνο

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 02/07/2025
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Μαγευτικές εικόνες και σπάνιες ναυταθλητικές συγκινήσεις επιφύλαξε, για μία ακόμη χρονιά, η διεξαγωγή του Spetses Classic Yacht Regatta 2025 (SCYR) — του Διεθνούς Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου. Φίλοι της ιστιοπλοΐας από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους στις Σπέτσες, συμμετέχοντας σε μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου, αφιερωμένη στην παράδοση, την τεχνική και την αγάπη για τη θάλασσα.



Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, το νησί των Σπετσών πλημμύρισε από ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενθουσιώδεις συμμετέχοντες και επισκέπτες, που βίωσαν από κοντά τη μοναδική ατμόσφαιρα του SCYR.
Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με την πολύτιμη υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.
Οι Πρόσκοποι έδωσαν για ακόμη μια φορά δυναμικό παρών, με 80 συμμετέχοντες που αποτέλεσαν τα πληρώματα 8 ναυτοπροσκοπικών λεμβών. Μέσα από τη συμμετοχή τους, αναδείχθηκε το μεράκι, η δεξιοτεχνία και η αυθεντική ναυτοσύνη των Προσκόπων.
 
Παράλληλα, στην πλατεία Ποσειδωνίου, οι Πρόσκοποι υλοποίησαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κρίσιμο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και εργαστήρια, προβάλλοντας τρόπους αντιμετώπισης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

 
Η συμμετοχή των προσκοπικών πληρωμάτων συνοδεύτηκε και από σημαντικές διακρίσεις, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα της Προσκοπικής ναυτικής εκπαίδευσης και τη βαθιά σύνδεση με το παραδοσιακό στοιχείο της ναυσιπλοΐας:
 
Κατηγορία: Traditional Open Boats 2
1η Θέση – Απηλιώτης
Κυβερνήτης: Δήμητρα Μπασιάκου


3η Θέση – Σπηλιάδα
Κυβερνήτης: Αχιλλέας Βίδος


Κατηγορία: Παραδοσιακές Λέμβοι
2η Θέση – Καλλιρόη
Κυβερνήτης: Γιώργος Καραγιάννης


3η Θέση – Νηρέας
Κυβερνήτης: Γιώργος Πετεκίδης


Οι διακρίσεις αυτές αποτυπώνουν όχι μόνο τη ναυτική ικανότητα των Προσκοπικών πληρωμάτων, αλλά και τη συστηματική δουλειά που γίνεται σε επίπεδο εκπαίδευσης, συνεργασίας και διατήρησης της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Σημειώνεται ότι οι Προσκοπικές λέμβοι που συμμετέχουν στο SCYR είναι δεκάκωπες παραδοσιακές φαλαινίδες με ιστοφόρια τύπου λατίνι, καθώς και σκάφη τύπου Lelievlet. Επιπλέον, έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως «Παραδοσιακά Σκάφη». Αξιοσημείωτο είναι ότι η τέχνη της ναυσιπλοΐας με πανί λατίνι και ψάθα έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, ενισχύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα της συμμετοχής των Προσκόπων στη διοργάνωση.