Οι μαθητές του Δήμου Ρεθύμνης «Αλλάζουν συνήθειες και σώζουν τον πλανήτη»!
Αρθρογραφος: r pΗμ/νια Έκδοσης: 22/05/2025Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία
Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, πραγματοποιήθηκε δράση στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Ρεθύμνης «Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη».
Την Τρίτη 13 Μαΐου, στην Πλατεία Μικρασιατών, έγινε το μεγάλο παιχνίδι πόλης με τίτλο «Πρόσκοποι εν δράσει – Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη», σε συνεργασία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του ευρωπαϊκού προγράμματος e-WasTer.
Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την ανακύκλωση, σε μια διαδρομή με έξι σταθμούς στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οργανωμένη από ενήλικα στελέχη του Σ.Ε.Π. Κάθε σταθμός εστίαζε σε διαφορετική πτυχή της ανακύκλωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση.
Πριν το παιχνίδι, οι μαθητές εργάστηκαν στην τάξη πάνω στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και δημιούργησαν έργα, τα οποία αποτέλεσαν το «εισιτήριο» συμμετοχής τους. Επιπλέον, κάθε παιδί έφερε μια παλιά ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή για ανακύκλωση, τονίζοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της δράσης.
Με τη βοήθεια των δασκάλων τους, οι μαθητές περιηγήθηκαν σε 16 σταθμούς στην παλιά πόλη, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο για:
- τη σημασία της ανακύκλωσης
- τον διαχωρισμό απορριμμάτων
- την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών
- τα χρώματα των κάδων
- την περιβαλλοντική επικοινωνία με κώδικα μορς
- την προστασία της φύσης
Στο τέλος της δράσης, δόθηκαν δώρα σε όλα τα παιδιά για την ενεργή συμμετοχή τους.
Συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο Πειραματικό Πανεπιστημίου Κρήτης, 2ο, 3ο, 7ο, 8ο, 10ο, 13ο, 15ο, 16ο Δημοτικό Ρεθύμνου και το Δημοτικό Γερανίου.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Στέλιος Σπανουδάκης, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για τη συνεργασία, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στην επιτυχία της δράσης και την καλλιέργεια της ομαδικότητας.